Preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris, Tony Estanguet, a declarat, miercuri, pentru postul France Inter, că ”la jumătatea lunii iulie” va fi cunoscută mai bine calitatea apelor Senei, care încă nu este propice pentru înotat, relatează AFP.
„Nu am fost cruţaţi de condiţiile meteorologice, dar situaţia pare să se amelioreze. Însă vom şti mai clar la jumătatea lunii iulie”, a precizat fostul triplu campion olimpic la canoe, referindu-se la perioada foarte ploioasă care a alterat calitatea apelor fluviului.
Sena era prea poluată la data de 16 iunie în ceea ce priveşte criteriile de autorizare a probelor de triatlon şi înot în ape deschise, potrivit rezultatelor analizelor publicate cu o lună şi jumătate înainte de debutul Jocurilor Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august).
Potrivit buletinului săptămânal publicat de primăria Parisului şi de prefectura din Ile-de-France, vremea rea din Franţa a explicat concentraţii cu mult peste standardele admise pentru două bacterii fecale pentru a autoriza competiţiile în Sena.
„Calitatea apei rămâne degradată din cauza unui context hidrologic şi meteorologic nefavorabil: ploi, debit mare, soare puţin, temperaturi sub standardele sezoniere”, au indicat autorităţile locale. „Debitul mare al fluviului, care nu favorizează o calitate bună a apei, este rezultatul acestei vremi foarte ploioase”, au adăugat ele.
Conform graficelor postate online, nivelul de concentraţie a bacteriilor fecale E.Coli a depăşit pragul reţinut de federaţiile internaţionale de triatlon şi înot în ape deschise pentru autorizarea desfăşurării probelor, aproape în fiecare zi între 10 şi 16 iunie.
Suspansul rămâne în ceea ce priveşte desfăşurarea evenimentelor olimpice după „evenimentele de testare” din august 2023, care au trebuit în mare parte anulate din cauza calităţii apei.
În cazul unor precipitaţii intense, apa neepurată (un amestec de ploaie şi apă uzată) poate fi eliberată în râu, fenomen pe care lucrările de reţinere inaugurate chiar înaintea Jocurilor încearcă să-l împiedice.
Planul B constă în amânarea probelor pentru câteva zile, fără a schimba locul lor de desfăşurare.
AGERPRES