FIFPro apără dreptul jucătorilor de a-şi exprima sprijinul pentru egalitate şi incluziune la Cupa Mondială

Data:

Sindicatul mondial al fotbaliştilor, FIFPro, şi-a exprimat dezacordul faţă de FIFA în legătură cu intenţia de a-i sancţiona pe jucătorii care poartă banderole „OneLove” şi a susţinut că acest lucru „nu poate reprezenta un factor de descurajare”, iar „fotbaliştii trebuie să aibă dreptul de a-şi exprima sprijinul pentru drepturile omului, pe teren şi în afara terenului”, informează EFE, citată de Agerpres.

„Sfârşitul dezamăgitor al acestei acţiuni coordonate de exprimare a sprijinului pentru egalitate şi incluziune nu poate descuraja fotbaliştii să-şi exprime opiniile. Fotbaliştii trebuie să aibă dreptul de a-şi exprima sprijinul pentru drepturile omului, pe teren şi în afara terenului, iar noi îi vom susţine pe toţi cei care folosesc propriile platforme pentru a face acest lucru”, precizează FIFPro într-un comunicat.

Sindicatul prezidat de spaniolul David Aganzo a avut această luare de poziţie după ce federaţiile din Belgia, Danemarca, Germania, Olanda, Elveţia şi Ţara Galilor au renunţat la ideea a le încredinţa căpitanilor lor banderole „OneLove” la meciurile de la Cupa Mondială 2022, ca urmare a intenţiei FIFA de a dicta sancţiuni sportive împotriva jucătorilor respectivi, pentru gestul lor.

FIFPro susţine că, „prin purtarea banderolelor, căpitanii ar fi fost transmiţătorii unei acţiuni colective” şi „nu este de acord cu premisa ca aceştia să se confrunte cu sancţiuni care le afectează capacitatea de a concura la Cupa Mondială din cauza acţiunilor colective desfăşurate de echipe”, iar „a face ca ameninţarea unei sancţiuni să cadă asupra lor este o greşeală”

Sindicatul regretă deznodământul acestei situaţii, în ciuda faptului că a recunoscut că există un regulament al Cupei Mondiale privind echipamentul, care a fost aprobat anterior de asociaţiile participante şi care prevede utilizarea unor banderole specifice de către căpitani.

„Încă o dată, reglementările fotbalistice care sunt menite să guverneze o competiţie afectează în mod direct drepturile fotbaliştilor şi, totuşi, ele continue să fie făcute fără participarea şi acordul lor. Vom continua să lucrăm pentru ca jucătorii să fie reprezentaţi în toate deciziile care le afectează locurile de muncă şi cariera”, a conchis FIFPro.

Brăţara „OneLove” şi un motiv curcubeu au apărut la Campionatul European din 2021, când căpitanul Olandei, Georginio Wijnaldum, a purtat-o pentru a susţine comunitatea LGBT la meciul din optimile de finală împotriva Cehiei, la Budapesta.

Gestul său a venit la scurt timp după ce UEFA a permis acest lucru şi a confirmat Federaţiei ungare de fotbal că „simbolurile culorilor curcubeu nu sunt politice şi sunt în concordanţă cu #EqualGame, care luptă împotriva oricărei discriminări, inclusiv a comunităţii LGBTQI+”, permiţând în acelaşi timp intrarea pe stadion a steagurilor şi simbolurilor în favoarea egalităţii.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Iga Swiatek, calificare fara emotii în sferturi la Madrid (WTA)

Poloneza Iga Swiatek, numărul unu mondial al tenisului feminin, s-a calificat luni în sferturile de finală ale turneului...

FIFA şi UEFA ameninţă Spania cu sancţiuni după ce RFEF a fost plasată sub tutela guvernului

Cotidianul AS a dezvăluit luni că FIFA şi UEFA au lansat un ultimatum către guvernul spaniol, condus de...

Tenis: Tunisianca Ons Jabeur, calificată în sferturi la Madrid (WTA)

Tunisianca Ons Jabeur, cap de serie numărul opt, s-a calificat luni în sferturile de finală ale turneului de...

Fotbal: Rubiales neagă existenţa unor nereguli în contractul Supercupei Spaniei din Arabia Saudită

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei spaniole de fotbal (RFEF), a negat, luni, că ar fi plătit comisioane...