Ucraina acuză Comitetul Olimpic Internațional că ignoră crimele de război ale Rusiei

Data:

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a acuzat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) că ignoră crimele de război ale Rusiei prin recomandarea reintegrării sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„CIO ignoră crimele de război ale Rusiei afirmând că ‘niciun sportiv nu poate fi privat de a concura la o competiţie din cauza paşaportului său’, în timp ce sportivii ucraineni sunt ucişi doar din cauza paşaportului lor”, a transmis pe Twitter şeful diplomaţiei ucrainene.

În plus, Kuleba a îndemnat toate personalităţile din lumea sportului să-şi facă poziţia cunoscută faţă de CIO.

Comitetul Executiv al CIO a cerut, miercuri, „studierea posibilităţilor” prin care sportivii vizaţi pot fi reintegraţi în evenimentele sportive în condiţii stricte, trasând pentru prima dată o linie de parcurs federaţiilor.

În detaliu, ruşii şi belaruşii ar putea concura „în calitate de sportivi neutri”, cu condiţia să nu fi „susţinut activ războiul din Ucraina” şi să se conformeze „în totalitate Codului mondial antidopaj”.

Dacă un sportiv nu se conformează cu stricteţe, „federaţia internaţională şi/sau organizatorii competiţiei sportive în cauză vor trebui să-l excludă imediat şi să semnaleze incidentul la CIO, pentru ca forul internaţional să adopte măsuri sau sancţiuni”, se mai arată în comunicat.

La rândul său, ministrul Sporturilor din Rusia, Oleg Matîţin, a calificat drept „inadmisibilă” decizia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a recomanda reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale doar sub drapel neutru şi dacă îndeplinesc o serie de condiţii, printre care „nesusţinerea activă a războiului din Ucraina”.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Rugby: Naţionala României va disputa un meci test cu SUA la Bucureşti

Echipa naţională de rugby a României va disputa o partidă test cu selecţionata Statelor Unite ale Americii pe...

Adunarea Generală a Federaţiei Române de Fotbal va avea loc la data de 26 aprilie

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a stabilit în şedinţa sa de miercuri organizarea Adunării Generale Ordinare...

Fotbal: România, învinsă fără drept de apel de Norvegia, cu 4-0, în turul de elită al Europeanului Under-19

Selecţionata României a fost învinsă fără drept de apel de echipa Norvegiei, cu scorul de 4-0 (3-0), miercuri,...

Tenis: Djokovic ‘nu are regrete’ că a ratat turneele din Statele Unite, în absenţa vaccinului anti-Covid

Tenismanul sârb Novak Djokovic, numărul doi mondial, a afirmat că nu are regrete în legătură cu faptul că...