Ministerul Sportului a recunoscut oficial practicarea în România a 3 noi ramuri sportive – skateboard, arc istoric şi roundnet

Data:

Ministerul Sportului a recunoscut oficial practicarea în România a trei noi ramuri sportive, skateboard, arc istoric şi roundnet, a anunţat ministerul pe pagina de Facebook, potrivit Agerpres.

Esenţa ramurii de sport „skateboard” este dată de rularea pe o suprafaţă plană, având ca suport o „placă” pe patru roţi. Acest sport poate fi practicat atât pe stradă, ca mijloc de transport, dar mai ales în skate park-uri, acestea reprezentând o atracţie inclusiv pentru neprofesionişti.

Skateboard-urile sunt alcătuite dintr-o parte principală – placa – realizată fie din lemn (cel mai adesea straturi de arţar, lipite între ele cu o răşină epoxidică), fie din plastic rezistent şi flexibil, cu o formă concavă, cu extremităţile ridicate. Pe aceasta sunt ataşate cele două axe cu şuruburi, la capătul cărora sunt cele 4 roţi, fiecare cu câte 2 rulmenţi.

Probele competiţiilor de skateboard sînt de nivel olimpic: street şi park.

Skateboard-ul a făcut parte în premieră din programul olimpic, vara trecută, la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Esenţa ramurii de sport „arc istoric” este reprezentată de trasul cu arcul istoric. Acesta cuprinde modele ce imită arcurile de luptă din istoria diferitelor regiuni şi pot fi realizate din coarne ale animalelor sau lemn de diferite esenţe. În trecut, corzile erau realizate din in, cânepă şi din vene de cai sau vite, iar în prezent se fabrică din material sintetic.

Roundnet-ul este un sport nou, apărut în 1989 în SUA şi cunoaşte o popularitate largă la nivel internaţional. De aproximativ 5 ani, se practică şi în România.

Jocul de roundnet se desfăşoară între 2 echipe formate din 2 coechipieri, folosind un set de roundnet format dintr-o trambulină rotundă (fileu) şi o minge.

Jocul începe prin lovirea mingii înspre fileu de către jucătorul care serveşte. Jucătorii pot să lovească mingea cu orice parte a corpului. După ce mingea sare din fileu, posesia se schimbă, iar echipa aflată în posesie are dreptul la maximum 3 atingeri alternative (pase între coechipieri), pentru a returna mingea pe fileu. Punctul continuă atâta timp cât echipele reuşesc să returneze mingea pe fileu cu succes. Punctul se pierde în cazul în care mingea nu este returnată pe fileu sau loveşte bara sau un jucător atinge kit-ul de joc.

Echipele stau de o parte şi de alta a kit-ului de joc, la începutul unui punct, la o distanţă de minimum 213 centimetri şi se pot deplasa liber pe toată suprafaţa de joc disponibilă în timpul punctului, interferenţele ducând la rejucarea punctului.

Setul se joacă până la 11, 15 sau 21 de puncte, cu diferenţă de 2 puncte în caz de egalitate la final de set, după cum se stabileşte la începutul jocului. Punctele pot fi câştigate atât de echipa care serveşte, cât şi de cea care primeşte serva.

În baza recunoaşterii oficiale, practicanţii acestor ramuri de sport se pot constitui în asociaţii cluburi sportive, ulterior federaţie sportivă naţională, şi pot participa la întreceri demonstrative şi competiţii, potrivit legii, precizează Ministerul Sportului.

Pentru înfiinţarea federaţiei sportive naţionale, activitatea în ramura de sport recunoscută oficial trebuie să se desfăşoare în mod organizat timp de cel puţin trei ani de la recunoaşterea oficială a practicării respectivei ramuri de sport în România.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Tragerea la sorţi a grupelor Campionatului European U21 va avea loc la Ateneul Român din Bucureşti

Tragerea la sorţi a grupelor turneului final ale Campionatului European U21, programat între 21 iunie şi 8 iulie...

Pirateria a provocat în ultimii trei ani daune de peste un miliard de euro în Serie A

Directorul executiv al Serie A, Luigi De Siervo, a dezvăluit că pirateria a provocat în ultimii trei ani...

Cristian Săpunaru, suspendat o etapă de Comisia de Disciplină a FRF. FC U Craiova, amendă de 52.500 de lei

Căpitanul echipei Rapid Bucureşti, Cristian Săpunaru, a fost sancţionat de Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal...

Echipa naţională de rugby a României va disputa în noiembrie meciuri test cu Chile, Uruguay şi Samoa

Echipa naţională de rugby a României va disputa trei meciuri test cu Chile, Uruguay şi Samoa în luna...