Primele Campionate Europene de înot în ape îngheţate, la Oradea, cu 322 de sportivi din 27 de ţări

Data:

Primele Campionate Europene de înot în ape îngheţate din istorie, organizate în România, la Oradea, în perioada 1-4 februarie, aduc în bazinul olimpic din oraş, 322 de sportivi din 27 de ţări, din care 111 femei şi 12 paralimpici, România fiind reprezentată de 35 de sportivi, din care trei orădeni, scrie Agerpres.

Printre cei trei se numără şi Ovidiu Tirla, un sportiv experimentat, campion mondial la înot în ape îngheţate, în proba de 50 de metri, care şi-a asumat şi rolul de organizator. Competiţiile vor avea loc la bazinul olimpic din parcul Brătianu, vineri, sâmbătă şi duminică dimineaţa, de la ora 9:00, iar finalele, de la ora 16:00.

„Acest campionat este foarte special pentru noi din mai multe motive, fiind, în primul rând, primul Campionat European de înot în ape îngheţate, de o foarte mare anvergură, aproape la fel de mare ca ultimul Campionat Mondial din Franţa. Al doilea motiv este şi mai special pentru mine, deşi sunt născut în Africa de sud, tatăl meu e născut în Cluj-Napoca şi e ca şi cum m-aş întoarce acum acasă. Este o competiţie de mare anvergură, care acoperă aproape toate ţările din Europa, avem 322 de sportivi din 27 de ţări. Încercăm lucruri noi. Pentru prima dată în istoria unui campionat de asemenea importanţă organizarea se face în două sesiuni, una de dimineaţă, cu finalele seara în nocturnă”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele International Ice Swimming Association (IISA), Ram Barkai.

Deşi a început să înoate în ape îngheţate la 40 de ani, Ram Barkai a devenit al treilea om care a înotat în Antarctica. Acesta a ţinut să aprecieze condiţiile oferite de bazinul olimpic din Oradea, unde temperatura apei era, de dimineaţă, când au înotat în bazin, de 3,6 grade Celsius, potrivită pentru concurs.

„Eu vin din Cape Town, un oraş cu o populaţie de 5-6 milioane de locuitori, dar unde nu avem o asemenea piscină şi ar trebui să fiţi mândri că aveţi o astfel de infrastructură într-un oraş ca Oradea”, a subliniat Ram Barkai.

Viceprimarul Marcel Dragoş a mulţumit pentru alegerea oraşului pentru acest concurs european, menţionând că administraţia locală încearcă să creeze infrastructura nu doar pentru înot, ci şi pentru alte ramuri sportive, precum baschet, judo, polo, şi mai nou, chiar şi fotbalul. Dragoş a avansat şi propunerea organizării în viitor şi a Campionatelor Mondiale.

La conferinţa de presă a fost prezent şi înotătorul bulgar Petăr Stoicev, o legendă a acestui sport, cu patru prezenţe la Jocurile Olimpice, deţinătorul a două titluri de campion mondial şi european, unul dintre cei mai valoroşi înotători de anduranţă din lume, care a deţinut recordul mondial pentru traversarea Canalului Mânecii, în 6 ore 57 de minute.

„Un mare mulţumesc pentru boardul de organizare. Baza de aici este extraordinară, două bazine olimpice, unul interior, unul exterior, care vor găzdui această ediţie istorică de Campionat European. Numărul mare de participanţi, 322, arată că acest sport este un trend extraordinar de ascendent şi capătă din ce în ce mai mare popularitate pe întregul cuprins al Europei”, a spus Stoicev, membru în conducerea IISA.

Cursa-regină va fi cea de o 1.000 de metri, stilul liber, care va avea loc sâmbătă după-amiază. La aceasta vor participa campionul mondial de anul trecut, un polonez, un german care a doborât în vară recordul mondial la traversarea Canalului Mânecii şi un campion mondial francez.

Unul dintre cei mai valoroşi înotători din lume, Paul Georgescu, preşedintele Asociaţiei Sportive Ice Swimming and Open Water, a declarat că nu va concura la acest concurs, fiind concentrat în proiectul său actual, prin care a reuşit până în prezent traversarea a cinci dintre cele mai dificile şapte strâmtori din lume.

