Tribunalul de Arbitraj Sportiv a refuzat să suspende sancțiunile UEFA împotriva fotbalului din Rusia

Data:

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins cererea Federaţiei ruse de fotbal (FUR) de a suspenda sancţiunile impuse de UEFA împotriva cluburilor şi a selecţionatelor din Rusia din cauza invaziei Ucrainei, transmite AFP, citată de Agerpres.

Echipele ruseşti rămân, aşadar, excluse din competiţiile europene până când recursul FUR va fi judecat pe fond, în timp ce instanţa sportivă promite o decizie „până la sfârşitul săptămânii” cu privire la posibila suspendare a sancţiunilor dictate de FIFA.

Concret, Spartak Moscova rămâne exclusă din Europa League (clubul a anunţat deja că se va concentra pe competiţiile interne), iar naţionala feminină exclusă de la Euro-2022 din această vară din Anglia, cu excepţia cazului în care va fi luată o decizie finală între timp.

Pe fond, „procedura de arbitraj a TAS continuă. Părţile nu s-au pus de acord asupra unei proceduri accelerate şi încă nu a fost stabilită o audiere”, a indicat instanţa din oraşul elveţian Lausanne, fără a-şi motiva decizia.

Pe 28 februarie, într-un comunicat comun, UEFA şi FIFA au decis să excludă echipele ruseşti din competiţiile internaţionale din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, aplicând recomandările Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

Autorităţile fotbalistice au menţinut misterul asupra motivaţiilor legale ale acestei decizii, împingând Federaţia rusă de fotbal să răspundă săptămâna trecută prin sesizarea justiţiei sportive.

UEFA a menţionat doar, într-o scrisoare adresată federaţiilor sale, „preocupările sale serioase cu privire la capacitatea de a asigura siguranţa tuturor”, din cauza ostilităţii faţă de ruşi a anumitor federaţii şi a opiniei publice şi a închiderii spaţiilor aeriene.

Pentru fotbalul rus, cea mai răsunătoare sancţiune rămâne excluderea echipei naţionale de către FIFA din cursa pentru Cupa Mondială 2022 din Qatar (21 noiembrie-18 decembrie), Sbornaia fiind privată de meciurile de baraj pe care urma să le joace la sfârşitul lunii martie.

TAS va trebui să decidă zilele următoare menţinerea sau suspendarea acestei sancţiuni pe durata procedurii – o decizie deosebit de spinoasă din moment ce adversarii ruşilor refuză deja să-i întâlnească.

Deocamdată, FIFA a calificat direct Polonia, care ar fi trebuit să întâlnească Rusia, în finala barajului, împotriva câştigătoarei meciului dintre Suedia şi Cehia.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Polo: CSA Steaua, la al 20-lea titlu de campioană naţională

CSA Steaua Bucureşti a cucerit al 20-lea său titlu de campioană naţională la polo pe apă, după ce...

Fotbal: Universitatea Craiova va juca barajul pentru Conference League

Universitatea Craiova a învins-o pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 3-2 (0-1), sâmbătă, pe teren propriu,...

Fotbal: CFR Cluj, vicecampioană a României

CFR Cluj e noua vicecampioană a României după ce a surclasat-o pe Farul Constanţa cu scorul de 5-1...

Formula 1: Oscar Piastri (McLaren) s-a impus în ultima sesiune de antrenamente libere de la Imola

Pilotul australian Oscar Piastri (McLaren) a dominat cea de-a treia ultima sesiune de antrenamente libere din cadrul Marelui...