Liga spaniolă a cerut UEFA să impună sancţiuni imediate împotriva clubului Juventus Torino

Data:

Liga spaniolă de fotbal (La Liga) a cerut UEFA să impună sancţiuni imediate împotriva clubului italian Juventus Torino, scrie ziarul belgian Le Soir, citat de Agerpres.

La Liga a oficializat această cerere pe site-ul său a doua zi după demisia întregului consiliu de administraţie al „Bătrânei Doamne”. La originea acestei demisii colective ar fi o anchetă a justiţiei italiene care suspectează nereguli financiare.

La Liga a reamintit că a depus o plângere la UEFA în luna aprilie a acestui an pentru încălcări ale fair play-ului financiar, atunci când fiscul italian a deschis o anchetă împotriva lui Juventus. Ea a depus o plângere din acelaşi motiv împotriva lui Manchester City şi a lui Paris Saint-Germain.

La Liga a subliniat, marţi, că „în acelaşi comunicat prin care se anunţa demisia consiliului sau de administraţie, Juventus recunoaşte nereguli contabile financiare, care au, de asemenea, scopul de a înşela autorităţile UEFA responsabile cu fair play-ul financiar, printre altele”.

La Liga a reamintit angajamentul său faţă de implementarea, aplicarea şi respectarea regulilor stricte privind sustenabilitatea financiară în fotbal.

Potrivit unui comunicat al lui Juventus, consiliul de administraţie, care îi include pe preşedintele Andrea Agnelli şi pe vicepreşedintele său Pavel Nedved, „a considerat că este în cel mai bun interes social” să demisioneze, „având în vedere centralitatea şi relevanţa problemelor juridice şi tehnico-contabile restante”, o aluzie la ancheta pe care justiţia italiană o desfăşoară de mai bine de un an.

Parchetul din Torino este interesat de practica, pe care Juve a multiplicat-o, a „schimburilor false” de jucători: vânzări încrucişate cu alte cluburi, fără a face schimb de bani, dar permiţând înregistrarea câştigurilor de capital în bilanţ.

Magistraţii au cuantificat aceste câştiguri de capital „fictive” la aproximativ 155 de milioane de euro între 2018 şi 2021, potrivit presei.

De asemenea, clubul, listat la bursă, ar fi ascuns investitorilor săi existenţa unor acorduri private cu jucători, printre care starul portughez Cristiano Ronaldo, pentru a putea amâna plata anumitor salarii.

Juventus a declarat luni că „a examinat din nou obiecţiile parchetului” de la tribunalul din Torino şi a decis „să adopte metodologii contabile alternative legitime”, în ceea ce priveşte suplimentele salariale.

La aceste probleme legale se adaugă şi cele financiare: „Bătrâna Doamnă” a fost eliminată în faza grupelor Ligii Campionilor, o ieşire prematură care va duce la un deficit de aproximativ 20 de milioane de euro, potrivit site-ului Calcio e Finanza.

Clubul, în „roşu” în ultimii cinci ani, a înregistrat în sezonul trecut pierderi de 255 de milioane de euro, un deficit record în fotbalul italian.

Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Liga spaniolă anchetează noi manifestări rasiste împotriva lui Vinicius Junior

Liga spaniolă de fotbal a anunţat deschiderea unei anchete după noi remarci rasiste la adresa atacantului brazilian al...

Ministerul Sportului desfăşoară pe timpul vacanţei şcolare a treia ediţie a proiectului Hercules

Ministerul Sportului a anunţat, luni, într-un comunicat de presă remis Agerpres, că pe timpul vacanţei şcolare din această...

Naţionala U20 are meciuri cu Portugalia şi Norvegia în luna martie

Echipa naţională de fotbal U20 a României va disputa în luna martie două meciuri amicale cu Portugalia şi...

Real Madrid se solidarizează cu victimele cutremurului din Siria şi Turcia

Clubul Real Madrid şi-a manifestat "profunda consternare şi solidaritate" cu Siria şi Turcia după puternicul seism care a...