Toate fan cluburile din Grecia au fost închise, într-o încercare de combatere a violenţei în sport

Data:

Ministerul Sporturilor din Grecia a anunţat luni închiderea imediată a tuturor fan cluburilor, în toate sporturile, până pe 31 iulie, ca parte a unei serii de măsuri pentru a opri violenţa pe şi în jurul arenelor sportive, scrie AFP, scrie Agerpres.

Anunţate luni de ministrul adjunct al Sporturilor, Lefteris Avgenakis, aceste măsuri vin la trei săptămâni după ce un suporter de 19 ani al echipei de fotbal Aris Salonic a fost înjunghiat mortal în oraşul Salonic (nord-est). Douăsprezece persoane au fost arestate în urma acestei tragedii atribuite unor presupuşi „huligani” care au rănit şi doi prieteni ai victimei.

Potrivit lui Avgenakis, vor fi puse condiţii mai stricte pentru înregistrarea şi gestionarea relaţiilor club-suporteri. Fiecare echipă va putea accepta doar o grupare oficială a fanilor, în loc de mai multe ca până acum.

”Înregistrarea membrilor respectivului fan club se va face într-o bază de date digitală şi va fi actualizată în fiecare vară. Licenţa sa va fi retrasă de îndată ce doi dintre membrii acestuia vor fi urmăriţi penal pentru acte de violenţă legate de activitatea suporterilor”, a adăugat ministrul adjunct al Sporturilor.

El a mai precizat că asociaţiile de suporteri nu vor mai putea distribui bilete individuale, la anumite intrări pe stadioane, pentru anumite meciuri, şi că aceste intrări vor fi rezervate exclusiv deţinătorilor de abonamente.

”Toate fan cluburile sunt suspendate până când primesc o nouă licenţă pe baza noilor reguli. Se instituie o perioadă de tranziţie rezonabilă până la autorizarea noilor licenţe’, a subliniat Avgenakis.

Au fost majorate şi pedepsele maxime pentru infracţiunile fanilor, de la şase luni la cinci ani.

Potrivit ministrului Protecţiei Civile, Takis Theodorikakos, prioritatea guvernului grec este „toleranţă zero” faţă de comportamentul violent şi agresiv din sport.

„Huliganismul este o pandemie globală teribilă care a ucis deja zeci de oameni. Trebuie să ne unim forţele, cele ale guvernului, ale partidelor politice, ale echipelor, trebuie să acţionăm ferm contra violenţei în sport”, a insistat Theodorikakos.

În ultimele două săptămâni, 67 fan cluburi au fost închise în Grecia şi 17 persoane au fost arestate pentru deţinere de arme letale.

Fotbalul din Grecia a fost afectat de violenţe pe teren şi în afara sa, iar autorităţile au promis în repetate rânduri în ultimii ani că vor elimina acest flagel.

12 persoane au fost arestate după ce Alkis Kampanos a fost bătut şi înjunghiat mortal în faţa stadionului clubului Aris Salonic, în noaptea de 1 spre 2 februarie.

Kampanos şi alţi doi bărbaţi au fost atacaţi de un grup de oameni pe stradă, după o scurtă dispută în legătură cu echipa pe care o sprijineau.

Există o puternică rivalitate între Aris şi cealaltă echipă importantă a oraşului, PAOK. Kampanos era suporterul lui Aris.

PAOK este antrenată de Răzvan Lucescu şi îi are printre jucători pe Alexandru Mitriţă.

În Grecia au loc frecvent lupte între suporterii echipelor de fotbal, înainte şi după meciuri. Nu este neobişnuit ca un meci să fie perturbat de incidentele produse de fani, care merg până la invadarea terenului, în ciuda amenzilor grele impuse.

Moartea tânărului a şocat naţiunea. Oamenii au depus atunci flori şi au lăsat lumânări, note scrise de mână şi tricouri de fotbal cu numele lui la locul crimei. „Niciodată din nou” a fost unul dintre mesaje.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Jamal Musiala, Ivan Schranz şi Georges Mikautadze au câte două goluri la EURO 2024

Jamal Musiala, Ivan Schranz şi Georges Mikautadze au câte două goluri după primele 24 partide de la Campionatul...

Tenis: ‘Rafael Nadal, cel mai bun jucător din toate timpurile pe zgură’, spune Boris Becker

Fostul mare jucător german de tenis Boris Becker, câştigător a şase turnee de Mare Şlem, l-a descris, sâmbătă,...

Auto: Simone Tempestini, lider în Raliul Clujului

Simone Tempestini, campionul naţional en titre, este lider în Raliul Clujului, etapa a patra a Campionatului Naţional de...

EURO 2024: Nicolae Stanciu – Aşteptăm meciul cu Slovacia pentru a rezolva calificarea acolo

Căpitanul echipei naţionale a României, Nicolae Stanciu, a declarat, sâmbătă seara, după înfrângerea cu Belgia, scor 2-0, că...