Formula 1 – Pilotul Nikita Mazepin, concediat de Haas, înfiinţează o fundaţie pentru susţinerea sportivilor ruşi

Data:

Pilotul rus Nikita Mazepin, concediat săptămâna trecută de echipa de Formula 1 Haas după invazia rusă din Ucraina, a anunţat, miercuri, crearea unei fundaţii pentru susţinerea sportivilor care îşi pierd locurile de muncă din „motive politice”, relatează AFP, scrie Agerpres.

Această fundaţie „se va consacra ajutorării sportivilor care, din motive politice independente de voinţa lor, îşi pierd capacitatea de a concura la cel mai înalt nivel”, a explicat pilotul de 23 de ani într-o conferinţă de presă virtuală.

„Ea va fi finanţată de Uralkali, utilizând banii care erau destinaţi parteneriatului cu Formula 1 în acest sezon”, a adăugat Mazepin.

Sponsorul Haas din 2021, grupul rus Uralkali şi-a văzut reziliat contractul „cu efect imediat” de către echipa americană sâmbăta trecută, în acelaşi timp cu contractul lui Mazepin.

Mazepin (23 ani) este fiul miliardarului rus Dmitri Mazepin, acţionar al grupului Uralkali, specializat în producţia de potasiu.

După cum se cunoaşte, ca reacţie la ofensiva rusă din Ucraina, federaţiile sportive internaţionale au decis să excludă sportivii ruşi şi să anuleze competiţiile sportive programate în Rusia, ca urmare a recomandării Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

„Fundaţia va aloca resurse financiare şi nonfinanciare acestor sportivi, care şi-au petrecut toată viaţa pregătindu-se pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice sau pentru alte evenimente de nivel înalt, pentru a afla în final că sunt interzişi de la competiţii şi pedepsiţi colectiv pentru simplul fapt că deţin paşaportul pe care îl deţin”, a continuat Mazepin.

Denumită „We Compete As One”, numele fundaţiei reaminteşte de cel al iniţiativei Formulei 1 în favoarea diversităţii „We Race As One”.

Fundaţia va ajuta „sportivii din toate zonele de conflict” şi va începe cu echipa paralimpică a Rusiei, exclusă de la Jocurile de la Beijing.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Ciclism: Belgianul Julian Mertens, în comă artificială după un accident la antrenament

În urma unui accident de antrenament petrecut miercuri, ciclistul belgian Julian Mertens (Bingoal WB) a fost plasat în...

Tenis: Meci-maraton la Roland-Garros, la simplu masculin – Altmaier l-a învins pe Sinner în cinci ore şi jumătate

Germanul Daniel Altmaier, locull 79 ATP, s-a calificat, joi, în turul trei al turneului de grand slam de...

Câștigător a două etape în Turul Italiei, ciclistul sloven Jan Polanc se retrage prematur la 31 de ani cu iregularități ale ritmului cardiac

Mulți, mulți sportivi apți fizic pentru efortul competițional au decedat după începerea în decembrie 2020 a campaniei de...

Orădeanul Kiraly Balint, medaliat la Campionatul balcanic de juniori, mort la doar 22 de ani

Tânărul atlet Király Bálint, în vârstă de doar 22 de ani, a încetat din viață, după o luptă...