Ediţia a 19-a a raliului hard enduro Red Bull Romaniacs debutează pe pe 26 iulie

Data:

Ediţia a 19-a a celui mai dificil raliu hard enduro din lume se va desfăşura în perioada 26-30 iulie şi va începe, aşa cum o cere tradiţia, cu prologul din centrul Sibiului, potrivit unui comunicare remis Agerpres de organizatori.

Gândit sub sloganul In Madness We Trust, raliul din acest an îl va avea la start pe austriacul Matthias Walkner, câştigător al Raliului Dakar, care a s-a hotărât să debuteze la Red Bull Romaniacs cu o motocicletă proiectată pentru deşert.

Red Bull Romaniacs şi-a adaptat formatul dificultăţilor din ultimii doi ani şi şi-a continuat drumul, reuşind să ofere pasionaţilor de motorsport din întreaga lume aceleaşi imagini spectaculoase cu care s-au obişnuit. Doar anul trecut raliul organizat în România a fost difuzat la posturi de televiziune din peste 50 de ţări, cumulând un total de 633 de ore de transmisie.

Prologul, show-ul urban de pe Bulevardul Coposu din Sibiu, cel care stabileşte ordinea de start pentru prima dintre cele patru zile de off-road, se va desfăşura pe 26 iulie, finalele fiind programate să înceapă la ora 17:00. Primii care intră pe traseu vor fi cei de la clasa Bronze, iar anul acesta spectatorii vor avea parte de o evoluţie inedită. Matthias Walkner, câştigător al Raliului Dakar (2018) şi dublu campion mondial de rally-raid, participă la această clasă pe o motocicletă KTM 450 Rally Factory, mai precis, acelaşi model folosit în ianuarie în Arabia Saudită. Pol Tarres, care a văzut deja cât e de greu cu o motocicletă mare pe traseele sinuoase şi abrupte de la Romaniacs, va concura şi în acest an cu Yamaha Tenere 700, tot la clasa Bronze.

Red Bull Romaniacs este cea de-a cincea etapă din acest sezon al Campionatului Mondial de hard enduro şi este cursa cu cele mai multe naţiuni prezente la start, peste 50. Vin în Transilvania practicanţi de enduro atât din Europa, cât şi din ţări precum Canada, SUA, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Fiji, Guatemala, Mexic, Japonia, Coreea de Sud sau Indonezia. La capitolul cei mai mulţi concurenţi înscrişi, conduce detaşat Marea Britanie, de unde vor veni 112 de „romaniaci”.

Raliul a cărui poveste a început în 2004 a devenit renumit în întreaga lume nu doar pentru dificultatea traseului, ci şi pentru rezistenţa şi tenacitatea de care ai nevoie ca să ajungi să treci pe sub arcul de sosire de la finalul celor cinci zile de cursă. În fiecare an echipa propune noi surprize, iar de această dată este vorba de o noapte petrecută în staţiunea Rânca, mai precis între a doua şi a treia zi de off-road. Datorită acestei incursiuni în judeţul Vâlcea, se va rula şi la peste 2.000 de metri altitudine, precizează organizatorii.

Concurenţii clasei Gold (cea mai dificilă din raliu) vor ajunge pe trasee noi pentru ei, iar acest lucru ar putea fi un avantaj atât pentru germanul Manuel Lettnebichler (KTM), care poate câştiga al patrulea titlu în România, cât şi pentru legendarul britanic Graham Jarvis (Husqvarna), cel care anul trecut a fost nevoit să se retragă în urma unei accidentări suferite în a doua zi de off-road. În lupta pentru Top 5, îi vom mai vedea pe experimentaţii Wade Young (Africa de Sud, Sherco), Mario Roman (Spania, Sherco), Alfredo Gomez (Spania) şi Taddy Blazusiak (Polonia, Gas Gas). Chris Birch, câştigătorul din 2010 şi un rider cu cinci prezenţe pe podium, a decis să revină în acest an şi va concura la clasa Silver cu o motocicletă KTM 500 exc. Tot la clasa Silver îl vom vedea şi pe sătmăreanul Mani Gyenes, singurul endurist din lume cu 18 finişuri din tot atâtea posibile.

Luni 25 iulie, la ora 13:30, concurenţi din toate ţările şi de la toate categoriile vor ajunge pe străzile din centrul istoric al Sibiului în cadrul Paradei Naţiunilor. Martin Freinademetz, fondatorul raliului, şi Andy Fazekas, mastermindul prologului, se vor afla în fruntea clasei Gold, urmată de restul concurenţilor. Aceasta este o ocazie unică pentru fani, prieteni şi echipele de asistenţă tehnică să-şi fotografieze şi să-şi filmeze favoriţii în locuri emblematice din Sibiu, cum ar fi Podul Minciunilor sau Turnul Sfatului. Parada se va încheia pe Bulevardul Coposu, unde la ora 13:45, concurenţii clasei Gold vor face un scurt show pentru media, evoluând pentru prima dată pe obstacolele de la Prolog – acesta va fi urmat de conferinţa de presă.

O ediţie limitată de 2.500 de non-fungible tokens va fi emisă prin intermediul romaniacs.org, Romaniacs devenind astfel pionier în lumea NFT-urilor şi a hard enduro-ului. 5% din vânzări sunt direcţionate către proiectul caritabil Enduro for Romania şi 5% către primii 10 concurenţi de la clasa Gold.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Handbal feminin: CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud, învingătoare în derby-ul cu Dunărea Brăila

CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud a învins-o pe HC Dunărea Brăila cu scorul de 27-24 (13-11), joi, pe teren...

Gabriel Toncean, reales în fruntea Federaţiei Balcanice de Culturism şi Fitness

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Gabriel Toncean, a fost reales, joi, la Santa Susana (Spania), preşedinte al Federaţiei...

Fotbal: Parma, din nou în Serie A

Parma, echipa fotbaliştilor români Dennis Man şi Valentin Mihăilă, şi-a asigurat miercuri promovarea în Serie A, prima divizie...

Fotbal: Antrenorul Ralf Rangnick a refuzat-o pe Bayern

Antrenorul Ralf Rangnick a refuzat-o pe Bayern Munchen şi va rămâne selecţionerul Austriei după Campionatul European de fotbal...