Securizarea Jocurilor Olimpice 2024, prioritate pentru autorităţile franceze

Data:

Un raport senatorial prezentat miercuri îşi propune să fie liniştitor cu privire la pregătirile Franţei pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice din punct de vedere al securităţii, estimând că autorităţile sunt „pe drumul cel bun”, în ciuda unor probleme observate, în special în ceea ce priveşte supravegherea video algoritmică, scrie AFP, conform Agerpres.

„Putem concura serios pentru medalia de aur a securităţii”, a subliniat în cursul unei conferinţe de presă senatoarea Marie-Pierre de La Gontrie (Partidul Socialist), co-raportoare împreună cu colega sa Agnes Canayer (ataşată grupului Les Republicains).

Acest raport senatorial a fost publicat cu aproximativ 100 de zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Paris şi la aproape un an de la promulgarea unei legi care adaptează legislaţia la constrângerile organizării Jocurilor Olimpice, în special în privinţa aspectelor ce vizează securitatea.

„Gestionarea generală a dispozitivelor şi anticiparea (autorităţilor) înseamnă că, în prezent, suntem pe drumul cel bun pentru ca Jocurile Olimpice să fie o sărbătoare a sportului şi pentru ca riscurile majore să fie suficient de anticipate”, a spus Agnes Canayer.

Cele două raportoare au făcut aproximativ 50 de recomandări pentru „perfecţionarea sistemului de securitate” pentru Jocurile Olimpice, privind mobilizarea forţelor de ordine şi a securităţii private, transportul public, ceremonia de deschidere sau procedurile de gestionare a crizei.

După ce au condus aproape o sută de audieri începând din noiembrie, cele două senatoare au regretat totuşi implementarea târzie, pe bază experimentală, a protecţie video „inteligente” sau algoritmică (VSA), o tehnologie care se bazează pe utilizarea unui software pentru a detecta comportamentul suspect.

De asemenea, senatoarele au tras un semnal de alarmă asupra problemelor de coordonare între numeroasele structuri implicate în organizare şi securitate, subliniind totodată importanţa realizării „rapide” a operaţiunilor de verificare a agenţilor de securitate care vor fi implicaţi. „800.000 de oameni rămân de controlat”, potrivit acestora.

Pe de altă parte, nu au fost remarcate „îngrijorări masive” cu privire la riscul protestelor sociale în rândul forţelor de ordine, considerând că „incertitudinile” iniţiale „au revenit, în general, la normal”, în special în ceea ce priveşte bonusurile şi concediile.

Senatoarele au mai indicat că au obţinut de la autorităţi acordul ca o zonă din Paris să fie rezervată „manifestaţiilor autorizate”, astfel încât „dreptul de a manifesta să fie păstrat în această perioadă”, a subliniat Marie-Pierre de La Gontrie.
AGERPRES 

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Fotbalul european trebuie să rămână un model de unitate, a declarat Ceferin în deschiderea Congresului UEFA

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat miercuri, la Belgrad, în deschiderea celui de-al 49-lea Congres al organizaţiei pe...

Romelu Lukaku plănuieşte să revină la Anderlecht după Cupa Mondială 2026

Atacantul belgian Romelu Lukaku (Napoli), 31 ani, golgheterul absolut al ''Diavolilor Roşii'', cu 88 de goluri, plănuieşte să...

Coco Gauff şi-a lansat propria companie de management pentru a-şi coordona activitatea sportivă

Jucătoarea de tenis Coco Gauff şi-a lansat propria companie de management pentru a-şi coordona mai bine activitatea inclusiv...

Ancelotti, condamnat la aproape cinci ani de închisoare

Procuratura şi-a menţinut joi cererile şi a solicitat o pedeapsă de patru ani şi nouă luni de închisoare...