Gimnastica românească e în colaps. Adrian Stoica a demisionat „din profundă ruşine”

Data:

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică şi actual vicepreşedinte onorific al federaţiei internaţionale, Adrian Stoica, a criticat, prin intermediul unei scrisori deschise, decizia actualei conduceri de a solicita strângere de fonduri pentru sportivii români care nu pot participa la competiţiile internaţionale din acest an, afirmând că îi este ruşine când este abordat de colegi care vor să doneze diferite sume de bani, informează Agerpres.

Stoica şi-a anunţat totodată demisia din funcţia onorifică de preşedinte al FRG, pe care o ocupă.

„Trăiesc în aceste zile însă o ruşine care mă pune în situaţia să îmi recapăt glasul, măcar cât să spun că nu vreau să mai am nimic de-a face cu o instituţie care cândva a fost o emblemă internaţională, cu o şcoală care a dat peste jumătate de secol ora exactă în gimnastică mondială şi care a dus steagul României sus mulţi ani după ce ne-a lovit tranziţia, politizarea şi subfinanţarea sportului … mai spun o dată: cu oameni inimoşi, dedicaţi, pasionaţi care trăiau şi respirau gimnastică. Unii încă o fac, dar probabil că din ce în ce mai puţini … pe cale de dispariţie. Viitorul ţine de noi (colectiv), de voi cei mai tineri mai ales, dar şi de multe variabile. Trecutul însă pentru mine este sacrosant şi întru în pământ de ruşine când mă sună colegi din toată lumea gimnasticii mondiale şi mă întreabă cu cuvinte (frumos alese) dacă pot dona ceva pentru cei care cândva le erau idoli. Un ultim gând de la un om mai bătrân: mândria trecutului şi onoarea prezentului nu pot fi înlocuite cu ghiocei (poziţia, nu floarea!) aşa cum nu poţi face salt înainte din genunchi, iar atragerea de fonduri şi un marketing corect pentru dezvoltare nu pot fi înlocuite cu cerşeală. Stimată conducere a FRG, va rog să acceptaţi cu aceeaşi ruşine demisia mea izvorâtă din profundă ruşine”, a scris Stoica într-o scrisoare publicată de purtătorul de cuvânt al COSR, Alina Alexoi, pe pagina sa de Facebook.

Fostul oficial al FRG a explicat cum a reuşit în ultimul său an de mandat la conducerea federaţiei să strângă venituri proprii ale instituţiei în valoare de 600.000 de euro.

„Stimaţi colegi din lumea gimnasticii, stimată conducere a FRG, stimaţi iubitori ai sportului, în anul 2017, după 42 de de ani în slujba Federaţiei Române de Gimnastică, am ales să mă retrag simţind şi acceptând dorinţa de schimbare, de oameni noi cu o viziune proaspătă, cu planuri măreţe de marketing şi atragere de finanţări cum nu s-au mai văzut. Am acceptat atunci cu decentă că este timpul să nu mai candidez la un nou mandat de Preşedinte şi m-am retras, lăsând loc generaţiilor mai tinere, care am sperat că vor aduce o viziune de dezvoltare pentru viitor, mai adaptată provocărilor actuale, care nu au fost şi nu sunt puţine. În toţi aceşti ani, nu aţi citit sau auzit niciun comentariu negativ din partea mea. Am considerat că este un nou început care are nevoie de timp, de acomodare şi în orice caz, nu de critici sau de beţe în roate. Aş fi avut multe sfaturi pentru noul val, culese din alte timpuri ale gimnasticii româneşti şi internaţionale, unele primite la rândul meu de la Mili Simionescu sau Nicolae Vieru – predecesorii mei care au scris istorie în acest sport – dar nu m-a întrebat nimeni şi atunci am gândit că e mai bine să le ţin pentru mine. Le ţin în continuare că oricum nu ar mai fi de mare folos acum. Anul retragerii mele din funcţia de preşedinte al FRG a coincis cu anul organizării Campionatului European de Gimnastică de la Cluj şi în special datorită acestui eveniment unic în gimnastică României ultimilor 50 de ani, organizat exemplar de o mâna de oameni inimoşi, am reuşit să lăsăm conturile FRG la un maxim istoric – aproximativ 600.000 euro din venituri proprii, pe lângă sumele primite anual de la Ministerul Tineretului şi Sportului şi COSR, care de altfel ne-au asigurat mereu pregătirea şi participarea la competiţii. Nu am avut salarii mari niciunii dintre noi şi mai ales nici antrenorii din ţară … era loc de mult, mult mai bine, dar atâta s-a putut, atât putea România în acele timpuri, atâta am putut face noi cei de atunci”, a mai scris Adrian Stoica.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a afirmat, duminică, într-o postare pe un site de socializare, că gimnastica rămâne o prioritate pentru minister, după ce Federaţia Română de Gimnastică a anunţat, vineri, că nu are resurse financiare suficiente pentru participarea la Campionatele Europene şi Mondiale de gimnastică artistică din acest an.

