Emmanuel Macron a declarat deschise Jocurile Paralimpice de la Paris

Data:

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat deschise Jocurile Paralimpice de la Paris, după o ceremonie spectaculoasă desfăşurată miercuri seara în inima capitalei franceze, informează Reuters.

Ceremonia derulată pe buleverdul Champs Elysees şi în Place de la Concorde a fost prima din istoria Jocurilor Paralimpice care a avut loc în afara unui stadion, organizatorii mobilizând aproximativ 15.000 de agenţi pentru asigurarea securităţii.

„Dragi sportivi, bine aţi venit în ţara iubirii şi a revoluţiei. Fiţi liniştiţi, în seara asta, fără Căderea Bastiliei, fără ghilotină, pentru că în această seară începe cea mai frumoasă revoluţie – revoluţia paralimpică”, a spus preşedintele comitetului Paris-2024, Tony Estanguet, în discursul său.

„Este o revoluţie dulce, care ne va schimba profund pe toţi”, a adăugat oficialul francez.

Spectacolul, regizat de coregraful suedez Alexander Ekman şi la care au participat 500 de artişti, a fost numit „Paradox, de la discordie la concordie”, cu referire la Place de la Concorde, unde ceremonia sold-out s-a desfăşurat în faţa a peste 50.000 de spectatori.

Artişti cu dizabilităţi au strigat o numărătoare inversă, iar cântăreaţa franceză Christine and the Queens a oferit o interpretare pop a piesei „Je ne regrette rien” a lui Edith Piaf.

Parada celor 168 de delegaţii sportive a început de la capătul bulevardului Champs Elysees într-o atmosferă festivă, cu voluntari care aplaudau şi dansau.

În timp ce sportivii francezii, care au încheiat parada, ajungeau în piaţă, piesa Amelie a lui Yann Tiersen a fost redată la difuzoare înainte ca mulţimea să scandeze ”Allez Les Bleus”, cu turnul Eiffel sclipitor pe fundal.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de luna trecută a avut loc pe o ploaie torenţială, care nu a reuşit să atenueze însă entuziasmul spectatorilor aflaţi de-a lungul râului Sena. Evenimentul s-a derulat fără probleme de securitate, dar a declanşat o serie de controverse cu privire la un tablou care părea să parodieze ‘”Cina cea de taină” a lui Leonardo da Vinci.

Drapelul paralimpic a fost purtat miercuri de britanicul John McFall, care a câştigat o medalie de bronz la 100 de metri la Jocurile Paralimpice de la Beijing din 2008, înainte de a deveni prima persoană cu dizabilităţi fizice care a fost autorizată efectiv pentru viitoarele misiuni de către Agenţia Spaţială Europeană.

După o ştafetă a torţei paralimpice prin Jardin des Tuileries, vasul a fost din nou reaprins lângă Muzeul Luvru, la 17 zile de la încheierea Jocurilor Olimpice, de cinci sportivi paralimpici francezi – Alexis Hanquinquant (triatlon), Nantenin Keita (atletism), Elodie Lorandi (înot), Charles-Antoine Kouakou (atletism) şi Fabien Lamirault (tenis de masă).

Ceremonia s-a încheiat cu focuri de artificii şi cu Christine and the Queens interpretând hitul lui Patrick Hernandez din 1978 ”Born to be Alive”, înainte ca „Je t’aime moi non plus”, piesa lui Serge Gainsbourg, să rezoneze în jurul Place de la Concorde.

AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Betis Sevilla – Getafe 2-1, în campionatul Spaniei

Echipa Betis Sevilla a învins la limită pe teren propriu, cu scorul de 2-1, formaţia Getafe, într-o partidă...

Circuitul ungar ‘Balaton Park’, inclus în calendarul MotoGP în 2025

Circuitul "Balaton Park" din vestul Ungariei va fi inclus în calendarul MotoGP în 2025, după ce a fost...

Paulo Fonseca (AC Milan), demis în cazul unui eşec în derby-ul cu Inter Milano (presă)

Portughezul Paulo Fonseca ar urma să fie demis din postul de antrenor al echipei de fotbal AC Milan...

România se menţine pe locul 45 în clasamentul FIFA

Naţionala României se menţine pe locul 45 în clasamentul mondial al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) publicat joi,...