NFL va trebui să plătească despăgubiri de 4,7 miliarde de dolari pentru poziţie dominantă

Data:

Liga profesionistă de fotbal american (NFL) a fost condamnată în instanţă să plătească despăgubiri de 4,7 miliarde de dolari, din cauza înţelegerii cu mai mulţi difuzori de a fixa preţuri ridicate la abonamentele pentru emisiunea Sunday Ticket, unul dintre programele sale premium, scrie AFP.

În urma unui proces federal la Los Angeles, un juriu a găsit NFL vinovat de abuz de poziţie dominantă şi că a conspirat pentru a umfla artificial preţul ”Sunday Ticket” pentru milioane de abonaţi rezidenţiali şi comerciali, impunând o despăgubire de 4,7 miliarde de dolari, conform presei americane. Juriul a acordat 4,6 miliarde de dolari clienţilor rezidenţiali şi 96 de milioane de dolari abonaţilor comerciali, cum ar fi baruri şi restaurante, potrivit unui avocat al reclamanţilor.

În 2015, proprietarii unui pub din San Francisco (Mucky Duck) au semnat cu NFL pentru programului ”Sunday Ticket”, care permite clienţilor, cu un abonament, să vadă toate meciurile care în care nu sunt implicate echipele locale. Ei au criticat apoi NFL pentru că şi-a folosit monopolul pentru a stabili tarife nejustificate, cu acordul canalelor CBS şi Fox, care au difuzat meciurile free-to-air şi pachetul prin satelit DirecTV, deţinător al drepturilor ”Sunday Ticket”.

Verdictul de joi ar putea ameninţa contractul de şapte ani, în valoare de 14 miliarde de dolari, cu actualul radiodifuzor al ”Sunday Ticket”, YouTube, care i-a succedat anul trecut lui DirecTV.

NFL a negat orice ilegalitate şi a susţinut că ”Sunday Ticket” este un produs ”premium” care extinde accesul telespectatorilor la jocuri, care sunt deja difuzate gratuit pe reţelele locale.

Reclamanţii sunt abonaţi ai DirecTV care au cumpărat ”NFL Sunday Ticket” între iunie 2011 şi februarie 2023. Cazul include cel puţin 2,4 milioane de clienţi rezidenţiali şi 48.000 de abonaţi comerciali, cum ar fi baruri şi restaurante, potrivit dosarelor instanţei.

Părţile pot depune contestaţii, care vor fi examinate de către judecătorul federal Philip Gutierrez la sfârşitul lunii iulie. Magistratul va trebui apoi să decidă dacă verdictul trebuie confirmat, anulat sau modificat.

Dacă verdictul se confirmă, legea federală prevede o triplare a daunelor, ceea ce ar ridica suma datorată de NFL la 14 miliarde dolari.

AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Fotbal: CFR Cluj – Dinamo 3-2, în Superligă

CFR Cluj a învins-o dramatic pe Dinamo Bucureşti cu scorul de 3-2 (1-2), duminică seara, pe teren propriu,...

Tenis: Carlos Alcaraz a câştigat turneul de la Wimbledon

Tenismanul spaniol Carlos Alcaraz, numărul 3 mondial, a câştigat duminică al doilea său titlu consecutiv la turneul de...

EURO 2024: Spania, noua campioană a Europei, după 2-1 în finala cu Anglia

Selecţionata Spaniei a câştigat Campionatul European de fotbal - EURO 2024, duminică seara, pe Olympiastadion din Berlin, după...

Repetiţie pentru ceremonia de deschidere a JO de la Paris, prevăzută pe 16 iulie

O repetiţie a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice pe Sena, recent anulată din cauza debitului mare a...