Formula 1 – Pilotul Nikita Mazepin, concediat de Haas, înfiinţează o fundaţie pentru susţinerea sportivilor ruşi

Data:

Pilotul rus Nikita Mazepin, concediat săptămâna trecută de echipa de Formula 1 Haas după invazia rusă din Ucraina, a anunţat, miercuri, crearea unei fundaţii pentru susţinerea sportivilor care îşi pierd locurile de muncă din „motive politice”, relatează AFP, scrie Agerpres.

Această fundaţie „se va consacra ajutorării sportivilor care, din motive politice independente de voinţa lor, îşi pierd capacitatea de a concura la cel mai înalt nivel”, a explicat pilotul de 23 de ani într-o conferinţă de presă virtuală.

„Ea va fi finanţată de Uralkali, utilizând banii care erau destinaţi parteneriatului cu Formula 1 în acest sezon”, a adăugat Mazepin.

Sponsorul Haas din 2021, grupul rus Uralkali şi-a văzut reziliat contractul „cu efect imediat” de către echipa americană sâmbăta trecută, în acelaşi timp cu contractul lui Mazepin.

Mazepin (23 ani) este fiul miliardarului rus Dmitri Mazepin, acţionar al grupului Uralkali, specializat în producţia de potasiu.

După cum se cunoaşte, ca reacţie la ofensiva rusă din Ucraina, federaţiile sportive internaţionale au decis să excludă sportivii ruşi şi să anuleze competiţiile sportive programate în Rusia, ca urmare a recomandării Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

„Fundaţia va aloca resurse financiare şi nonfinanciare acestor sportivi, care şi-au petrecut toată viaţa pregătindu-se pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice sau pentru alte evenimente de nivel înalt, pentru a afla în final că sunt interzişi de la competiţii şi pedepsiţi colectiv pentru simplul fapt că deţin paşaportul pe care îl deţin”, a continuat Mazepin.

Denumită „We Compete As One”, numele fundaţiei reaminteşte de cel al iniţiativei Formulei 1 în favoarea diversităţii „We Race As One”.

Fundaţia va ajuta „sportivii din toate zonele de conflict” şi va începe cu echipa paralimpică a Rusiei, exclusă de la Jocurile de la Beijing.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Tenis: Monica Niculescu şi Cristina Bucşa, calificate în semifinalele probei de dublu la Strasbourg (WTA)

Perechea compusă din jucătoarea română de tenis Monica Niculescu şi spaniola Cristina Bucşa s-a calificat, miercuri, în semifinalele...

Budapesta va găzdui finala Ligii Campionilor în 2026

Puskas Arena din Budapesta va găzdui finala Ligii Campionilor la fotbal în 2026, în timp ce finala din...

Fotbal: Echipa lui Bayern Munchen este un „şantier”, spune fostul internaţional german Michael Ballack

Fosta vedetă a echipei Bayern Munchen şi a naţionalei de fotbal a Germaniei, Michael Ballack, spune că gruparea...

Tenis: Andre Agassi, noul căpitan al echipei Restului Lumii pentru Laver Cup începând din 2025

Andre Agassi îl va înlocui pe John McEnroe în postura de căpitan al echipei Restului Lumii pentru Laver...