Desemnarea gazdei JO de iarnă din 2030, condiţionată de garanţiile publice ale statului francez

Data:

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a condiţionat desemnarea Alpilor francezi ca gazdă a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2030 de acordarea unor garanţii financiare de către guvernul francez şi de finalizarea la timp a lucrărilor din cele două regiuni vizate, scrie AFP.

”Din cauza situaţiei politice actuale”, adică a viitoarelor alegeri legislative anticipate din 30 iunie şi 7 iulie, desemnarea aşteptată a Franţei ”este dependentă de furnizarea acestor garanţii”, a explicat Karl Stoss, preşedintele comisiei pentru viitoarea gazdă a Jocurilor de iarnă din cadrul CIO.

Aşa cum era de aşteptat, Comitetul Executiv al CIO a urmat miercuri opinia viitoarei comisii gazdă, ”recomandând” Alpii francezi drept candidat unic la Jocurile Olimpice din 2030, iar oraşul american Salt Lake City pentru următoarea ediţie a Jocurile de iarnă, din 2034, ceea ce reprezintă penultimul pas înainte de această dublă desemnare oficială.

Decizia finală va fi luată de membrii CIO reuniţi pentru cea de-a 142-a Sesiune a forului olimpic mondial, la Paris, pe 24 iulie, cu două zile înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară.

Dacă dizolvarea Adunării Naţionale de către preşedintele francez Emmanuel Macron nu l-a îngrijorat luni pe şeful CIO, Thomas Bach, pentru care alegerile ”nu vor perturba Jocurile Olimpice de la Paris”, această întorsătură politică complică atribuirea ediţiei din 2030.

Garanţia de livrare a Jocurilor Olimpice ”va fi semnată de persoana care poate angaja guvernul”, a explicat Christophe Dubi, directorul executiv al Jocurilor în cadrul CIO, dar fără să cunoască pentru moment culoarea politică a viitorului Executiv.

Responsabilii CIO sunt totuşi ”încrezători” în şansele de a obţine acest document la timp, precum şi în angajamentul financiar al regiunilor Rhône-Alpes-Auvergne şi Provence-Alpes-Côte d’Azur.

Dubi este optimist că garanţia de la guvernul francez va fi oferită în perioada 7-24 iulie.

AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Fotbal: CFR Cluj – Dinamo 3-2, în Superligă

CFR Cluj a învins-o dramatic pe Dinamo Bucureşti cu scorul de 3-2 (1-2), duminică seara, pe teren propriu,...

Tenis: Carlos Alcaraz a câştigat turneul de la Wimbledon

Tenismanul spaniol Carlos Alcaraz, numărul 3 mondial, a câştigat duminică al doilea său titlu consecutiv la turneul de...

EURO 2024: Spania, noua campioană a Europei, după 2-1 în finala cu Anglia

Selecţionata Spaniei a câştigat Campionatul European de fotbal - EURO 2024, duminică seara, pe Olympiastadion din Berlin, după...

Repetiţie pentru ceremonia de deschidere a JO de la Paris, prevăzută pe 16 iulie

O repetiţie a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice pe Sena, recent anulată din cauza debitului mare a...