Prefectul poliţiei din Paris recunoaşte „un eşec” în asigurarea ordinii pe Stade de France

Data:

Prefectul de poliţie din Paris, Didier Lallement, a recunoscut joi, în faţa Senatului Franţei, unde a fost audiat alături de alţi responsabili ai fotbalului francez, că gestionarea situaţiei de către poliţie cu ocazia finalei Ligii Campionilor la fotbal, dintre Real Madrid şi Liverpool pe 28 mai, pe Stade de France, „a fost un eşec”, relatează cotidianul L’Equipe, potrivit Agerpres.

De asemenea, primarul oraşului Liverpool, Steve Rotheram, va fi şi el audiat, fiind prezent pe Stade de France şi fiind victima unui furt din buzunare.

În cursul acestei audieri, Didier Lallement a recunoscut că „numeroase persoane au fost busculate sau agresate, iar acţiunea poliţiei s-a dovedit un eşec”.

Prestigiul finalei europene, găzduită la Paris pe 28 mai şi câştigată de Real Madrid contra lui Liverpool (1-0), a fost marcată de scene de haos şi dezorganizare în jurul Stade de France, însă fără răniţi.

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a anunţat că începând de luni „cetăţenii străini victime ale unor infracţiuni cu ocazia finalei Ligii Campionilor, pe 28 şi 29 mai, au posibilitatea să depună plângere pe lângă autorităţile judiciare franceze”, a transmis ambasada Franţei pe site-ul său oficial, subliniind totodată că este „o procedură temporară”.

Ministrul francez de Interne şi-a prezentat scuze, săptămâna trecută, pentru organizarea defectuoasă a finalei Ligii Campionilor la fotbal, deschizând calea unor despăgubiri pentru suporterii lui Liverpool care au avut de suferit de pe urma gazelor lacrimogene, menţinând în acelaşi timp varianta sa privind numărul de bilete false prezentate la intrarea pe Stade de France.

La rândul său, Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a anunţat deschiderea unei „anchete independente” privind eşuarea planului de securitate instituit la finala Ligii Campionilor de pe Stade de France, aflat în centrul unei polemici devenite politice.

Forul european a anunţat, într-un comunicat, „o anchetă independentă privind evenimentele din jurul finalei Ligii Campionilor”, după ce într-o primă fază a făcut referire doar la „mii de bilete false care au blocat turnicheţii de la intrarea înspre tribunele rezervate fanilor lui Liverpool”.

UEFA a explicat într-un comunicat că mii de suporteri ai echipei Liverpool au blocat, turnicheţii de acces pe Stade de France cu bilete pe care le-au cumpărat, dar care s-au dovedit a fi false, ceea ce a dus la amânarea startului finalei Ligii Campionilor, dintre Real Madrid şi Liverpool.

Din cauza blocajelor s-a creat aglomeraţie la intrarea pe stadion, iar, ca urmare, startul meciului a fost amânat cu circa 35 de minute, pentru a permite accesul celor care aveau bilete autentice.

Poliţia a fost obligată să intervină cu gaze lacrimogene după ce mulţi suporteri au forţat filtrele de control din jurul stadionului.

Real Madrid a cucerit trofeul Ligii Campionilor la fotbal după ce a învins-o pe Liverpool cu scorul de 1-0 (0-0).

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

US Open se implică în ajutorul umanitar pentru Ucraina

US Open se va implica într-o campanie de conştientizare şi strângere de ajutoare umanitare pentru Ucraina, a anunţat...

Un tricou al legendei NBA Michael Jordan, oferit la licitaţie pentru o sumă între 3 şi 5 milioane dolari

Un tricou purtat de legendarul baschetbalist american Michael Jordan, în ultimul său sezon competiţional (1997-1998) cu Chicago Bulls,...

A debutat procesul dintre văduva lui Kobe Bryant şi municipalitatea din Los Angeles

Procesul dintre văduva fostului star al baschetului american Kobe Bryant şi municipalitatea din Los Angeles, ai cărei angajaţi...

Rafael Nadal revine în circuit la turneul de la Cincinnati

Tenismanul spaniol Rafael Nadal, care nu a mai jucat de la abandonul său înaintea semifinalei de la Wimbledon,...