Cornel Dinu – Mister…Epigon!

Data:

Autodefinire!

1.Evaluare

Maestru al Fotbalului! Îndemânare, siguranță și capacitate de efort, neobișnuite.

Avea viteză, rezistență, o dinamică și o vivacitate a minții rar întâlnite și era și excelent cu ambele picioare. Poseda un joc de apărare magistral și un șut puternic combinat cu precizie. Când înainta cu mingea la picior se producea…. Vijelia.

La apogeul carierei putea juca orice post în echipă. Împotriva jucătorilor de top : Puiu Iordănescu, Mircea Sandu, Liță Dumitru, Emerich Dembrovschi, Gicu Dobrin, Ilie Balaci, Gigi Mulțescu, Nelu Oblemenco, Marcel Răducanu, Nae Manea, Sorin Cărțu, Radu 2 etc. era : dârz, perseverent, impresionant…. Învingător! Balaci (copil obraznic și ((foarte)) talentat, Procuroru’ îl iubea enorm) încerca să-l ațățe: -Pătatule al meu ești azi, să n-am spor!

Pentru Procuroru’ astea erau stimulente : -Cioară, vezi că te fierb în pișat dacă mă tulburi, nu mă face să mă scutur de erudiție și să te rănesc!Mereu în mișcare, își studia adversarii preferând să-i atace direct, frontal, să le anuleze aria de acțiune. Folosea contre rapide și severe pentru a-și dezechilibra adversarul, adaptându-se la registrul fiecăruia. Nu recunoaște să fi fost doborât sau înfrânt.

2.Justificare

Controversat, cu o reputație contestată și desori blamată din cauza comentariilor publice îndreptate către Toți și Toate, se simte incomodat de Oamenii pe care îi domină iar pe cei care nu reușește, îi evită, încercând motive, metode, majoritatea fictive, născocite de imaginația fantezistă alimentată de bogata Sa cultură personală și de faptele, lucrurile și personalitățile pe care le-a întâlnit în tumultoasa și extravaganta Sa viață.

3.Estetică

Se spune că era :
Culant…. dar mai mult era Galant!
Berbant…. dar mai mult era Șarmant!
Abil…. dar mai mult era Gentil!
Discret…. dar mai mult era Atent!
Smardoi…. dar mai mult era Arzoi!
Se spune că avea : Însemnuri dar nu apar…. Icsive!
Păcate dar nu există…. Victime!
Generozități dar nu sunt…. Martori!

4.Înzestrări

Șuta bine la poartă, mai puțin când îl „deturnau” cei doi poznași terrieri (The label of Black & White –
Scottie and Westie) și îi perturbau bio-mecanica…. pendulării.
Lovitura de cap, de fapt sărea la „derută”, să nu-și modifice profilul de…. Crnogorci! A avut două încercări : una cu Radu Pamfil, când Piticu’ Băimărean l-a confundat cu Șarpele (Sandu Gabriel) și i-a aplicat o „comoție” și a doua de la…. poșeta Marinei (Dudu) Georgescu după o „reprezentație” cu rivala…. generoasa și agera, Silvioara (Dinu).
Tehnică dar setată până la mijlocul terenului după…. apăreau dereglările, emoțiile, prejudiciul.
Piciorul stâng dar să tragă…. Frapiera mai aproape de masă.
Rezistență, mai ales prin…. Cultură, fizic ca la șah, sărea poziții : o etapă fundaș, alta mijlocaș, în funcție de „recitalurile” lui : Gigi Dinică, Fănuș Neagu, Dănuț Spătaru (în perioada de după despărțirea de Pompilia Stoian ((frumoasă, deșteaptă, cultivată, talentată, adepta idealurilor abstracte, Dănuț doar pe…. Voce….)) după ’74 când și-a mai revenit n-a mai fost același „jucător” și nu mai era frecventabil, deeeee conta „impulsul” ca să-i deschidă dispoziția), Guță Baieșu, Tomiță Caragiu, Aurică Andreescu etc.
Alimentația rațională!
Hrănirea organismului cu păstăi și nutrețuri, dietă concepută de Prof. Iulian Mincu, căreia El îi adăuga un supliment (generos) necesar dotării și împrospătării organismului făcut din fermentarea :

 • boabelor de strugure,
 • incestul Fraților Poame (mărul, para, pruna),
 • un „aditiv” scoțian (pe care-l procurau doar Ei, Veritabilii) format din distilarea malțului fermentat din cereale…. de două ori pe săptămână, de regulă Lunea și Miercurea, noaptea (să nu germineze orzul și să încolțească grâul), iar acest „pojar” trebuia stins musai cu…. Corabioara de Murfatlar.
  Detesta să fie…. Rezervă dar se simțea confortabil în…. Separeu.

