Formula 1 – Pilotul Nikita Mazepin, concediat de Haas, înfiinţează o fundaţie pentru susţinerea sportivilor ruşi

Data:

Pilotul rus Nikita Mazepin, concediat săptămâna trecută de echipa de Formula 1 Haas după invazia rusă din Ucraina, a anunţat, miercuri, crearea unei fundaţii pentru susţinerea sportivilor care îşi pierd locurile de muncă din „motive politice”, relatează AFP, scrie Agerpres.

Această fundaţie „se va consacra ajutorării sportivilor care, din motive politice independente de voinţa lor, îşi pierd capacitatea de a concura la cel mai înalt nivel”, a explicat pilotul de 23 de ani într-o conferinţă de presă virtuală.

„Ea va fi finanţată de Uralkali, utilizând banii care erau destinaţi parteneriatului cu Formula 1 în acest sezon”, a adăugat Mazepin.

Sponsorul Haas din 2021, grupul rus Uralkali şi-a văzut reziliat contractul „cu efect imediat” de către echipa americană sâmbăta trecută, în acelaşi timp cu contractul lui Mazepin.

Mazepin (23 ani) este fiul miliardarului rus Dmitri Mazepin, acţionar al grupului Uralkali, specializat în producţia de potasiu.

După cum se cunoaşte, ca reacţie la ofensiva rusă din Ucraina, federaţiile sportive internaţionale au decis să excludă sportivii ruşi şi să anuleze competiţiile sportive programate în Rusia, ca urmare a recomandării Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

„Fundaţia va aloca resurse financiare şi nonfinanciare acestor sportivi, care şi-au petrecut toată viaţa pregătindu-se pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice sau pentru alte evenimente de nivel înalt, pentru a afla în final că sunt interzişi de la competiţii şi pedepsiţi colectiv pentru simplul fapt că deţin paşaportul pe care îl deţin”, a continuat Mazepin.

Denumită „We Compete As One”, numele fundaţiei reaminteşte de cel al iniţiativei Formulei 1 în favoarea diversităţii „We Race As One”.

Fundaţia va ajuta „sportivii din toate zonele de conflict” şi va începe cu echipa paralimpică a Rusiei, exclusă de la Jocurile de la Beijing.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Parchetul spaniol cere ca Dani Alves să rămână în închisoare pentru un presupus viol

Parchetul s-a opus deciziei Tribunalului din Barcelona de punere în libertate a fotbalistului brazilian Dani Alves, considerând că...

Farul a câştigat procesul la TAS şi va putea primi licenţa pentru sezonul 2023-2024 al cupelor europene

Clubul de fotbal Farul Constanţa a câştigat procesul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne privind licenţa...

Manchester City, acuzat de peste 100 de încălcări ale regulilor financiare din Premier League

Premier League, organizatorul primei ligi engleze de fotbal, a acuzat clubul Manchester City de peste 100 de încălcări...

Lotul echipei Poli Iaşi, blocat pe aeroportul din Istanbul din cauza vremii nefavorabile

Lotul echipei Politehnica Iaşi, din Liga a 2-a, care a plecat, luni, spre Antalya (Turcia), pentru un stagiu...