Selecţionerul Olandei, Louis van Gaal, critică FIFA pentru organizarea Cupei Mondiale în Qatar

Data:

Selecţionerul Olandei, Louis van Gaal, consideră ridicol ca ediţia din acest an a Cupei Mondiale de fotbal să se desfăşoare în Qatar, acuzând FIFA că a dus competiţia în emiratul din Orientul Mijlociu din motive financiare şi comerciale, informează Reuters, citat de Agerpres.

Van Gaal a spus că motivele forului fotbalistic mondial de a desemna Qatarul drept gazdă a turneului final din 21 noiembrie – 18 decembrie au fost false.

„Vom juca într-o ţară în care FIFA spune că mergem pentru a ajuta la dezvoltarea fotbalului. Asta este o prostie”, a spus tehnicianul olandez în cursul unei conferinţei de presă pe care a susţinut-o luni, când naţionala Oranje a început pregătirile pentru meciurile amicale cu Danemarca şi Germania, programate luna aceasta.

Cele două partide amicale fac parte din pregătirile Olandei pentru Cupa Mondială din Qatar, la care s-a calificat în noiembrie anul trecut.

„Turneul din Qatar este despre bani şi interese comerciale. Asta contează pentru FIFA”, a adăugat fostul antrenor al echipelor Ajax Amsterdam, FC Barcelona, Bayern Munchen şi Manchester United.

Van Gaal, în vârstă de 70 ani, a precizat că face parte dintr-o comisie din cadrul Federaţiei olandeze de fotbal (KNVB) care se întruneşte în fiecare lună pentru a evalua situaţia în curs din Qatar, în ceea ce priveşte drepturile omului.

Federaţia din Olanda a fost printre puţinele asociaţii naţionale care au criticat situaţia drepturilor omului şi condiţiile de muncă din Qatar.

„KNVB nu a fost niciodată în favoarea organizării Cupei Mondiale în Qatar şi, desigur, nu aprobă modul în care lucrătorii migranţi sunt trataţi acolo”, a precizat organizaţia într-un comunicat publicat anul trecut, după o vizită în emirat.

Qatarul s-a confruntat cu un control internaţional asupra modului în care sunt trataţi muncitorii, după ce a câştigat, în 2010, dreptul de organizare a primei Cupei Mondiale din Orientul Mijlociu.

Anul trecut, jucătorii olandezi, alături de cei ai Germaniei şi Norvegiei, au purtat tricouri cu mesaje privind situaţia drepturilor omului în Qatar, înaintea unor meciuri din preliminariile Cupei Mondiale.

Conform ziarului britanic The Guardian, 6.500 de muncitori migranţi şi-au pierdut viaţa în Qatar, după ce această ţară a fost desemnată gazda Cupei Mondiale de fotbal. Qatarul a declarat însă că decesele raportate s-au încadrat în limitele aşteptate, ţinând cont de dimensiunea şi demografie populaţiei, iar rata mortalităţii a scăzut în mod constant din 2010, ca urmare a reformelor în materie de sănătate şi siguranţă.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Dragoș Bolbose, noul vicepreședinte al FR Judo. Marius Vizer ia bătaie din nou de la Cozmin Gușă!

"Astăzi s-au organizat alegeri pentru funcția de vicepreședinte la Federația Română de Judo, fiind convocată Adunarea Generală Ordinară...

Covaliu (COSR): Vrem un wild-card pentru Simona Halep la JO de la Paris

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat, joi, că instituţia pe care o conduce...

Hochei pe gheaţă: Corona Braşov, campioană în Erste Liga

Corona Braşov a câştigat în premieră competiţia regională de hochei pe gheaţă Erste Liga, după ce a învins...

Volei feminin: CSO Voluntari, în finala campionatului pentru prima oară

CSO Voluntari 2005 s-a calificat în premieră în finala Diviziei A1 la volei feminin, după ce a învins-o...