Ministerul Sportului colaborează cu Universitatea Babeş-Bolyai pentru elaborarea Strategiei Naţionale pentru Sport, a afirmat, marţi, în cadrul unei dezbateri publice organizate la Senat, secretarul de stat Thomas-Răzvan Moldovan, anunță Agerpres.
„Strategia Naţională pentru Sport este obiectiv principal al Ministerului Sportului şi cuprinde principalele direcţii strategice ale dezvoltării sportului în perioada 2022-2032. Partenerul Ministerului Sportului în elaborarea strategiei este Universitatea Babeş-Bolyai, cu tradiţie în astfel de proiecte. Ei sunt cei care au elaborat strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca. Strategia Naţională pentru Sport presupune trei etape de realizare, etapa de analiză s-a încheiat la începutul lunii decembrie, una de consultări cu principalii factorii în domeniul sportului şi cea de redactare a documentului”, a afirmat Moldovan.
Reprezentantul Ministerului Sportului a precizat că după finalizarea documentului, acesta va fi supus dezbaterii publice şi supus aprobării Guvernului, urmând ca ulterior să fie rescrisă Legea Sportului: „Finanţarea sportului de performanţă este deficitară la nivel de alocări de resurse comparativ cu naţiunile vecine. În condiţiile în care resursele financiare sunt reduse, utilizarea eficientă a acestora este cu atât mai importantă. După finalizarea documentului strategic, acesta va intra în faza de transparenţă decizională, fiind supus în dezbatere publică, apoi supus aprobării guvernului. Pilonii principali de abordare a strategiei vor viza trei direcţii interconectate şi esenţiale, sportul de masă, sportul în şcoli, educaţia şi sportul de performanţă, respectiv rezultate sportive. În acord cu noua Strategie Naţională pentru Sport se va rescrie Legea Sportului, precum şi legislaţia conexă secundară”.
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a afirmat că regretă absenţa de la discuţii a ministrului Eduard Novak şi că şi-ar fi dorit să cunoască mai multe amănunte referitoare la cuprinsul Strategiei Naţionale pentru Sport.
„Este o iniţiativă extrem de bună şi utilă de a ne vedea în acest cadru şi de a aduce clarificări în ceea ce priveşte Strategia Sportului în România. Mi-ar fi plăcut şi ar fi fost foarte bine să fie şi domnul ministru alături de noi astăzi, din păcate am înţeles că are alte activităţi în program. Un subiect foarte interesant această strategie a sportului, am urmărit pilonii luaţi în considerare, sunt subiecte importante la ordinea zilei. Ceea ce pot spune în urma consultării la care am fost participat şi noi, pentru că a fost doar o consultare cu ministrul Novak şi reprezentanţii Universităţii Babeş-Bolyai, este că nu se cunosc foarte multe detalii despre ceea ce aţi prezentat dumneavoastră aici şi asta o spun eu şi în numele colegilor din federaţiile naţionale”, a afirmat Covaliu în cadrul şedinţei conduse de fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Tineret şi Sport din Senat.
Secretarul general al COSR, George Boroi, a afirmat că speră că odată cu apariţia Strategiei Naţionale pentru Sport să fie publicate şi normele de aplicare pentru o mai bună implementare a acesteia.
Preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, a declarat că şi-ar fi dorit o dezbatere mai amplă pe marginea conceperii Strategiei Naţionale pentru Sport.
„Am fost invitaţi la o prezentare care a durat 47 de minute la care domnul ministru nu a venit, a venit doar la sfârşit, a fost reţinut în altă parte, ca şi astăzi de altfel, în cadrul căreia am discutat cu reprezentanţii universităţii despre lucrurile pe care le vor aşterne pe hârtie. Sportul se face în federaţii şi ministerul trebuie să ajute aceste federaţii, să ne fie partener. Eu sunt preşedinte de 12 ani şi am schimbat 17 miniştri şi cred că este greu să vii cu o strategie în aceste condiţii. În al doilea rând, referitor la strategie, ar fi fost extraordinar dacă noi am fi fost parteneri. Sunt 74 de federaţii şi cred că toată mişcarea sportivă ar trebui să vină la masă pentru discuţii privitoare la strategia sportului. La strategii suntem foarte buni toţi, mai ales cei din universităţi, asta e clar, dar ar fi foarte bine dacă ar veni să vorbească cu noi”, a spus Petrache.
