Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat, pentru Agerpres, că nu poate spune că bugetele alocate federaţiilor pentru 2023 sunt de ajuns pentru înalta performanţă, nefiind însă de acord cu criticile preşedinţilor asociaţiilor sportive, care beneficiază de suplimentări financiare din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Conform ministrului, bugetul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român pentru 2023 este de 60 de milioane de lei.
„Acum vorbind sincer, nici eu pot spune că aceşti bani, pe care noi avem la dispoziţie din partea Ministerului de Finanţe, sunt de ajuns activităţii de înaltă performanţă. Nici noi nu suntem mulţumiţi dacă vorbim mai departe, pentru că noi am cerut dublu faţă de ceea ce avem astăzi. Dar nu poţi să prezinţi tu ca federaţie doar finanţarea de la Ministerul Sportului, când bugetul tău este dublat de către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Deci, în ansamblu trebuie privite lucrurile. Bugetul nostru acoperă doar o parte din necesarul lor, dar pentru alte proiecte ei merg la COSR, care are 60 de milioane buget, finanţat tot din banii noştri. Să terminăm odată cu această abordare, cât finanţează sportul Ministerul Sportului. Ministerul Sportului finanţează doar o parte, iar cealaltă parte este finanţată de COSR. Anul viitor, dacă totul merge bine, să publicăm deodată bugetul unitar, câţi bani dă Ministerul Sportului şi COSR. Aşa ar trebui întrebate federaţiile, dacă sunt mulţumite de bugete”, a declarat Novak pentru AGERPRES.
El a precizat că repartizarea bugetelor a fost făcută în baza unor analize şi punctaje primite în urma performanţelor sportive obţinute în anul precedent.
„Ştim foarte bine că ani la rând nu au existat criterii de finanţare şi nici analize foarte clare asupra performanţei şi alocării acestor bugete pentru federaţii. Noi am ajuns la un calcul destul de coerent şi pertinent referitor la alocarea acestor bugete. Am calculat fiecare medalie în parte obţinută anul trecut. Sunt patru competiţii mari care intră în această valorificare a medaliilor, se face un punctaj pe aceste medalii, şi se acordă bugetele. Vorbim aici de categoria A, unde intră cele mai importante federaţii. 2022 a fost un an foarte puternic din punct de vedere al rezultatelor şi am avut o creştere la aceste categorii de 10 milioane de lei. În baza acestor punctaje s-au făcut nişte schimbări în clasamentul finanţării acestor federaţii. Ideea noastră este să finanţăm sportul după performanţă. Pentru că aşa îi împingem şi pe ceilalţi să facă performanţă. Trebuie să înţeleagă toată lumea că performanţa primează. Noi ne luptăm pentru bugete, pentru că asta este datoria mea, să le asigur condiţiile de finanţare, dar şi ei trebuie să livreze, pentru că numai aşa putem să menţinem performanţa”, a completat ministrul.
Eduard Novak spune că în privinţa federaţiilor incluse în categoria A nu se pune problema ca acestora să nu le ajungă bugetele pentru participarea la competiţii: „Vorbind de federaţiile din categoria A nu cred că au această problemă a finanţării pentru participarea la competiţii. Pentru că fiecare are un buget consistent şi din partea noastră şi a COSR-ului. Eu cred că sportivii de performanţă au toate condiţiile care sunt necesare pentru a face performanţă”.
Acesta afirmă că inflaţia a fost luată în calcul la acordarea bugetului pentru sport pe anul 2023.
„Inflaţia a fost luată în calcul şi probabil această majorare a bugetului nostru a fost un aspect luat în calcul. Noi ne aşteptăm ca 2024, din punct de vedere al bugetului, dacă trece şi Strategia Naţională pentru sport ca Hotărâre de Guvern, poate să însemne o creştere semnificativă”, a adăugat Novak.
În ceea ce priveşte o posibilă majorare a bugetelor federaţiilor la rectificarea bugetară, Novak a spus că asociaţiile sportive beneficiază în acest an de bugete iniţiale echivalente cu execuţia bugetară pe întregul an precedent.
„Vă dau un singur exemplu, la începutul anului acesta avem mai mult decât execuţia bugetară de anul trecut. Nu înţeleg cum vin ei să spună, când anul trecut le-au ajuns banii şi acum la început este mai bun bugetul decât bugetul lor final de anul trecut… la multe federaţii. Startul acestui an este mai bun decât execuţia de anul trecut. Nu poţi să vii de pe un an pe celălalt să spui că nici măcar până la rectificare nu ajung banii, este incorect. Noi am dat acum, la început, un buget mai bun decât execuţia pe anul trecut şi tu te plângi acum în presă că aştepţi rectificarea. Nu contest că au crescut preţurile, o să vină rectificarea, normal că punctual putem să ajutăm pe cine face performanţă. Dar ceea ce transmitem este faptul că doar acolo unde este performanţă sunt bani, acolo este ajutorul. Dar vrem performanţă şi corectitudine”, a adăugat ministrul Eduard Novak.
Mai mulţi preşedinţi de federaţii sportive, printre care cele de canotaj, scrimă, handbal, judo, nataţie, lupte, box sau atletism, au declarat, pentru AGERPRES, că sumele alocate de la bugetul de stat prin Ministerul Sportului pentru anul 2023 sunt insuficiente. Ei au invocat creşterea preţurilor pentru participările la competiţiile internaţionale, reclamând totodată faptul că nu s-a luat în calcul inflaţia anunţată oficial.
Comparativ cu sumele primite în 2022, 8 dintre cele 18 federaţii sportive au bugete mai mici în acest an, cea mai substanţială scădere fiind înregistrată de Federaţia Română de Judo, cu peste 2,7 milioane de lei mai puţin.
La capitolul finanţări mai mari comparativ cu anul precedent, Federaţia Română de Gimnastică a înregistrat cea mai mare creştere, cu plus 1,35 milioane de lei, urmată de Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, cu plus 1,3 milioane, şi Federaţia Română de Ciclism, cu plus 1,2 milioane de lei.
Suma totală alocată de Ministerul Sportului pentru asociaţiile sportive naţionale pentru 2023 este de 162.088.000 de lei.
Conform bugetului adoptat pentru 2023, Ministerul Sportului are anul acesta un buget de 581,5 milioane de lei, cu 60 de milioane în plus faţă de faţă de execuţia preliminară din 2022.
Sursa: Agerpres