Sindicatele jucătorilor din Anglia şi Franţa atacă FIFA în instanţă pentru Mondialul cluburilor

Data:

Sindicatele fotbaliştilor profesionişti englezi (PFA) şi francezi (UNFP) au atacat, joi, Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) în faţa unei instanţe din Bruxelles pentru a contesta calendarul „fixat unilateral” de forul mondial, în mod special pentru Cupa Mondială a Cluburilor din 2025, relatează AFP.

Cele două sindicate „consideră că aceste decizii violează drepturile pe care jucătorii şi sindicatele le au prin Carta drepturilor fundamentale a UE şi că ele încalcă dreptul european al concurenţei”, a explicat UNFP într-un comunicat dat publicităţii.

Cu susţinerea sindicatului internaţional al fotbaliştilor (FIFPRO), UNFP şi PFA au cerut tribunalului de comerţ din Bruxelles să trimită dosarul la Curtea de justiţie a Uniunii Europene, „ridicând patru puncte de prejudiciu”, argumentele lor bazându-se pe dreptul european.

„Jucătorii şi sindicatele lor nu au încetat să sublinieze că calendarul actual al fotbalului este supraîncărcat şi impracticabil”, a reamintit UNFP.

La începutul lunii mai, FIFPRO şi mai multe ligi europene, printre care cea spaniolă, La Liga, şi cea engleză, Premier League, au anunţat că pregătesc un proces împotriva FIFA din cauza actualului calendar.

La Londra, înainte de finala Ligii Campionilor dintre Real Madrid şi Borussia Dortmund, Premier League, La Liga, Liga italiană de fotbal şi sindicatul jucătorilor englezi (PFA) s-au întâlnit pentru a studia măsurile de contracarare a intenţiei FIFA de a mări numărul de meciuri pe care fotbaliştii vor trebui să le dispute din sezonul viitor odată cu nouă Cupă Mondială a Cluburilor.

În contextul actual, FIFPRO asigură că un fotbalist joacă în medie, pe sezon, 50 de meciuri pentru echipa de club şi 10 pentru echipa naţională, la care se adaugă turneele din această vară, Campionatul European, Copa America şi Jocurile Olimpice. Pentru sezonul viitor, FIFPRO estimează că numărul de meciuri per jucător va creşte la 72, la care trebuie adăugată noua Cupă Mondială a Cluburilor FIFA care se va disputa în iunie şi iulie 2025.
AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Fotbal: CFR Cluj – Dinamo 3-2, în Superligă

CFR Cluj a învins-o dramatic pe Dinamo Bucureşti cu scorul de 3-2 (1-2), duminică seara, pe teren propriu,...

Tenis: Carlos Alcaraz a câştigat turneul de la Wimbledon

Tenismanul spaniol Carlos Alcaraz, numărul 3 mondial, a câştigat duminică al doilea său titlu consecutiv la turneul de...

EURO 2024: Spania, noua campioană a Europei, după 2-1 în finala cu Anglia

Selecţionata Spaniei a câştigat Campionatul European de fotbal - EURO 2024, duminică seara, pe Olympiastadion din Berlin, după...

Repetiţie pentru ceremonia de deschidere a JO de la Paris, prevăzută pe 16 iulie

O repetiţie a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice pe Sena, recent anulată din cauza debitului mare a...