Mihai Covaliu (COSR) – Sper ca Europa să fie continentul care câştigă cele mai multe medalii la JO

Data:

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a afirmat, în deschiderea sesiunii Adunării Generale a Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC), care are loc la Palatul Parlamentului din Bucureşti, că speră ca Europa să fie din nou continentul care va câştiga cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice de la Paris.

„Noi toţi cei din Comitetele Olimpice Europene suntem o parte importantă din mişcarea olimpică şi acest lucru se reflectă în medaliile câştigate de Europa la Jocurile Olimpice. Îi mulţumim domnului preşedinte Spyros Capralos, pentru că succesul Jocurilor Europene este întărit tocmai de excelentul potenţial de evaluare pentru fiecare comitet naţional olimpic înaintea unui an olimpic. (…) E responsabilitatea noastră să le oferim sportivilor cele mai bune condiţii fizice şi psihice pentru a ajunge la competiţii în forma maximă. Paris 2024 va fi provocare pentru toţi, mai sunt 50 de zile şi le doresc să-şi depăşească limitele la Paris. Şi, sper, ca Europa să fie din nou continentul care câştigă cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice”, a spus Covaliu în cuvântul de început al Adunării Generale al EOC.

El a adus în atenţia preşedinţilor şi membrilor Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene faptul că România se situează între primele 20 de naţiuni din lume în privinţa numărului de medalii olimpice şi că, de-a lungul anilor, a avut sportivi care au influenţat alte cariere de atleţi.

„Suntem mândri şi onoraţi în acelaşi timp pentru că aţi venit în România, o ţară, care, vă asigur, iubeşte şi respectă olimpismul, îmbrăţişează valorile lui. Sportul este iubit si este considerat mândrie naţională, în egală măsură, iubim sporturile de vară si cele de iarnă. În acest an, mişcarea olimpică din România aniversează 110 ani de olimpism şi 100 de ani de la prima medalie câştigată în arena olimpică, chiar la Paris în 1924. România se situează între primele 20 de naţiuni ale lumii cu 309 medalii olimpice. Campionii noştri au devenit universali prin performanţele lor şi au pus România pe harta olimpică. Nadia Comăneci sau Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin sau Iolanda Balaş reprezintă modele care au depăşit graniţa României şi au creat o moştenire incomensurabilă pentru fiecare generaţie care şi-a dorit să-i egaleze sau să-i depăşească. Eu însumi, campion olimpic la sabie, am fost inspirat de ei”, a adăugat Covaliu.

În opinia sa, mişcarea olimpică a ieşit mai puternică din perioada pandemiei.

„Facem toţi eforturi de a implementa recomandările CIO. Îi mulţumim preşedintelui Thomas Bach pentru că mişcarea olimpică a ieşit din pandemie mai puternică şi a oferit umanităţii un exemplu de solidaritate şi responsabilitate. Am simţit toţi că nu suntem singuri şi că împreună am devenit mai puternici. Am întins toţi braţele pentru a ajuta Ucraina, o facem şi acum militând pentru pace şi bună vecinătate. Vorbim din ce în ce mai des despre sustenabilitate şi digitalizare pentru că tinerii sunt atraşi tot mai mult de tehnologie. Tehnologia trebuie folosită în sprijinul sportului şi a mişcării. Trebuie să ne mişcăm noi, altfel vom fi mişcaţi doar virtual. Trebuie să găsim canalele de comunicare cu tânăra generaţie. Să ajungem la copii prin canalele folosite de aceştia”, a adăugat preşedintele COSR.

Preşedintele Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene, Spyros Capralos, a declarat că Bucureştiul, supranumit uneori Micul Paris este îndreptăţit să găzduiască Adunarea Generală a EOC în anul în care Jocurile Olimpice se întorc în Europa.