5.Rivalitate

 1. Mircea Lucescu – Fals, s-au respectat, o găselniță a presei elegant – inteligent – complotistă a anilor ’70-’80, întreținută involuntar de cei doi, din cauza spontaneității ego-ului supradimensionat al Lor, deoarece lucrurile între cei doi sunt clare :
  Cornel Dinu – superior Fotbalist, structura, însușirile, determinarea precum a celor doi Uriași Mondiali…. Lothar Matthäus și Steven Gerrard! Retorică, Rafinament, Expresivitate = Idealist
  Mircea Lucescu – întâietate în Antrenorat, intelectual cu o vastă cultură fotbalistică și sportivă, inventivitate, metode personale în comunicare, poziționare și mobilitate în teren….
  Deștept, Educat, Energic, Pătrunzător = Supremație
 2. Sandu Boc – Eronat, sunt adevărați Frați!
  Adevaru’ este că o avea „grea”, ca libero cu Pretty Boc!
  Nea Sandu, dacă nu se dădea Lebădă’n Găleată, punând curu’ pentru tovarăși vremelnici, tărșeloși, nerecunoscători (Cornel Patrichi) era Unic.
  Dacă Moțu’ nu avea „cumpăna” aia, clasamentul celor mai buni libero era sigur astfel :
 3. Piți Apolzan
 4. Sandu Boc –
  Miodrag Belodedici
 5. Costică Ștefănescu
 6. Nelu Motroc
 7. Costel Solomon
 8. Culae Lupescu
 9. Telu Stancu etc.
  Nea Sandu n-a ‘nțeles că la bătaie nu-i ca-n dragoste : despărțirea lasă amprente pe…. inimă, la „horă” lasă contuzii pe…. Corp!
  Și astfel Frumosu’ Talentat (chintesența dintre Gianny Agnelli și Cary Grant, Maestrul Avocat V. Anagnoste s-a luptat mult s-o „dezlipească” pe consoarta (Mare) Artistă, Gina Patrichi de carismaticul de la Vașcău) a fost trimis la „tratament” cu acizi și vopseluri la…. Policolor. După „cura” forțată, cei doi s-au mai întâlnit însă Balerinu’ se eschiva brusc prin două mișcări energice (glyssad și shazhman) de îndepărtare față de…. Martor, Nea Sandu l-a iertat, îi era lehamite….

6.Profunzime

Sesizez mici „tușe” de (fotbalist) proletcultist, cel puțin simpatizant al celor care i-au reabilitat tatăl și i-au protejat Lui „creșterea”.
A urmat o perioadă de „disidență” din cauza ironiilor și a bășcăliei făcute cu și la adresa unor vârfuri Politice pe care El superficialul „subtil miștocar” îi considera inculți dar aceștia înțelegeau aluziile Lui (aveau acea inteligență sănătoasă, aplicată) iar El târziu a realizat „flagrantul”! Ei tolerăndu-l o perioadă de timp, până când Postelnicu, la un meci pe Automatica, văzând că-l desconsideră în fața „tablagiilor” i-a retezat-o : Dispari! Presimțindu-si „prăbușirea”, El vădit compromis a îngăimat un confuz : Sărut mâna, Tată!
Făcea referiri abrupte vis-a-vis de vestimentația și bunele maniere (rămâne memorabilă scena cu Valentin Stănescu, la masă, când Procuroru’ l-a întrebat pe nea Tinel dacă are rude care lucrează în construcții, de ce Corneluș, s-a mirat Zimbru’, a venit și răspunsul cinicului : Păi ții furculița ca p-o mistrie!) protipendadei, afișând o discordanță agresivă și obraznică față de….Ei Primitivi.
De fapt El prin Ei, profita de privilegii iar El n-a înțeles că de fapt Ei disimulau inteligent că se închid în…. „haine colective”.
După ’90 a avut o atitudine dușmănoasă și răzbunătoare față de cei care-l protejaserăși-l „premiaseră”.
Până atunci deși dacă El nu avea acordul acestora, cum dracu’ să antrenezi la Târgu Mureș, Cluj și mai ales…. Scornicești???
Fără acord militar nu putea profesa El, „milițianul estet” chiar dacă ne „vinde” la nesfârșit povești ridicole, cu emoții măsluite, despre personaje samaritene gen : Directorul de fabrică „inimos”, Primarul Orașului cutare „cumsecade”, Rectorul Universitar „vizionar”!
Nimeni, niciodată nu-și risca poziția (chiar libertatea!!!) angajând un „nefrecventabil” când Toți puternicii Instituțiilor acelor timpuri erau „înregimentați și înveșmăntați”!

7.Încheiere

Procuroru’-Fabulos Jucător!
Însă, El „desăvârșit ul acuzator” era privit cu neîncredere din cauza apartenenței la Ministerul „Opresiv”! Era precum timpurile, când reacționar, instigator, când cooperant, beneficiar. Emblematic fotbalist, făcea din deziluzie…. Virtute și din succes…. Firesc. Dominat de maniheism, spiritul său sceptic și autoritar nu înțelege mediocritatea fotbaliștilor….. Semenilor. Frica de împovărare l-a făcut să renunțe la multe bătălii. Abandonând fotbalul pentru filozofie, „Singurul” Mister, a devenit sau : nesigur, riscant, amăgitor, periculos sau: profund, scolastic, chinuit…. Suferind !

Sănătate și La Mulți Ani, Dle. Ministru!

Scris de Vali Savadosi

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Selecţionerul Devis Mangia, suspendat de la „cârma” naţionalei Maltei, neagă acuzaţiile de hărţuire sexuală

Antrenorul italian Devis Mangia, suspendat din funcţia de selecţioner al naţionalei de fotbal a Maltei de Federaţia de...

Ana Bogdan a învins-o pe Irina Begu şi s-a calificat în semifinale la Parma

Ana Bogdan (53 WTA, favorită nr. 6) s-a calificat în semifinalele turneului WTA de la Parma (Italia), dotat...

Gabriela Lee s-a oprit în sferturile probei de dublu la Parma

Perechea româno-americană Gabriela Lee/Alycia Parks a fost învinsă de cuplul Ingrid Gamarra Martins (Brazilia)/Nuria Parrizas Diaz (Spania), cu...

Mirel Rădoi: FC Voluntari e o echipă incomodă pentru toată lumea

Antrenorul formaţiei Universitatea Craiova, Mirel Rădoi, a afirmat într-o conferinţă de presă, referitor la adversara de vineri, FC...