„Din 2019, de când eram doar eu singur cu steagul României, acum avem un lot de 35 de înotători. Eu fiind şi arbitru de polo, am venit de multe ori în Oradea, şi am vorbit cu Ovi (Tirla) să vină în lotul României, după pandemie, şi la prima sa participare, în Polonia, a şi ieşit campion mondial. Ne-a legat o prietenie îndelungată şi acum datorită şi dezvoltării pe care a arătat-o România, Ram Barkai şi IISA ne-au făcut onoarea să ne dea organizarea acestui Campionat European. Toate feedback-urile de până acum sunt foarte bune, toţi au spus: ‘Wow, ce aveţi aici!'”, a declarat Paul Georgescu.

Organizatorul orădean Ovidiu Tirla a afirmat că este o mândrie pentru oraş existenţa celor două bazine olimpice, unul acoperit şi unul în aer liber, la cel mai înalt standard, care permit organizarea unor evenimente de nivel mondial.

Sportivul paralimpic Jonty Warneken, primul om din lume fără un picior (accident de maşină) care a trecut înot Canalul nordic (între Irlanda şi Scoţia), 34,5 km, cu apa la 11-14 grade, în 15 ore şi 24 de minute, a precizat că la Oradea a venit cel mai mare număr de sportivi paralimpici, 12, acest sport fiind accesibil, afirmă el, pentru orice categorie de oameni.

Probele campionatului sunt cele începând de la 50 de metri, până la 1.000 de metri, în toate cele patru procedee, 100 m, 250 m liber, 500 m liber, 1.000 m liber, ştafetă 4×50 liber, 4×50 mixt şi 4×250 m liber.

Premiile constau în medalii pe categorii de vârstă şi pe clasamentul general, iar câştigătorii la masculin şi feminin, în proba de 1.000 de metri vor primi şi un trofeu pentru cel mai bun înotător, fiecare fiind recompensat cu un ceas special de înot.

În ordine, echipele cel mai numeroase vor fi cele din Polonia, cu 43 de sportivi, Marea Britanie, cu 39, România, cu 35, Franţa, cu 33, Slovacia, cu 26, Irlanda, cu 21 etc.

„Ne dorim să cucerim cel puţin tot atâtea medalii ca şi în Franţa, unde am avut 16 medalii, două în clasamentul general, 14 la categorii de vârstă. Ne dorim să depăşim acest număr. E îmbucurător faptul că avem din ce în ce mai mulţi înotători din zona de elite, adică înotători din bazin, cu experienţă şi valoare foarte mare, care au venit să concureze. Printre concurenţi se vor afla Dragoş Ghile şi Andrei Enache, colegii lui David Popovici. Faptul că organizăm în bazin, cu repere cunoscute, i-a făcut pe mulţi să vină să concureze la Oradea”, a precizat Paul Georgescu.

Cei trei orădeni care participă sunt David Fazekaş, Antonio Alexandrescu şi Ovidu Tirla.

Competiţia este organizată de IISA (International Ice Swimming Association), Asociaţia Sportivă Ice Swimming and Open Water, Primăria Oradea şi CSM Oradea. Festivitatea de deschidere va avea loc în seara zilei de 1 februarie, de la ora 18:00, odată cu defilarea delegaţiilor celor 27 de ţări participante. Vineri, la Oradea, va sosi şi preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Camelia Potec. AGERPRES

Distribuie:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Kazahul Ilhan Dostiev, câştigătorul ediţiei din acest an a Turului României, suspendat pentru dopaj

Rutierul kazah Ilhan Dostiev (Astana Qazaqstan Development Team), câştigătorul Turului României luna trecută, a fost depistat pozitiv la...

Atacantul german Niclas Fullkrug, accidentat, ratează meciul cu Olanda din Liga Naţiunilor

Atacantul german Niclas Fullkrug va rata meciul de marţi seara contra Olandei, de la Amsterdam, din Liga Naţiunilor,...

”Nu mai dormeam noaptea”, a povestit Sinner

"Nu mai dormeam noaptea", a povestit tenismanul italian Jannik Sinner, noul campion de la US Open, despre perioada...

Conducerea lui Bayern Munchen speră să-l păstreze pe Musiala cât mai mult timp

Preşedintele clubului Bayern Munchen, Herbert Hainer, speră că vedeta echipei, Jamal Musiala, va rămâne pe termen lung la...