Michel Platini, preşedintele UEFA în momentul desemnării Rusiei drept gazdă a Cupei Mondiale 2018, ar fi primit o lucrare de Pablo Picasso din partea unui oligarh rus, conform informaţiilor de presă care citează interceptări telefonice ale fostului conducător francez, informează AFP, potrivit Agerpres.
Interceptările telefonice din 2017 au fost dezvăluite luni de Mediapart în cadrul anchetei judecătoreşti deschise de Procuratura Financiară Naţională franceză (PNF) privind atribuirea, în 2010, a Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022, în perioada în care Platini s-a aflat la preşedinţia UEFA.
Fostul oficial francez a recunoscut, într-o conversaţie cu soţia sa, că a primit un „tablou” de la un anume „Ouchmanov”, care ar putea fi, potrivit Mediapart, oligarul rus Alişer Usmanov, vizat în prezent de sancţiunile Uniunii Europene după invazia rusă din Ucraina.
Potrivit ziarelor Le Monde şi L’Equipe, anturajul lui Platini a recunoscut luni că fostul preşedinte UEFA a primit o „litografie” a lui Piccaso din partea lui Usmanov în 2016, cu ocazia împlinirii vârstei de 61 ani, şi nu un tablou.
Marţi, Michel Platini a contraatacat cu un alt dosar, făcând publică depunerea unei plângeri la Paris, în noiembrie 2021, împotriva lui Gianni Infantino, actualul preşedinte al FIFA, pentru „trafic de influenţă activ” şi împotriva lui Marco Villiger, fostul director juridic al FIFA, pentru „complicitate la trafic de influenţă activ”.
Parchetul din Paris a înregistrat această plângere la data de 16 noiembrie, fără să se cunoască în acest stadiu ce acţiune a fost întreprinsă, conform AFP.
Fostul număr 10 al selecţionatei Franţei s-a opus direct, de câţiva ani, lui Infantino şi anturajului său, pe care îl suspectează că l-ar fi îndepărtat din cursa pentru preşedinţia FIFA în 2015, alertând procuratura elveţiană în legătură cu o plată suspectă de 2 milioane de franci elveţieni (1,8 milioane de euro), făcută către Platini la ordinul preşedintelui FIFA din acea perioadă, Sepp Blatter.
În acest caz, Michel Platini şi Sepp Blatter au fost inculpaţi în Elveţia, în noiembrie 2021, pentru mai multe infracţiuni, inclusiv fraudă, iar în prezent se aşteaptă demararea unui proces. Cei doi susţin că este vorba despre un rest de plată pentru o muncă de consilier efectuată de Platini în perioada 1999-2002.
Ales în 2016 la conducerea FIFA, Gianni Infantino este vizat la rândul său, din iulie 2020, de proceduri penale în Elveţia pentru „incitare la abuz de autoritate”, „încălcare a secretului oficial” şi „obstrucţionare a acţiunii penale”.
Sursa: Agerpres