Tribunalul de Arbitraj Sportiv a refuzat să suspende sancțiunile UEFA împotriva fotbalului din Rusia

Data:

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins cererea Federaţiei ruse de fotbal (FUR) de a suspenda sancţiunile impuse de UEFA împotriva cluburilor şi a selecţionatelor din Rusia din cauza invaziei Ucrainei, transmite AFP, citată de Agerpres.

Echipele ruseşti rămân, aşadar, excluse din competiţiile europene până când recursul FUR va fi judecat pe fond, în timp ce instanţa sportivă promite o decizie „până la sfârşitul săptămânii” cu privire la posibila suspendare a sancţiunilor dictate de FIFA.

Concret, Spartak Moscova rămâne exclusă din Europa League (clubul a anunţat deja că se va concentra pe competiţiile interne), iar naţionala feminină exclusă de la Euro-2022 din această vară din Anglia, cu excepţia cazului în care va fi luată o decizie finală între timp.

Pe fond, „procedura de arbitraj a TAS continuă. Părţile nu s-au pus de acord asupra unei proceduri accelerate şi încă nu a fost stabilită o audiere”, a indicat instanţa din oraşul elveţian Lausanne, fără a-şi motiva decizia.

Pe 28 februarie, într-un comunicat comun, UEFA şi FIFA au decis să excludă echipele ruseşti din competiţiile internaţionale din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, aplicând recomandările Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

Autorităţile fotbalistice au menţinut misterul asupra motivaţiilor legale ale acestei decizii, împingând Federaţia rusă de fotbal să răspundă săptămâna trecută prin sesizarea justiţiei sportive.

UEFA a menţionat doar, într-o scrisoare adresată federaţiilor sale, „preocupările sale serioase cu privire la capacitatea de a asigura siguranţa tuturor”, din cauza ostilităţii faţă de ruşi a anumitor federaţii şi a opiniei publice şi a închiderii spaţiilor aeriene.

Pentru fotbalul rus, cea mai răsunătoare sancţiune rămâne excluderea echipei naţionale de către FIFA din cursa pentru Cupa Mondială 2022 din Qatar (21 noiembrie-18 decembrie), Sbornaia fiind privată de meciurile de baraj pe care urma să le joace la sfârşitul lunii martie.

TAS va trebui să decidă zilele următoare menţinerea sau suspendarea acestei sancţiuni pe durata procedurii – o decizie deosebit de spinoasă din moment ce adversarii ruşilor refuză deja să-i întâlnească.

Deocamdată, FIFA a calificat direct Polonia, care ar fi trebuit să întâlnească Rusia, în finala barajului, împotriva câştigătoarei meciului dintre Suedia şi Cehia.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Ciclism: Primoz Roglic, primul sloven care a câştigat Turul Italiei

Primoz Roglic (Jumbo-Visma) a devenit duminică primul ciclist din Slovenia care a câştigat Turul Italiei, în timp ce...

Fotbal: PSG şi-a asigurat titlul în Ligue 1 la capătul penultimei etape din campionat

PSG şi-a asigurat un nou titlu în Ligue 1 sâmbătă seara, la finalul meciului din etapa a 37-a,...

Canotaj: Medalie de aur pentru România, în proba de dublu rame feminin, la Europene

Româncele Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel au câştigat medaliile de aur în proba de dublu rame feminin, sâmbătă,...

Tenis: Tsitsipas, calificare extrem de dificilă în turul 2 la Roland Garros

Jucătorul grec de tenis Stefanos Tsitsipas (5 ATP, favorit nr. 5) s-a calificat duminică după un meci extrem...