Oraşul Braşov a primit organizarea ediţiei de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2027

Data:

Oraşul Braşov a primit, vineri, organizarea celei de-a XVIII-a ediţii de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2027, decizia fiind luată în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC) care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Spyros Capralos, preşedintele EOC, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că validarea candidaturii este o continuare a tradiţiei începută în 2013 când oraşul Braşov a găzduit de asemenea FOTE de iarnă.

„Astăzi, Adunarea Generală a aprobat oraşul Braşov ca gazdă a ediţiei 2027 a FOTE de iarnă. Este o continuare a tradiţiei începută în 2013, când România şi oraşul Braşov au găzduit de asemenea FOTE de iarnă. Aşa că suntem foarte bucuroşi să avem organizatori foarte bine pregătiţi pentru următoarele competiţii. Viitorul sportului olimpic în Europa se anunţă unul strălucitor, chiar dacă azi traversăm timpuri mai puţin liniştite din punct de vedere geopolitic”, a spus Capralos.

La rândul său, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că Braşovul beneficiază de infrastructura necesară încă din 2013, însă aceasta va fi îmbunătăţită cu sprijinul Guvernului pentru ca ediţia 2027 a FOTE să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

„În 2013 am organizat ediţia de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European la Braşov şi a fost un mare succes la acea vreme. Acum bineînţeles că beneficiem de infrastructura aferentă pentru sporturile de iarnă. Ea s-a îmbunătăţit chiar, iar până în 2027 vom ajunge cu sprijinul Guvernului României la nivelul optim pentru a putea organiza în cele mai bune condiţii această competiţie”, a spus preşedintele.

„Acum avem aproximativ 80% din infrastructura necesară. Ieri, premierul Marcel Ciolacu a aprobat într-o şedinţă de Guvern acest memorandum de susţinere pentru organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European în 2027. De asemenea, Consiliul Judeţean şi Primăria oraşului Braşov vor susţine la rândul lor şi din punct de vedere financiar organizarea FOTE. Din acest punct de vedere nu am niciun fel de emoţie pentru organizarea la Braşov a a acestei competiţii în cele mai bune condiţii”, a adăugat Mihai Covaliu.

Guvernul a aprobat, joi, prin memorandum, depunerea candidaturii României pentru a organiza cea de-a XVIII-a ediţie de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European, la Braşov, în anul 2027.

Potrivit unui comunicat al Executivului, bugetul total estimat este de 17,5 milioane de euro, „acoperind cheltuieli de organizare şi modernizare a infrastructurii sportive, finanţate din subvenţii EOC, bugetul de stat, bugetele locale, taxe de participare şi sponsorizări”.

FOTE 2027 include zece discipline sportive: schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, snowboard, biatlon, schi alpinism, patinaj artistic, short-track, hochei pe gheaţă şi curling, iar competiţiile ar putea avea loc în diverse locaţii precum Braşov, Poiana Braşov, Predeal, Râşnov, Cheile Grădiştei, Cârţa, Sf. Gheorghe şi Miercurea Ciuc.

FOTE se desfăşoară bianual, în ediţii de vară şi iarnă, sub egida Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC) şi Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), are o durată de maximum opt zile şi reuneşte tineri din 50 de ţări europene.

România va organiza pentru a doua oară Festivalul Olimpic al Tineretului European după ediţia de iarnă din 2013, desfăşurată tot la Braşov. Atunci, competiţia a avut loc între 17-22 februarie 2013, la Predeal (schi fond şi snowboard), Cheile Grădiştei-Fundata (biatlon), Poiana Braşov (schi alpin, patinaj artistic şi short track), Braşov (hochei) şi Râşnov – Valea Cărbunării (săriturile cu schiurile).

AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Fotbal: CFR Cluj – Dinamo 3-2, în Superligă

CFR Cluj a învins-o dramatic pe Dinamo Bucureşti cu scorul de 3-2 (1-2), duminică seara, pe teren propriu,...

Tenis: Carlos Alcaraz a câştigat turneul de la Wimbledon

Tenismanul spaniol Carlos Alcaraz, numărul 3 mondial, a câştigat duminică al doilea său titlu consecutiv la turneul de...

EURO 2024: Spania, noua campioană a Europei, după 2-1 în finala cu Anglia

Selecţionata Spaniei a câştigat Campionatul European de fotbal - EURO 2024, duminică seara, pe Olympiastadion din Berlin, după...

Repetiţie pentru ceremonia de deschidere a JO de la Paris, prevăzută pe 16 iulie

O repetiţie a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice pe Sena, recent anulată din cauza debitului mare a...