Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunţat vineri în favoarea ziarului Le Monde şi a unuia dintre jurnaliştii săi în litigiul contra cluburilor de fotbal Real Madrid şi FC Barcelona, suspectate că ar fi avut legături cu reţeaua de dopaj a medicului Eufemiano Fuentes, scrie EFE.
”Executarea unei sentinţe care condamnă un jurnalist şi un redactor de presă să plătească despăgubiri pentru prejudicii trebuie refuzată în măsura în care încalcă libertatea presei”, a spus CJUE într-un comunicat.
Instanţa comunitară cu sediul la Luxemburg a considerat că despăgubirea de 390.000 de euro în favoarea lui Real Madrid şi de 33.000 de euro în favoarea unui membru al echipei sale medicale impusă de un tribunal spaniol, dar contestată de ziar în justiţia franceză, este ”disproporţionată” şi ”comportă riscul de a descuraja presa”.
CJUE se aliniază astfel raţionamentului avocatului general al instanţei de judecată desemnată în cauză, Maciej Szpunar, care în analiza sa anterioară a cauzei considerase cuantumul pedepsei ca ”vădit nerezonabil” şi că ”generează un efect disuasiv care afectează atât libertatea presei, cât şi libertatea informaţiei”.
”Executarea unei hotărâri prin care se condamnă un ziar şi unul dintre jurnaliştii acestuia la plata daunelor pentru prejudiciul adus reputaţiei unui club sportiv trebuie refuzată în măsura în care atrage după sine, în statul membru solicitat, încălcarea vădită a libertăţii presei”, a precizat CJUE, care a subliniat că revine sistemului de justiţie francez să aplice acest ghid, care stabileşte jurisprudenţa în întreaga Uniune Europeană.
Cazul datează din 2006, când Le Monde a publicat pe prima pagină informaţii care legau Real Madrid şi FC Barcelona de medicul Eufemiano Fuentes, implicat în scandalurile de dopaj din ciclism.
Ziarul francez a titrat că Real Madrid şi Barca au legătură cu doctorul Fuentes şi a adăugat un interviu cu medicul, după ce s-a dezvăluit că acesta conduce o reţea largă de dopaj sangvin în domeniul ciclismului, iar numeroase mass-media spaniole au relatat aceste informaţii.
Real Madrid şi un membru al echipei sale medicale au făcut o plângere faţa unui tribunal din Madrid pentru încălcarea onoarei lor, iar după un lung proces judiciar, instanţele au dat dreptate clubului în 2014 şi au cerut despăgubirile menţionate mai sus ziarului şi jurnalistului.
Ziarul a cerut executarea pedepsei prin instanţele franceze, care iniţial au fost de acord. Însă, printr-un recurs, Curtea de Apel din Paris a anulat plata în 2020, considerând că rezoluţiile tribunalelor spaniole nu puteau fi executate în Franţa deoarece erau vădit contrare ordinii publice internaţionale franceze.
Instanţa franceză a mai observat că acest cuantum al despăgubirii este neobişnuit şi excesiv, atât pentru editură, cât şi pentru jurnalist, şi că legea franceză pedepseşte doar defăimarea persoanelor fizice cu o amendă de maximum 12.000 de euro.
Real Madrid a făcut apel la Curtea de Casaţie a Franţei şi a susţinut că suma este adecvată pentru că este o despăgubire, nu o amendă şi că instanţa franceză nu poate revizui sentinţa spaniolă, ci doar să o execute.
Curtea de Casaţie a solicitat CJUE lămuriri cu privire la consecinţele executării hotărârii pentru libertatea presei, chestiune pe care Curtea Comunitară a lămurit-o vineri, subliniind că ”această încălcare vădită a libertăţii presei care face parte din ordinea publică a statului constituie un motiv excepţional de refuz al executării. Orice rezoluţie care acordă despăgubiri pentru prejudiciul adus reputaţiei trebuie să menţină un raport rezonabil de proporţionalitate între suma acordată şi prejudiciul în cauză”.
AGERPRES