Mai mulţi sportivi, foşti şi actuali campioni, au fondat o platformă în favoarea păcii în Ucraina

Data:

Câteva sute de sportivi, printre care triplul campion olimpic francez Tony Estanguet sau campionii britanici Paula Radcliffe şi Chris Froome, au fondat o platformă în favoarea păcii, ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, scrie AFP, conform Agerpres.

Sub egida Asociaţiei „Pace şi Sport”, prezidată de Albert al II-lea de Monaco, aceşti campioni olimpici şi mondiali consideră că există o comunitate mondială a păcii prin sport care împărtăşeşte aceleaşi valori şi care crede în eficienţa discuţiilor diplomatice.

„Această comunitate mondială a păcii prin sport poate şi trebuie să joace un rol util în criza actuală, luând iniţiative concrete. Fără a aştepta. Şi mizând în special pe campioni, adevăraţi purtători de mesaje”, scriu aceştia.

Ei amintesc de gestul deosebit pe care l-a făcut, la JO de iarnă 2022 de la Beijing, ucraineanul Oleksandr Abramenko, sportiv care după ce a cucerit prima medalie pentru ţara sa la schi acrobatic, l-a îmbrăţişat pe rusul Ilia Burov.

Printre semnatari se numără şi fostul fotbalist ivorian Didier Drogba, baschetbalista franceză Emilie Gomis, cvadrupla medaliată olimpică la kaiac-canoe, australianca Jessica Fox sau fostul atlet francez Stephane Diagana.

Comitetul Internaţional Olimpic a decis, pe 28 februarie, să interzică participarea sportivilor ruşi din competiţiile mondiale, iar majoritatea federaţiilor internaţionale din diferite discipline au urmat exemplul, inclusiv FIFA.

Întrebată vineri despre poziţia federaţiilor internaţionale, preşedinta Comitetului Olimpic Francez (CNOSF), Brigitte Henriques, a răspuns: „Ştiţi că în prezent sunt multe discuţii cu federaţiile internaţionale. Există un lobby foarte puternic pentru ca toată lumea să se alinieze la această poziţie (a CIO pentru a exclude competitorii ruşi din întrecerile sportive)”, a spus ea.

„Spunem că sportul este apolitic, dar asta nu este politică, este legat de un război, de vieţi umane, aşa că am schimbat registrul”, a spus aceasta.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Fotbal: Universitatea Craiova şi FC Voluntari s-au calificat în sferturile Cupei României

Universitatea Craiova şi FC Voluntari s-au calificat, marţi seara, în sferturile de finală ale Cupei României la fotbal,...

Înot: David Popovici, după locul 7 la ştafetă – Încercăm să ne luăm revanşa în probele individuale

Înotătorul David Popovici a declarat, marţi seara, după locul al şaptelea obţinut în finala probei masculine de ştafetă 4x50...

Federaţia internaţională de hochei impune obligativitatea protecţiilor pentru gât

Protecţia pentru gât va deveni obligatorie în toate competiţiile organizate de Federaţia internaţională de hochei pe gheaţă (IIHF),...

Handbal masculin: Minaur şi Steaua şi-au aflat adversarele din optimile EHF European Cup

CS Minaur Baia Mare şi CSA Steaua Bucureşti şi-au aflat, marţi, adversarele din optimile de finală ale competiţiei...