Selecţionerul Bogdan Lobonţ consideră că rezultatele echipei Under-20 au fost peste valoarea jucătorilor

Data:

Selecţionerul naţionalei de fotbal Under-20 a României, fostul portar Bogdan Lobonţ, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că rezultatele înregistrate anul trecut au fost mult peste valoarea jucătorilor, potrivit Agerpres.

”Dacă e să fac o analiză corectă, se găsesc şi lucruri pozitive şi lucruri negative. Noi plusăm că rezultatele pe care le-am avut noi la Under-20 sunt mult peste valoarea medie a jucătorilor pe care naţionala i-a avut la dispoziţie la aceste momente. Asta ne spune că avem jucători cu calitate, talentaţi, care, împinşi de la spate, ajutaţi, pot să câştige cu Portugalia, pot să câştige cu Polonia sau cu Cehia. La fel de bine putem pierde cu Anglia (1-6), cu Germania (0-4) sau cu Italia (0-7)”, a spus Lobonţ.

Naţionala Under-20 a jucat şase meciuri amicale în 2021, alternând victoriile cu eşecuri la scor. Tricolorii U20 au câştigat toate cele trei meciuri de acasă cu acelaşi scor, 2-1, cu Portugalia (septembrie), Cehia (octombrie) şi Polonia (noiembrie), pierzând în deplasare, 1-6 cu Anglia (septembrie), 0-4 cu Germania (octombrie) şi 0-7 cu Italia (noiembrie).

Lobonţ a încercat să explice diferenţele de valoare şi nu numai dintre jucătorii pe care i-a avut la dispoziţie şi cei ai adversarelor: ”Cred că nu trebuie să ne raportăm doar la înfrângerea cu Italia, trebuie să ne raportăm la tot contextul … ce-am avut de învăţat din acest şase jocuri pe care le-am jucat până acum. Lotul Under-20 s-a înfiinţat anul trecut în ianuarie. Din punct de vedere al valorii jucătorilor, România este pe locul 8 în această grupă elită Under-20, cum o numeşte UEFA. România este pe ultimul loc. Valoarea medie a unui jucător român este undeva la 100.000 de euro, puţin mai sus de 100.000 de euro. Italia, care este echipa de pe primul loc în topul ăsta, are o valoare medie de 660.000 de euro pe jucător. În aceste şase jocuri pe care le-am jucat, România a avut cea mai mică medie de vârstă a jucătorilor folosiţi, Anglia, Cehia, Italia, Germania au folosit majoritatea jucători născuţi în 2001. Noi am folosit puţini jucători născuţi în 2001. Cei mai valoroşi jucători – Cehia, jucător născut 2004, mijlocaş defensiv la Slavia Praga, cotat la 1,5-1,7 milioane de euro, cu jocuri în prima ligă, în preliminarii Champions League, în Europa Conference League, Polonia, la fel, cel mai valoros jucător al lor, portarul Xavier Dziekonski, cotat şi el la peste 1,5 milioane pentru un jucător născut în 2003, cu două campionate în spate, titular la echipa unde joacă Bogdan Ţîru (Jagellonia Bialystok). Noi la ultima acţiune am avut jucători ca Radaslavescu (2004), Sălceanu (2004). Italia, după primul meci a schimbat 10 jucători, noi am schimbat mai puţin. Dacă e să ne raportăm la Serie A, Serie B, Serie C, campionatul Primavera, cu Liga I, Liga a II-a, Liga a III-a, nu există comparaţie. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar Liga a II-a de la noi este puţin mai sus valoric (valoarea medie a unui jucător) faţă de Primavera. Cred că am spus tot cu asta, nu le-am inventat eu, sunt lucruri concrete”.

”Băieţii demonstrează şi au demonstrat că au calitate, dar trebuie ajutaţi. Şi datoria noastră, a tuturor, tehnicieni, impresari, este să îi ajutăm. Talent au cu carul, pentru că i-am văzut şi îi văd. Eu îi ajut cum pot, îmi pun toate competenţele pe care le am la dispoziţie. Sunt convins că şi antrenorii de la echipele de club îi ajută cât pot. Să nu uităm că ei sunt copii născuţi în 2002 şi 2003, 2004 chiar. Sunt copii şi e normal să aibă oscilaţii, atât în comportament, cât şi în prestaţiile pe care le au pe teren”, a subliniat Lobonţ.

Fostul portar al echipei naţionale a mai spus că atitudinea este foarte importantă pentru jucători: ”E important pentru fiecare jucător care face parte din selecţionata Under-20, atâta timp cât se apelează la el, că se apelează 90 de minute, 5 minute, un minut, să dea maximum din maximum pe care poate să-l dea el la momentul respectiv”.

Înaintea meciurilor amicale cu echipele similare ale Norvegiei, de joi (Ploieşti, ora 17:00), şi Elveţiei, de luni (Wil, 16:00), Lobonţ a mărturisit că ”băieţii sunt cu toţii bine, sunt receptivi, disponibili” la tot ceea ce le-a cerut.

Lobonţ consideră că e ”un lucru natural, un lucru normal să fie inconstanţi, să aibă oscilaţii în prestaţiile lor. E important ca ei să înveţe din orice experienţă, ca în momentul în care pleacă de la selecţionata U20 să-şi mai pună ceva în bagaj pe care să-l transmită mai departe la echipa de club”.

”Nu trebuie să ne ascundem după deget, avem jucători de liga a treia destul de mulţi, jucători de liga a doua. Important e că există aceşti jucători cu calităţi importante, iar datoria noastră e să le creăm mediul propice, să-i ajutăm să progreseze”, a insistat Lobonţ.

Fostul internaţional a avut cuvinte frumoase şi despre Silviu Lung, noul antrenor cu portarii al selecţionatei U20: ”E o onoare să îl avem alături pe omul Silviu Lung. Are o experienţă extraordinară din punct de vedere uman, lăsând la o parte bagajul de cunoştinţe din punct de vedere tactic şi tehnic”.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Istanbul va găzdui Jocurile Europene din 2027

Oraşul Istanbul a fost desemnat oficial, miercuri, să organizeze viitoarele Jocuri Europene din anul 2027, competiţie care se...

Handbal masculin: Minaur Baia Mare şi CSM Bucureşti, în sferturile Cupei României

CS Minaur Baia Mare şi CSM Bucureşti s-au calificat, miercuri, în sferturile de finală ale Cupei României la...

David Popovici vrea o medalie la JO 2024 de la Paris

Preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Camelia Potec, a declarat, miercuri, că David Popovici îşi doreşte...

Dinamo şi UTA, sancţionate dur de FRF

Cluburile Dinamo Bucureşti şi UTA Arad au fost sancţionate drastic, miercuri, de Comisia de Disciplină a Federaţiei Române...