Novak a subliniat că la sfârşitul anului 2021, suma pe care a avut-o disponibilă Federaţia Română de Gimnastică a fost de 7.500.000 lei, primită în două tranşe: 4.500.000 la începutul anului şi 3.000.000 după rectificarea bugetară. Anul acesta, prima tranşă de buget pentru FR Gimnastică este de 4.850.000 lei, mai mare decât anul trecutul cu 350.000 de lei.

”Comitetul Olimpic Sportiv Român a micşorat finanţarea, din cauză că Federaţia Română de Gimnastică nu a avut rezultate la Jocurile Olimpice. În perioada 2017-2021, finanţarea totală a FR Gimnastică din partea Ministerului Sportului şi a Comitetului Olimpic Sportiv Român a fost de 38.189.365,47 lei”, a menţionat ministrul.

Totodată, Novak a explicat că în iunie va avea loc o rectificare bugetară, situaţie care, la fel ca anul trecut, va mai aduce fonduri la federaţie.

În apelul făcut pe Facebook, FRG susţine că finanţarea de la Ministerul Sportului este în acest an cu 35% mai mică decât în 2021.

„Federaţia Română de Gimnastică este într-o situaţie critică în acest an competiţional, extrem de important pentru calificarea la JO de la Paris. Cu un buget foarte mic alocat de Ministerul Sportului pentru 2022, 4.850 mii lei, FRG nu are resurse financiare suficiente pentru participarea la Campionatele Europene (11-21.08) şi Campionatele Mondiale de gimnastică artistică (29.10-6.11, Liverpool), întreceri care reprezintă etape de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, dar şi pentru deplasarea componenţilor lotului de gimnastică aerobică, în Statele Unite la Jocurile Mondiale (7-17.07, Birmingham). Suma alocată în acest an este mai mică cu 35% faţă de bugetul primit în 2021 (7.500 mii lei) în condiţiile în care anul trecut, din cauza pandemiei, multe dintre competiţiile internaţionale au fost anulate. FRG apreciază eforturile făcute de COSR şi MS, principalii finanţatori ai federaţiei, pentru susţinerea gimnasticii şi a înaintat cereri de finanţare celor două foruri, dar apelează, în acelaşi timp şi la donaţii naţionale şi internaţionale. Poţi dona direct (https://donatii.frgimnastica.com/donatii-pf.html), sau prin redirecţionare (https://donatii.frgimnastica.com/redirectionare-pf.html) pentru campionii de azi şi de mâine! Contribuţia ta va ajunge la cauza aleasă”, se arată pe site-ul de socializare citat.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Fostul ministru Eduard Novak urează succes românilor care vor participa la Jocurile Olimpice şi Paralimpice

Eduard Novak, fostul ministru al Tineretului şi Sportului, a urat succes tuturor sportivilor români calificaţi la Jocurile Olimpice...

Burleanu (FRF) – Vrem să numim cel mai bun selecţioner cât mai repede posibil

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, marţi, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al FRF, că...

FRF amână 2 meciuri ale Corvinului Hunedoara pentru a-şi schimba forma juridică şi a putea promova

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a aprobat, marţi, cu unanimitate de voturi amânarea primelor două meciuri...

Palestina a cerut Comitetului Internaţional Olimpic excluderea Israelului de la JO 2024

Comitetul Olimpic Palestinian a contactat luni Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) pentru a solicita excluderea sportivilor israelieni care se...