Selecţionerul Olandei, Louis van Gaal, critică FIFA pentru organizarea Cupei Mondiale în Qatar

Data:

Selecţionerul Olandei, Louis van Gaal, consideră ridicol ca ediţia din acest an a Cupei Mondiale de fotbal să se desfăşoare în Qatar, acuzând FIFA că a dus competiţia în emiratul din Orientul Mijlociu din motive financiare şi comerciale, informează Reuters, citat de Agerpres.

Van Gaal a spus că motivele forului fotbalistic mondial de a desemna Qatarul drept gazdă a turneului final din 21 noiembrie – 18 decembrie au fost false.

„Vom juca într-o ţară în care FIFA spune că mergem pentru a ajuta la dezvoltarea fotbalului. Asta este o prostie”, a spus tehnicianul olandez în cursul unei conferinţei de presă pe care a susţinut-o luni, când naţionala Oranje a început pregătirile pentru meciurile amicale cu Danemarca şi Germania, programate luna aceasta.

Cele două partide amicale fac parte din pregătirile Olandei pentru Cupa Mondială din Qatar, la care s-a calificat în noiembrie anul trecut.

„Turneul din Qatar este despre bani şi interese comerciale. Asta contează pentru FIFA”, a adăugat fostul antrenor al echipelor Ajax Amsterdam, FC Barcelona, Bayern Munchen şi Manchester United.

Van Gaal, în vârstă de 70 ani, a precizat că face parte dintr-o comisie din cadrul Federaţiei olandeze de fotbal (KNVB) care se întruneşte în fiecare lună pentru a evalua situaţia în curs din Qatar, în ceea ce priveşte drepturile omului.

Federaţia din Olanda a fost printre puţinele asociaţii naţionale care au criticat situaţia drepturilor omului şi condiţiile de muncă din Qatar.

„KNVB nu a fost niciodată în favoarea organizării Cupei Mondiale în Qatar şi, desigur, nu aprobă modul în care lucrătorii migranţi sunt trataţi acolo”, a precizat organizaţia într-un comunicat publicat anul trecut, după o vizită în emirat.

Qatarul s-a confruntat cu un control internaţional asupra modului în care sunt trataţi muncitorii, după ce a câştigat, în 2010, dreptul de organizare a primei Cupei Mondiale din Orientul Mijlociu.

Anul trecut, jucătorii olandezi, alături de cei ai Germaniei şi Norvegiei, au purtat tricouri cu mesaje privind situaţia drepturilor omului în Qatar, înaintea unor meciuri din preliminariile Cupei Mondiale.

Conform ziarului britanic The Guardian, 6.500 de muncitori migranţi şi-au pierdut viaţa în Qatar, după ce această ţară a fost desemnată gazda Cupei Mondiale de fotbal. Qatarul a declarat însă că decesele raportate s-au încadrat în limitele aşteptate, ţinând cont de dimensiunea şi demografie populaţiei, iar rata mortalităţii a scăzut în mod constant din 2010, ca urmare a reformelor în materie de sănătate şi siguranţă.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Edward Iordănescu: E nevoie obligatoriu de o reconfirmare a mea din partea federaţiei

Selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a declarat, într-o conferinţă de presă, după ce prima...

George Puşcaş: Trebuie să dăm continuitate jocului de astăzi

Atacantul George Puşcaş a declarat la finalul partidei cu Bosnia-Herţegovina, din Liga Naţiunilor la fotbal, scor 4-1, că...

Filip Jianu a pierdut în ultimul tur al calificărilor la Sofia

Filip Cristian Jianu a fost învins de francezul Ugo Humbert, cu 6-3, 7-6 (3), în ultima rundă a...

Novak Djokovic ar vrea să-i aibă alături pe marii săi rivali atunci când va spune adio tenisului

Novak Djokovic a afimat că şi-ar dori să-i aibă alături pe marii săi rivali în momentul în care...