Agenţia Mondială Antidoping plănuieşte un recurs în cazul sprinterului american Knighton

Data:

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a pus la îndoială decizia de exonerare a sprinterului american Erriyon Knighton de o infracţiune de doping, precizând că are în vedere un recurs, în timp ce îl acuză de ipocrizie pe şeful Agenţiei antidoping a SUA (USADA), Travis Tygart, scrie Reuters.

Knighton, 20 ani, medaliat cu bronz la Mondialele din 2022 şi cu argint la Mondialele din 2023, a fost testat pozitiv pentru metabolitul interzis trenbolon în martie, în timpul unui test antidoping în afara competiţiei.

Un judecător independent a decis însă, miercuri, că testul pozitiv a fost mai probabil cauzat de consumul de carne contaminată cu trenbolon, un cunoscut stimulator de creştere a animalelor, folosit legal la bovinele produse şi exportate în Statele Unite.

Atletul american poate astfel concura de vineri a selecţia sportivilor americani pentru JO 2024 de la Eugene (Oregon).

AMA/WADA a precizat pentru Reuters că este sceptică cu privire la constatări şi aşteaptă motivarea deciziei, deoarece ia în calcul un recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.

”Odată ce AMA/WADA va avea decizia motivată completă, o va studia, împreună cu dosarul cazului, cu scepticismul şi diligenţa ei obişnuită. Va fi important, de exemplu, să se stabilească modul în care acest test pozitiv pentru trenbolon a fost cauzat de contaminarea cărnii, ceea ce ar fi extrem de rar pentru acea substanţă”, se arată în comunicatul AMA/WADA.

La anunţul deciziei în cazul Knighton, preşedintele Agenţiei americane antidoping, Travis Tygart, a declarat că ”s-a făcut dreptate”.

”Este greu de înţeles cum Travis Tygart poate declara cu atâta certitudine că ‘s-a făcut dreptate’, într-un caz în care USADA a susţinut că rezultatul analitic este incompatibil cu contaminarea cărnii şi a solicitat iniţial o sancţiune de patru ani împotriva sportivului”, a spus AMA/WADA într-un comunicat.

Agenţia mondială l-a acuzat pe Tygart de un dublu standard pentru a cere sancţiuni pentru sportivii chinezi în timp ce a exonerat un atlet american în scenarii similare de contaminare.

”Dacă acesta ar fi fost un atlet în China, îndrăznim să credem că domnul Tygart ar cânta o melodie diferită şi foarte tare”, a mai spus AMA/WADA.

China va trimite la Jocurile Olimpice de la Paris unsprezece înotători care au fost testaţi pozitiv în 2021 la o substanţă interzisă, iar apoi au fost exoneraţi de AMA/WADA, care a ajuns la concluzia că aceştia nu s-au dopat, ci au fost victimele unei contaminări alimentare, iar nivelurile foarte scăzute ale acestei substanţe găsite în eşantioanele recoltate păreau incompatibile cu o utilizare intenţionată.

Knighton, care s-a clasat al patrulea la 200 m la JO de la Tokyo din 2021, la doar 17 ani, a fost declarat mai rapid decât legendarul Usain Bolt la categoria sa de vârstă, dar nu a disputat în acest an nicio cursă în aer liber.

AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Fotbal: CFR Cluj – Dinamo 3-2, în Superligă

CFR Cluj a învins-o dramatic pe Dinamo Bucureşti cu scorul de 3-2 (1-2), duminică seara, pe teren propriu,...

Tenis: Carlos Alcaraz a câştigat turneul de la Wimbledon

Tenismanul spaniol Carlos Alcaraz, numărul 3 mondial, a câştigat duminică al doilea său titlu consecutiv la turneul de...

EURO 2024: Spania, noua campioană a Europei, după 2-1 în finala cu Anglia

Selecţionata Spaniei a câştigat Campionatul European de fotbal - EURO 2024, duminică seara, pe Olympiastadion din Berlin, după...

Repetiţie pentru ceremonia de deschidere a JO de la Paris, prevăzută pe 16 iulie

O repetiţie a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice pe Sena, recent anulată din cauza debitului mare a...