Olimpice: Ucraina vrea menţinerea presiunii asupra CIO împotriva revenirii sportivilor ruşi la JO 2024

Data:

Ucraina vrea menţinerea presiunii asupra Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) pentru ca sportivii ruşi să nu fie autorizaţi să participe la Jocurile Olimpice de la Paris, după un an de invazie rusă, a declarat, marţi, ministrul ucrainean al Sporturilor, citat de AFP, scrie Agerpres.

„Vom continua să facem presiuni şi probabil CIO va înţelege că atât timp cât este un război în Ucraina, revenirea sportivilor ruşi şi belaruşi nu este oportună”, a declarat ministrul Vadim Gutţait.

„Sperăm ca marile federaţii să rămână solidare cu ucrainenii şi să nu le permită să participe la competiţii internaţionale”, între care Jocurile Olimpice, a adăugat ministrul ucrainean, care prezidează de anul trecut şi Comitetul Olimpic Ucrainean.

„Trebuie să ne apărăm cauza. Noi nu am pierdut încă. Dar dacă se va întâmpla, va trebui să ne reunim federaţiile şi sportivii pentru a decide ce poziţie vom adopta. Jocurile Olimpice sunt cea mai importantă competiţie pentru un sportiv”, a mai subliniat demnitarul ucrainean, care a recunoscut în acelaşi timp că nu toate federaţiile ucrainene sunt în favoarea unui boicot al competiţiei.

Conform ministrului, cel puţin 237 de sportivi ucraineni au fost ucişi de la începutul invaziei ruse şi cel puţin 343 de baze sportive au fost distruse.

CIO a recomandat reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, sub drapel neutru şi „cu titlu individual”, cu condiţia ca aceştia să nu fi susţinut activ războiul din Ucraina.

CIO va decide, „la momentul oportun”, cu privire la posibila lor participare la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, pe care Ucraina, Polonia şi ţările baltice ameninţă să o boicoteze în cazul prezenţei Rusiei, conform preşedintelui CIO, Thomas Bach.

Preşedintele CIO a reiterat faptul că politica nu poate face parte din competiţiile sportive şi sportivii nu trebuie pedepsiţi pentru paşaportul lor.
AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Fotbal: Cine vrea să plece de la Liverpool este liber să o facă, spune antrenorul Klopp

Antrenorul echipei Liverpool, Juergen Klopp, a declarat sâmbătă că orice jucător care doreşte să plece de pe Anfield...

Fotbal: Manchester United şi-a asigurat calificarea în sezonul viitor al Ligii Campionilor

Manchester United şi-a asigurat ultimul bilet furnizat de prima ligă engleză pentru sezonul viitor al Ligii Campionilor la...

Handbal feminin: Dunărea Brăila şi-a asigurat calificarea în EHF European League

HC Dunărea Brăila şi-a asigurat calificarea în sezonul viitor al competiţiei EHF European League, după ce a învins-o...

Fotbal: FC U Craiova a învins-o pe FC Voluntari la loviturile de departajare, în primul baraj pentru Europa Conference League

FC U Craiova a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 5-4, la loviturile de departajare, vineri seara,...