Spaniolul Guillermo Naranjo Hernandez, noul selecţioner al naţionalei României de volei feminin

Data:

Spaniolul Guillermo Naranjo Hernandez este noul selecţioner al naţionalei feminine de volei a României, după ce a semnat un contract valabil un an cu Federaţia Română de Volei, cu posibilitate de prelungire, a anunţat, marţi, FRV, într-un comunicat remis AGERPRES.

Obiectivul lui Naranjo Hernandez (44 de ani) este calificarea echipei la turneul final al Campionatului European din 2023.

Tehnicianul a venit luni la Bucureşti şi a semnat contractul. Fost antrenor la CSM Târgovişte în campionatul 2017/ 2018, spaniolul a recunoscut că se întoarce cu bucurie în România.

”Am antrenat aici un an şi a fost unul dintre cei mai frumoşi ani ai carierei, pentru că am întâlnit oameni deosebiţi. Imediat ce am pus piciorul în România, aceleaşi frumoase impresii, oamenii la fel de drăguţi, domnul preşedinte, oamenii din federaţie… E un început foarte bun. România are un viitor foarte frumos în volei, are multe jucătoare tinere care, sub îndrumarea corectă şi cu sprijinul federaţiei – şi văd că noua conducere vrea să facă multe lucruri frumoase – pot avea un viitor strălucit”, a declarat noul selecţioner.

Preşedintele FRV, Adin Cojocaru, a precizat că antrenorul iberic a fost cel care a cerut să semneze un contract doar un an: ”Domnul Naranjo a avut un lucru un plus faţă de ceilalţi contracandidaţi, pentru că a spus că în special în primul an nu îl interesează în special partea materială, ci vrea să demonstreze ceea ce are de făcut, să vedem dacă într-adevăr lucrurile sunt corecte şi apoi să facem un contract pe o perioadă mai lungă. Deci contractul este pe un an. Iar obiectivul este calificarea la Campionatul European 2023”.

Unul din obiectivele personale ale noului antrenor va fi acela de a încerca să o convingă pe Alexia Căruţaşu că naţionala României este echipa la care se poate dezvolta aşa cum visează, după ce ea a depus la finalul anului trecut o cerere pentru a evolua pentru reprezentativa Turciei.

”O să fac tot ce ţine de mine ca ea să se simtă confortabil şi să se convingă că avem un program nou, o nouă viziune, în care vrem ca jucătoarele să simtă că sunt importante, pentru că altfel şi federaţia ar avea de suferit. Vrem ca ea şi nu numai ea, ci toate jucătoarele, să înţeleagă că sunt importante, că opinia lor este importantă, sănătatea şi viitorul lor sunt importante şi că noi suntem aici pentru a ne asigura că evoluţia lor creşte”, a afirmat Guillermo Naranjo Hernandez.

Prima acţiune a noului selecţioner va avea loc la începutul lunii mai, când se va pregăti participarea la meciurile din Golden League, după care, în vară vor avea loc calificările pentru Campionatul European. Până atunci, el îşi va definitiva staff-ul, care va fi format din români, cu excepţia preparatorului fizic, care e grec.

”Staff-ul este încă în discuţii. Cerinţa noastră a fost ca staff-ul să fie format din antrenori români, pentru că avem nevoie să crească şi antrenorul român. Cerinţă pe care am avut-o şi la celălalt antrenor. Singurul străin pe care îl va aduce este preparatorul fizic, care este grec. Sunt o echipă, de regulă sunt lucruri pe care ei deja le-au stabilit, ştiu ce au de făcut, şi atunci noi nu putem interveni”, a explicat preşedintele FRV.

Tehnicianul se caracterizează ca fiind un antrenor temperamental, care preferă jocul rapid şi care trăieşte fiecare fază de joc. El spune că preferă jucătoarele nu foarte înalte, dar rapide, celor foarte înalte, dar lente: ”Sunt o persoană temperamentală. Cred că m-am schimbat puţin cu trecerea timpului. Mi-a fost greu să-mi şterg din minte gândirea de jucător, aşa că uneori mă surprind urmărind un meci din postura de jucător, nu de antrenor. Analizez foarte mult strategia de joc, sunt foarte dedicat echipei mele. Concluzionând, trăiesc fiecare fază de joc şi tot ce stă în puterea mea să fac pentru echipă, fac. Stilul meu preferat de joc e cel rapid. Stilul exploziv, dinamic şi jucătoare care adoptă stilul ofensiv rapid – asta-mi place! Iar jucătoarea mea ideală e una rapidă. Nu-mi place tipul de jucătoare înaltă şi lentă, mie-mi plac cele dinamice, nu neapărat înalte, de 1,85 m-1,95 m şi rapide mai degrabă decât de 2,10 m şi lente”.

Născut la 18 iunie 1977, Guillermo Naranjo Hernandez se află la a doua experienţă ca selecţioner. El a mai antrenat, în perioada 2018-2021, naţionala Greciei, cu care a participat la ultimele două turnee finale ale Campionatului European. La ediţia din 2019 a ocupat locul 14 (România a fost pe 13), iar la ediţia din 2021 s-a clasat pe poziţia a 22-a (România a fost pe 23).

Din sezonul 2018/ 2019 este antrenorul echipei feminine SC Potsdam, ocupanta locului secund în clasamentul din Germania. În perioada 2013-2017 a antrenat-o pe Allianz MTV Stuttgart, cu care a cucerit Cupa Germaniei (2015 şi 2017) şi Supercupa Germaniei (2016). În 2015 şi în 2017 a terminat pe locul 2 în campionat.

A fost antrenor la CSM Târgovişte în sezonul 2017/2018, terminând atunci pe locul 4, după CSM Bucureşti, Volei Alba Blaj şi Ştiinţa Bacău. Guillermo Naranjo Hernandez a mai condus, în sezonul 2018/ 2019, formaţia poloneză de primă divizie Enea PTPS Pila.

La naţionala României, Naranjo îl înlocuieşte pe italianul Luciano Pedulla, care a condus echipa la Campionatul European din 2021.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Rugby: România, antrenament comun cu Franţa şi meciuri test cu SUA şi Canada

Echipa naţională de rugby a României va susţine un antrenament comun cu echipa Franţei, pe 22 iunie, la...

Volei feminin: România, o nouă victorie în Golden League

Naţionala feminină de volei a României a învins echipa Azerbaidjanului cu scorul de 3-0 (25-19, 25-15, 25-10), vineri,...

Tenis: Gabi Boitan, în semifinalele turneului ITF de la Bucureşti

Tenismanul Gabi Adrian Boitan, al doilea favorit, s-a calificat în semifinalele turneului ITF de la Bucureşti, Ioana Cup,...

Fotbal: FC Botoşani se menţine în Superligă

FC Botoşani îşi păstrează locul în Superliga de fotbal a României, după ce a învins-o pe CS Mioveni...