Scrimă: Ana-Maria Popescu: „Datoria noastră e să ducem mai departe moştenirea lăsată de Ana Pascu”

Data:

Fosta scrimeră Ana-Maria Popescu a declarat, joi, pentru Agerores, că Ana Pascu a contribuit decisiv la buna funcţionare a Federaţiei Române de Scrimă şi că e o datorie ca această moştenire a sa să fie dusă mai departe.

„Pierderea doamnei Ana Pascu nu reprezintă o pierdere doar pentru scrima românească sau pentru sportul românesc, ci şi pentru scrima internaţională, având în vedere anii în care dânsa a avut un aport important la federaţia internaţională. Vom fi mai săraci, cu siguranţă, şi datoria noastră de acum înainte este să ducem mai departe moştenirea pe care ne-a lăsat-o. Au fost momente destule în care nu am văzut lucrurile la fel, dar îi datorăm faptul că această federaţie este în picioare încă şi a reuşit să performeze şi în vremuri grele. Iar acum este datoria noastră să ducem aceasta moştenire mai departe”, a declarat Ana-Maria Popescu pentru AGERPRES.

Întrebată dacă a învăţat ceva de la fosta scrimeră şi preşedintă a FRS Ana Pascu, Ana-Maria Popescu a spus: „Să nu renunţ. Sportul m-a învăţat înainte de toate să nu renunţ, dar m-a învăţat şi doamna Pascu, pentru că au fost multe situaţii grele în care a reuşit să găsească soluţii. Şi acest lucru mi s-a părut extraordinar. A condus federaţia cu mână de fier, trebuie să recunoaştem, a reuşit să aducă aurul acasă prin mine şi prin colegii mei, dar nu i-a fost uşor. Federaţia Română de Scrimă este în picioare datorită dumneaei”.

Fosta mare scrimeră Ana Pascu, preşedintă a Federaţiei Române de Scrimă între 1982 şi 2013, a încetat din viaţă la vârsta de 77 de ani, a anunţat, miercuri seara, forul naţional pe pagina sa de Facebook.

”Eroii cu mască nu mor niciodată! Doamna Ana Pascu va trăi prin oamenii pe care i-a inspirat şi prin tot ceea ce a lăsat moştenire scrimei şi sportului românesc, scrimei mondiale. Dumnezeu să o odihnească în pace! Prin tot ceea ce ne lasă moştenire, prin tot ceea ce a sădit în noi, emoţii şi clipe de neuitat, Ana Pascu va trăi prin fiecare generaţie care va ajunge să facă performanţă pentru România. Eroii cu mască inspiră şi motivează atemporal, iar misiunea noastră, a celor din Federaţia Română de Scrimă, e tocmai de a păstra şi duce mai departe povestea lor. Erou cu mască, Ana Pascu a cunoscut succesul şi gloria. Este exemplul unui sportiv dedicat, un caracter puternic, un om echilibrat, un om pentru care echipa a însemnat totul”, se arată în mesajul postat de Federaţia Română de Scrimă.

Ana Pascu a reprezentat România la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice şi a câştigat două medalii de bronz. La Campionatele Mondiale de juniori a câştigat aurul în 1963, după care a urcat de 7 ori pe podiumul mondial la senioare, aur cu echipa la Havana în 1969, argint la echipe în 1970 şi de cinci ori a luat bronz, în 1967, 1971, 1973, 1974, 1975.

Ana Pascu a fost apoi preşedinta Federaţiei naţionale de scrimă, vicepreşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Scrimă. A condus Federaţia Română de Scrimă între 1982 şi 2013, un record de longevitate în România, timp în care s-au cucerit 134 de medalii: 9 la Jocurile Olimpice, 57 la Campionatele Mondiale şi 68 la Campionatele Europene.

La nivel internaţional, Ana Pascu a fost membră a Comisiei de Regulament FIE, între 1984-1988, a Comisiei de Arbitraj FIE, între 1988-1996, a Comitetului Executiv FIE, între 1996-2004, şi vicepreşedinte al FIE, între 2004-2021.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Ciclism: Belgianul Julian Mertens, în comă artificială după un accident la antrenament

În urma unui accident de antrenament petrecut miercuri, ciclistul belgian Julian Mertens (Bingoal WB) a fost plasat în...

Tenis: Meci-maraton la Roland-Garros, la simplu masculin – Altmaier l-a învins pe Sinner în cinci ore şi jumătate

Germanul Daniel Altmaier, locull 79 ATP, s-a calificat, joi, în turul trei al turneului de grand slam de...

Câștigător a două etape în Turul Italiei, ciclistul sloven Jan Polanc se retrage prematur la 31 de ani cu iregularități ale ritmului cardiac

Mulți, mulți sportivi apți fizic pentru efortul competițional au decedat după începerea în decembrie 2020 a campaniei de...

Orădeanul Kiraly Balint, medaliat la Campionatul balcanic de juniori, mort la doar 22 de ani

Tânărul atlet Király Bálint, în vârstă de doar 22 de ani, a încetat din viață, după o luptă...