Ministrul Eduard Novak i-a vizitat pe sportivii ucraineni cazaţi la Complexul Sportiv Nicolae Navasart

Data:

Ministrul Sportului, Eduard Novak, i-a vizitat miercuri pe cei 51 de sportivi, tehnicieni, preparatori fizici şi medici din lotul olimpic de kaiac-canoe al Ucrainei care au fost cazaţi la Complexul Sportiv Nicolae Navasart din Snagov, potrivit Agerpres.

Ministrul Eduard Novak a declarat, pentru AGERPRES, că România poate pune 700 de locuri de cazare la dispoziţia sportivilor ucraineni afectaţi de conflictul armat, aşteptând şi alte solicitări în acest sens.

„Imediat ce a început acest război noi am identificat această soluţie de a ajuta sportivii ucraineni în bazele noastre sportive. Pentru că acest statut de refugiat sportiv este cumva diferit faţă de un refugiat care nu este sportiv de performanţă şi noi putem da posibilitatea ca în bazele noastre să se poată pregăti. Acum suntem în baza sportivă Navasart, dar avem posibilitatea pentru 700 de locuri în toate bazele noastre, să primim 700 de sportivi ucraineni. Aşteptăm şi alte solicitări. Ei vin din Turcia din cantonament şi cred că vor sta destul de mult, pentru că eu cred că această criză va mai ţine şi nu au unde să se întoarcă. Cred că e datoria noastră, ceea ce ne-a învăţat sportul, fair play, respectul între noi, chiar dacă la competiţiile internaţionale concurăm unii împotriva altora şi suntem adversari, în aceste momente trebuie să fim parteneri şi trebuie să îi ajutăm atunci când le este greu”, a declarat Novak.

El a precizat că era de datoria sportului românesc să întindă o mână de ajutor ucrainenilor, fiind convins că şi în sens invers lucrurile ar fi stat la fel: „Într-adevăr, în birou simţi altcumva acest război, dar când te întâlneşti cu refugiaţii, când vezi această situaţie la faţa locului este total diferit. Eu condamn sabotarea sportului, pentru că sportul este ceva aparte faţă de orice decizie politică, din instinct asta este reacţia mea. Din păcate, sunt decizii politice internaţionale la care trebuie să ne aliniem. Dar eu tot timpul voi apăra sportivii şi în acest caz vrem să întindem o mână de ajutor celor din Ucraina. Pentru că sunt convins că într-o situaţie similară am fi primit acelaşi sprijin. Ne bucurăm faptul că putem ajuta, dar cu siguranţă că mi-aş dori să existe parteneriate în alte condiţii, nu aşa cum suntem acum”.

Eduard Novak a afirmat că şi-ar dori cantonamente comune la care să participe sportivii români şi ucraineni în perioada următoare.

„Eu cunosc foarte bine mentalitatea sportului din blocul sovietic, cunosc dârzenia şi dedicarea lor şi de foarte multe ori aceste lucruri fac diferenţa. Chiar îmi doresc dacă aceşti sportivi stau mai mult timp aici să facem nişte cantonamente mixte cu sportivii noştri, să conştientizeze ceea ce înseamnă un sportiv profesionist. Să înţeleagă faptul că în ciuda faptului că Ucraina nu este o ţară în care se trăieşte foarte bine şi nu au condiţiile de trai foarte înalte, sportivii conştientizează că prin sport îşi pot câştiga pâinea şi asta contează mult, pentru că îţi dă un plus de motivaţie. Sigur avem câte ceva de învăţat şi chiar vreau să folosească această oportunitate şi cum abordează un antrenament”, a declarat ministrul.

Sportivii ucraineni au ajuns luni la Bucureşti cu o cursă charter din Antalya, unde se aflau în cantonament la începutul conflictului armat din ţara lor.

La Complexul Sportiv Navasart lotul ucrainean beneficiază de cazare, masă şi condiţii de pregătire, în cursul zilei de miercuri ajungând la Snagov şi bărcile sportivilor.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Ciclism: Belgianul Julian Mertens, în comă artificială după un accident la antrenament

În urma unui accident de antrenament petrecut miercuri, ciclistul belgian Julian Mertens (Bingoal WB) a fost plasat în...

Tenis: Meci-maraton la Roland-Garros, la simplu masculin – Altmaier l-a învins pe Sinner în cinci ore şi jumătate

Germanul Daniel Altmaier, locull 79 ATP, s-a calificat, joi, în turul trei al turneului de grand slam de...

Câștigător a două etape în Turul Italiei, ciclistul sloven Jan Polanc se retrage prematur la 31 de ani cu iregularități ale ritmului cardiac

Mulți, mulți sportivi apți fizic pentru efortul competițional au decedat după începerea în decembrie 2020 a campaniei de...

Orădeanul Kiraly Balint, medaliat la Campionatul balcanic de juniori, mort la doar 22 de ani

Tânărul atlet Király Bálint, în vârstă de doar 22 de ani, a încetat din viață, după o luptă...