Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a susţinut, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Igor Prokopciuk, că împreună cu CIO caută în continuare soluţii pentru a aduce speranţă sportivilor ucraineni pe fondul conflictului armat declanşat în urmă cu un an de Rusia, anunță Agerpres.
Conform site-ului oficial al COSR, preşedintele Mihai Covaliu a menţionat că există o linie de comunicare deschisă permanent cu mişcarea olimpică din Ucraina.
„Suntem alături şi susţinem sportivii ucraineni, am ajutat de fiecare dată când ni s-a cerut sprijinul. Alături de Comitetul Internaţional Olimpic, de Comitetele Olimpice Europene, căutăm soluţii pentru a aduce speranţă sportivilor şi oamenilor din Ucraina. De fapt, sportul asta înseamnă, el uneşte oamenii. Suntem în legătură directă cu toţi colegii din mişcarea olimpică europeană şi colaborăm pentru a găsi soluţii optime pentru ajutorarea sportivilor ucraineni”, a spus Covaliu.
Preşedintele COSR Mihai Covaliu a precizat că la Jocurile Europene de la Cracovia Malopolska 2023, comitetul de organizare şi Asociaţia Comitetelor Olimpice Europene au decis să nu invite la competiţie sportivii din Rusia şi Belarus.
Prezent la întâlnirea de la Casa Olimpică din Capitală, secretarul general al COSR, George Boroi, l-a asigurat pe ambasadorul Ucrainei mişcarea olimpică din România are deschise porţile Complexului Olimpic „Sydney 2000” din Izvorani pentru sportivii de performanţă ucraineni. De asemenea, a punctat ajutorul oferit şi unor sportivi de club din Ucraina prin intermediul anumitor federaţii sportive.
Ambasadorul Igor Prokopciuk a subliniat drama prin care trece poporul ucrainean de un an de zile şi faptul că războiul, care a început în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă Beijing 2022 a încălcând Armistiţiul Olimpic ratificat de Organizaţia Naţiunilor Unite, a produs victime şi în rândul sportivilor şi antrenorilor ucraineni. Acesta a menţionat că pentru poporul din Ucraina este inacceptabil ca sportivii ruşi să participe la JO Paris 2024 deoarece acest lucru ar reprezenta o legitimizare a războiului.
„La un an de la începerea războiului oamenii suferă în Ucraina. Războiul continuă, oamenii sunt ucişi, infrastructura e afectată. Pe lista victimelor acestui război sunt şi 231 de membri ai comunităţii sportive, sportivi şi antrenori. Peste 343 de baze sportive au fost afectate de bombardamente. Vă mulţumim pentru sprijinul continuu oferit sportivilor de performanţă dar şi tinerilor veniţi din Ucraina, pentru că au primit asistenţă în diferite locaţii de antrenament”, a transmis Igor Prokopciuk conducerii COSR în cadrul întâlnirii de luni.
Sursa: Agerpres