El a cerut totodată decidenţilor politici să acorde o importanţă mai mare sportului în contextul tensiunilor militare de la graniţa României.
„În timp ce sportul este tratat cu 0,4% din PIB, nu vă mai întrebaţi unde suntem. Şi până acum ne zbăteam la 0,2%. Noi de 32 de ani nu găsim o soluţie să plătim sportivii, antrenorii, managerii care în perioada de weekend îşi desfăşoară activitatea. Şi acum mă adresez decidenţilor politici, dacă aţi reuşit să introduceţi un pact pentru armată, să dăm 2,5% din PIB, cred că aţi putea face un efort să faceţi un pact, o strategie pentru sport, şi să introduceţi sportul în CSAT ca prioritate naţională, pentru că uitaţi-vă cum bate războiul la uşă şi nu aţi vrea să vedeţi cum arată naţiunea română”, a mai spus Petrache.
Decanul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport, Alina Moanţă, a afirmat că instituţia de învăţământ şi-a arătat disponibilitatea de a colabora cu Ministerul Sportului în elaborarea Strategiei Naţionale pentru Sport.
„Reprezint Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, cea mai de prestigiu şi mai veche universitate din România în domeniul formării specialiştilor în sport. Particip pentru prima oară la o discuţie referitoare la Strategia Naţională pentru Sport şi nu mi-am format o opinie despre această strategie, cu toate că la întâlnirea din martie 2020, împreună cu reprezentanţii decanilor şi domnul ministru, eu şi colegii mei ne-am manifestat dorinţa dar sprijini Ministerul Sportului, fie pentru fundamentarea legislativă, fie pentru colaborare în vedere dezvoltării sportului”, a afirmat decanul UNEFS.
Preşedintele Sindicatului Tineret şi Sport, Andy Nagy, a spus că în opinia sa este inadmisibilă o discuţie pe marginea Strategiei Naţionale pentru Sport în absenţa ministrului Eduard Novak.
„Este inadmisibil, ministrul Sportului nu a venit la această întâlnire. E inadmisibil să ne întâlnim pe Strategia Naţională pentru Sport fără ministrul Sportului. Ce oare era atât de important de nu a reuşit să ajungă? Ne-am întâlnit să discutăm despre Strategia Naţională pentru Sport, dar până astăzi nu avem un document scris, nu avem ceva pe care să discutăm. Ce a făcut Ministerul Sportului timp de un an şi jumătate? În ce stadiu vă aflaţi? E clar că nu a făcut nimic. Dacă COSR, federaţiile, UNEFS şi comisia Parlamentului nu veţi lua atitudine, nu se va face nimic în continuare. După un an şi jumătate nu au prezentat decât o listă şi atât. În ultimul moment vor schimba ministrul şi o vom lua de la zero”, a afirmat Nagy în cadrul dezbaterii.
Preşedinte al Comisiei pentru Tineret şi Sport din Senat, Bogdan Matei, a afirmat că o nouă dezbatere publică a Strategiei Naţionale pentru Sport va fi organizată în luna aprilie.
Strategia Naţională pentru Sport a fost unul dintre obiectivele asumate de Ministrul Sportului, Eduard Novak, la preluarea mandatului. Documentul se elaborează în baza unui memorandum semnat de mai multe ministere – Ministerul Sănătăţii, al Educaţiei, de Interne, al Apărării, al Dezvoltării, al Fondurilor Europene – de către un grup interministerial, alături de o echipă de 12 specialişti de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Strategia Naţională pentru Sport are trei obiective mari: sportul în şcoli, sportul de masă şi sportul de performanţă şi ar fi trebuit să fie finalizată la finalul lunii martie.
Sursa: Agerpres