Supravieţuitorul suedez al Cupei Mondiale din 1958: Pele a fost cel mai mare

Data:

Fostul internaţional suedez Kurt „Kurre” Hamrin, care a evoluat în finala Cupei Mondiale din 1958 dintre Brazilia şi Suedia, crede că Edson Arantes do Nascimento „Pelé”, care a murit la vârsta de 82 de ani, a fost „cel mai mare” din istoria fotbalului, atât pentru abilităţile sale ca jucător, cât şi pentru faptul că a fost „un exemplu” pe teren şi în afara terenului, scrie EFE, citată de Agerpres.

„Pentru mine, nu este nimeni mai mare decât Pele. Nu voi uita niciodată finala Cupei Mondiale din 1958 (câştigată cu 5-2 de Brazilia – n.red.). Am văzut personal că era un jucător unic, făcea ceva în plus de fiecare dată când se afla la minge”, a declarat Hamrin, în vârstă de 88 de ani, pentru ziarul Expressen, subliniind ca Pele era „un fotbalist complet”.

Hamrin a descris drept „incredibil” golul de 3-1 marcat în acel meci de Pele, la finalul căruia brazilianul a cucerit primul său titlu mondial, la vârsta de 17 ani, marcând începutul spectaculoasei sale cariere.

„Maradona este cel care s-a aflat cel mai aproape de Pele. Sunt la acelaşi nivel fotbalistic, dacă eşti vânat pentru dopaj, deja te-ai descalificat. Erau şi persoane diferite. Unul dintre motivele pentru care Pele a fost atât de iubit l-a reprezentat faptul că şi-a asumat o responsabilitate socială în afara terenului. Maradona nu a făcut-o în acelaşi mod”, a spus el.

Pele nu şi-a uitat „niciodată” originile şi a încercat să-i ajute „cei cei cărora nu le-a fost uşor”, a subliniat Hamrin, care crede că actualii jucători nu au aceeaşi responsabilitate socială şi ar putea învăţa „multe” de la triplul campion mondial brazilian.

Extrema suedeză, care a avut o carieră strălucitoare în fotbalul italian, a mai spus că fundaşii de la acea vreme îl opreau cu greu pe brazilian şi recurgeau adesea la violenţă.

„Cu toate acesta, Pele a fost întotdeauna un gentleman pe teren. Nu s-a plâns niciodată şi a fost tăcut în meciuri. A acceptat majoritatea loviturilor fără să protesteze. Dar a ştiut şi să dea. Asta e important, altfel nu rezişti mult în fotbal, trebuie să te aperi”, a precizat el.

Hamrin a scos în evidenţă „intuiţia” de fotbalist a lui Pele şi „simplitatea” brazilianului, pentru că faima nu i s-a urcat niciodată „la cap” şi puteai oricând să vorbeşti cu el.

„Ultima dată când l-am văzut a fost în Brazilia, în 2008, la cincizeci de ani după finala de la Stockholm. Îl ascultam ţinând un discurs şi când ne-am văzut în public mi-a cerut să vin pe scenă. Ne-am dat palma în stil italian, ne-am îmbrăţişat. A fost foarte amuzant”, a mai povestit Kurt Hamrin.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Principele Radu: Aţi dovedit că Federaţia de Tir cu Arcul are prezent, dar mai ales viitor

Alteţa Sa Regală Principele Radu i-a primit luni, la Palatul Elisabeta, pe reprezentanţii Federaţiei Române de Tir cu...

Fotbal: Selecţionerul Kosovo, Franco Foda, afirmă că ”respectul este mai important decât rezultatul” de la Bucureşti

Selecţionerul echipei Kosovo, germanul Franco Foda, a declarat că o posibilă decizie a UEFA împotriva formaţiei sale, după...

Fotbal: Uruguayanul Bentancur (Tottenham), suspendat şapte meciuri după o remarcă rasistă la adresa coechipierului Son

Mijlocaşul uruguayan Rodrigo Bentancur, coleg cu românul Radu Drăguşin la Tottenham Hotspur, has a fost suspendat pentru şapte...

Fotbal: Antrenorul Loew ar reveni în activitate dacă ar primi o ofertă ”incitantă” din partea unei naţionale

Fostul selecţioner al naţionalei de fotbal a Germaniei, Joachim Loew, a declarat că s-ar întoarce la antrenorat dacă...