Raport alarmant privind riscul de caniculă mortală în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris

Data:

Un raport intitulat „Rings of Fire”, dat publicităţii de Universitatea din Portsmouth (Anglia), avertizează organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august) despre riscul unui val de căldură extrem de periculos în săptămânile de competiţie.

Raportul subliniază că temperaturile au continuat să crească în capitala Franţei, iar riscul unul val de „căldură mortală” în această vară este foarte real, atât pentru sportivi, cât şi pentru spectatori.

Documentul face referire la valul moral de căldură din 2003 în Franţa, care a ucis peste 14.000 de oameni, precum şi la cele din anii următori, când temperaturile au doborât toate recordurile, depăşind 42 de grade.

Raportul subliniază riscul crescut de căldură extremă în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, mai ales având în vedere creşterea semnificativă a temperaturilor din regiune de când capitala Franţei a găzduit ultima dată Jocurile Olimpice, în urmă cu un secol.

Mai mulţi sportivi medaliaţi prezenţi la ultimele Jocuri Olimpice depun mărturie despre situaţiile periculoase cu care s-au confruntat, uneori cu riscul vieţii. Marcus Daniell, jucător de tenis şi medaliat cu bronz din Noua Zeelandă, a spus: „La Jocurile Olimpice de la Tokyo, am simţit că nivelul căldurii era la limita riscului real – tipul de risc care ar putea fi fatal”.

Raportul menţionează consecinţele încălzirii globale asupra performanţei sportive, variind de la perturbarea somnului până la leziuni legate de căldură. „Pe măsură ce temperaturile globale continuă să crească, schimbările climatice ar trebui privite din ce în ce mai mult ca o ameninţare existenţială pentru sport’, a declarat Lordul Sebastian Coe, preşedintele World Athletics şi cvadruplu medaliat olimpic.

Jocurile Olimpice de la Paris ar putea deveni chiar cele mai fierbinţi Jocuri din istorie, depăşindu-le pe cele de la Tokyo, unde temperaturile au fost în jur de 34 de grade, iar umiditatea ajungea la aproape 70%. „Este probabil ca Jocurile de la Paris să depăşească acest record, deoarece schimbările climatice datorate utilizării combustibililor fosili au contribuit la valuri de căldură record în ultimele luni”, asigură fiziologii prof. Mike Tipton şi dr. Jo Corbett.

Pentru a evita o potenţială tragedie, raportul stabileşte cinci recomandări pentru autorităţile sportive: programare inteligentă pentru a evita căldura extremă, asigurarea siguranţei sportivilor şi fanilor prin planuri mai bune de rehidratare şi răcire, oferirea de modalităţi sportivilor de a vorbi despre schimbările climatice, consolidarea colaborării între organizaţiile sportive şi sportivii în campanii de conştientizare a schimbărilor climatice şi reevaluarea sponsorizării combustibililor fosili în sport.

AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Fotbal: CFR Cluj – Dinamo 3-2, în Superligă

CFR Cluj a învins-o dramatic pe Dinamo Bucureşti cu scorul de 3-2 (1-2), duminică seara, pe teren propriu,...

Tenis: Carlos Alcaraz a câştigat turneul de la Wimbledon

Tenismanul spaniol Carlos Alcaraz, numărul 3 mondial, a câştigat duminică al doilea său titlu consecutiv la turneul de...

EURO 2024: Spania, noua campioană a Europei, după 2-1 în finala cu Anglia

Selecţionata Spaniei a câştigat Campionatul European de fotbal - EURO 2024, duminică seara, pe Olympiastadion din Berlin, după...

Repetiţie pentru ceremonia de deschidere a JO de la Paris, prevăzută pe 16 iulie

O repetiţie a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice pe Sena, recent anulată din cauza debitului mare a...