„România este un membru important al familiei noastre olimpice europene şi suntem privilegiaţi să organizăm Adunarea Generală în acest magnific Palat al Parlamentului. Cred că este cea mai mare clădire în care am organizat o Adunare Generală. (…) România are o mare istorie în ceea ce priveşte succesul olimpic iar anul acesta marchează centenarul primei tale medalii la Jocurile Olimpice, când echipa de rugby masculină a României a câştigat bronzul la Paris. Să nu uităm că Federaţia Europeană de Rugby este condusă de Octavian Morariu, membrul CIO pentru România. De atunci, România a produs o listă lungă şi impresionantă de campioni olimpici, care au contribuit la inspirarea generaţiilor şi la transformarea acesteia într-o ţară care este implicată în sport. Aici aş dori să subliniez pentru cei care ştiu, că Mihai Covaliu este o legendă la scrimă, având medalia de aur la Sydney şi bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing. Dar la fel de impresionantă este şi colecţia de medalii a Ministrului Sportului Elisabeta Lipă, cu 5 de aur, 2 de argint şi 1 de bronz la 6 ediţii a Jocurilor Olimpice. (…) Bucureştiul, cu o arhitectură bogată este uneori supranumit Micul Paris, aşa că se cuvine să găzduim aici Adunarea Generală a EOC. Suntem cu toţii încântaţi de revenirea Jocurilor Olimpice în Europa după mai bine de un deceniu şi aşteptăm cu nerăbdare o sărbătoare a sportului, cu multe succese europene”, a afirmat Spyros Capralos.

Într-un mesaj transmis prin şeful cancelariei primului-ministru, Mihai Ghigiu, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că Guvernul a aprobat proiecte de construire şi modernizare a unor baze sportive pentru că îşi doreşte ca sportivii să aibă cele mai bune condiţii de pregătire.

„Este onorant pentru România să găzduiască această întâlnire la o zi după lansarea monedei aniversare cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la prima medalie. Vă mulţumesc pentru mândria şi bucuria pe care ni le faceţi cu fiecare victorie, ne bucurăm cu toţii momentele de succes cât şi cele de înfrângere. Vă admir pentru toate sacrificiile pe care le faceţi pentru a deveni mai buni. Ţin minte că în perioada dificilă pe care România a traversat-o, în perioada comunistă, momentele de bucurie autentică şi de coeziune naţională erau aduse doar de victoriile sportivilor noătri. Aceşti campioni ne-au oferit motive de mândrie într-o vreme în care aveam mare nevoie de ele şi niciun român care a trăit în acele timpuri nu a putut să le uite. Guvernul pe care îl conduc a aprobat proiecte de construire a unor săli şi baze sportive dar şi modernizarea complexului olimpic al României, pentru că vrem să ne asigurăm că sportivii au cele mai bune condiţii. Ne dorim să schimbăm situaţia din trecut când ei trebuiau să se descurce pe cont propriu. România are datoria de a le oferi cele mai bune condiţii. Ne dorim ca sportivii noştri să vină acasă de la Jocurile Olimpice cu cele mai multe medalii”, a transmis Marcel Ciolacu.

În cadrul AG a EOC secretarul general al organizaţiei, italianul Raffaele Pagnozzi, a primit Ordinul de merit al forului pentru activitatea sa de peste 30 de ani.

La a 53-a sesiune a Adunării Generale a Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene, care are loc, joi şi vineri, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, participă preşedinţii şi delegaţii forurilor olimpice naţionale, la eveniment fiind invitat şi preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach.
AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Fotbal – Olanda: Bergwijn a reacţionat după ce selecţionerul a anunţat că nu va mai conta pe el după transferul în Arabia Saudită

Steven Bergwijn a reacţionat după ce selecţionerul Ronald Koeman a anunţat că el nu va mai juca la...

Mikel Oyarzabal, accidentat la gleznă, indisponibil pentru meciul Spaniei împotriva Elveţiei

Atacantul Mikel Oyarzabal a suferit o entorsă la glezna stângă în timpul meciului de joi cu Serbia, din...

Mijlocaşul belgian Kevin De Bruyne a criticat UEFA şi FIFA pentru calendarul încărcat

Mijlocaşul Kevin De Bruyne, vedeta belgiană a echipei engleze de fotbal Manchester City, a criticat UEFA şi FIFA...

Dinamo a transferat doi jucători nigerieni pe care i-a împrumutat la AFC Câmpulung Muscel

Clubul de fotbal Dinamo Bucureşti a anunţat, marţi, pe pagina oficială de Facebook, transferul a doi jucători nigerieni...