UEFA a deschis o procedură disciplinară împotriva Serbiei

Data:

UEFA a anunţat că a deschis o procedură disciplinară împotriva Federaţiei sârbe de fotbal pentru un presupus comportament neadecvat al suporterilor săi, cu ocazia meciului pierdut de Serbia în faţa Angliei (0-1) la EURO 2024, duminică, la Gelsenkirchen, informează AFP.

Ancheta se referă mai exact la ”aruncarea de obiecte” şi ”mesajele provocatoare care nu îşi au locul în contextul unui eveniment sportiv”, a detaliat organismul european într-un comunicat.

„Corpul de control, etică şi disciplină al UEFA (CEDB) va tranşa chestiunea în timp util”, subliniază forul continental.

Între timp, Federaţiile de fotbal sârbă (FSS) şi kosovară (FKK) au depus câte o plângere una împotriva celeilalte la UEFA, pentru aceeaşi problemă.

FFK îi acuză pe suporterii sârbi că au afişat „drapele” şi au scandat „sloganuri şi cântece… purtând mesaje politice şovine şi rasiste împotriva Kosovo”.

„Propagarea unor astfel de mesaje rasiste în timpul unui eveniment precum EURO 2024 este lipsită de sens şi absurdă’, a criticat organismul kosovar, cerând măsuri disciplinare stricte împotriva Federaţiei sârbe, pe care descrisă ca „recidivistă”

La rândul său, FSS acuză un jurnalist kosovar că a făcut un semn naţionalist albanez.

Tensiunile dintre Kosovo şi Serbia nu au încetat niciodată de la războiul dintre forţele sârbe şi insurgenţii albanezi (care luptau pentru independenţa Kosovo), la sfârşitul anilor 1990, care a provocat mii de morţi şi a dus la o intervenţie a NATO împotriva Belgradului.

Prishtina şi-a declarat independenţa în 2008, dar Serbia se opune cu înverşunare oricărei recunoaşteri a Kosovo în organismele internaţionale.

Relaţiile furtunoase dintre aceşti doi vecini balcanici se revarsă în mod regulat pe plan sportiv. Belgradul, însă, nu a putut împiedica admiterea Kosovo în UEFA şi FIFA în 2016.

Spre deosebire de Serbia, Kosovo nu s-a calificat la EURO 2024, clasându-se pe penultimul loc în grupa preliminară câştigată de selecţionata României.
AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Fotbal: CFR Cluj – Dinamo 3-2, în Superligă

CFR Cluj a învins-o dramatic pe Dinamo Bucureşti cu scorul de 3-2 (1-2), duminică seara, pe teren propriu,...

Tenis: Carlos Alcaraz a câştigat turneul de la Wimbledon

Tenismanul spaniol Carlos Alcaraz, numărul 3 mondial, a câştigat duminică al doilea său titlu consecutiv la turneul de...

EURO 2024: Spania, noua campioană a Europei, după 2-1 în finala cu Anglia

Selecţionata Spaniei a câştigat Campionatul European de fotbal - EURO 2024, duminică seara, pe Olympiastadion din Berlin, după...

Repetiţie pentru ceremonia de deschidere a JO de la Paris, prevăzută pe 16 iulie

O repetiţie a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice pe Sena, recent anulată din cauza debitului mare a...