Ciclism: Cătălin Sprinceană (FRC) – Am discutat cu Vlad Dascălu şi mi-a confirmat că va face apel

Data:

Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Cătălin Sprinceană, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES că este moral alături de Vlad Dascălu, suspendat 17 luni pentru ratarea a trei controale antidoping inopinate, şi a confirmat că fostul campion european de mountain bike va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.

”Am discutat cu el şi mi-a confirmat că va face apel. Nu pot să mă lansez în afirmaţii în numele lui. Federaţia nu are calitate în cazul acesta şi, aşa cum am scris şi pe pagina noastră de Facebook, nu putem decât să-l susţinem moral pe Vlad şi nu putem face declaraţii în numele lui. Mai mult decât s-a consemnat în poziţia oficială a celor de la Uniunea Internaţională de Ciclism (UCI), noi nu putem comenta în plus, pentru că nu avem informaţii şi oricum nu este cazul nostru, este un caz între Vlad şi UCI. În rest au fost doar mesaje de susţinere până la urmă faţă de un sportiv care a oferit foarte multă ciclismului în ultimii ani”, a spus Cătălin Sprinceană, după ce marţi seara s-a aflat despre decizia prin care UCI l-a suspendat pe fostul campion european de mountain bike.

Ultimul control, al treilea, ratat de Vlad Dascălu, într-o perioadă de 12 luni, a fost consemnat pe 17 martie 2023, conform lui Cătălin Sprinceană, care a fost ales preşedinte al FRC pe aprilie 2023 şi în baza de date a FRC nu exista nicio informaţie privind controalele ratate de sportiv. FRC a primit o notificare privind ratarea celor trei controale inopinate în data de 18 iulie 2023, dar nu a putut divulga public nicio informaţie despre caz la cererea UCI, chiar dacă în spaţiul public circulau zvonuri despre această situaţie.

”Noi nu am găsit dovezi în baza de date că FRC a fost notificată la momentul respectiv al fiecărei abateri. Practic, prima notificare a fost făcută pe 18 iulie 2023, după ce s-au întâmplat toate abaterile şi după ce UCI a evaluat situaţia. Noi nu am primit informaţii la fiecare abatere astfel încât colegii care s-au perindat înaintea noastră la conducerea federaţiei să poată să fac ceva, să discute eventual cu Dascălu”, a spus şeful FRC.

”Nu am aflat dinainte că va fi suspendat, ştiam doar că este într-un proces cu cei de la tribunalul antidoping de la UCI. Decizia am aflat-o doar ieri. Este o decizie care ne-a surprins, dar nu atât de mult, pentru că noi am fost la curent cu stadiul cazului cu titlu confidenţial. Noi nu am avut voie să diseminăm informaţii pe care UCI ni le-a pus constant la dispoziţie. Am fost la curent cu situaţia încă de anul trecut, dar am sperat că lucrurile se vor rezolva în favoarea lui. El a trecut printr-un proces, şi-a pledat cauza, a încercat să anuleze una din abateri, ceea ce din păcate nu s-a întâmplat. Este un un tânăr de 26 de ani, la momentul acela avea 25 de ani, care a fost mai mult focusat pe antrenamente decât pe pe aspectele astea, foarte importante de altfel, de organizare a calendarului, a programului. Asta nu-l absolvă, dar pe de altă parte, totuşi cred, că măsura este puţin exagerată. Totul s-a întâmplat înainte să fiu preşedinte, dar şi aşa în calitate de prieten al lui eu nu am avut avut cunoştinţă de aceste abateri, până anul trecut când am primit o notificare la federaţie”, a precizat Sprinceană.

Şeful FRC a precizat că a fost informat de UCI, miercuri, că niciun rezultat al lui Vlad nu a fost anulat şi punctele câştigate în cursa de calificare în proba de MTB rămân în clasament: ”Am primit azi un răspuns de la UCI care îmi confirmă că nu îi vor fi luate punctele câştigate şi asta înseamnă că nu este în pericol calificarea olimpică”.

Prezenţa lui Dascălu la Paris pare compromisă, dar Sprinceană nu a dorit să se lanseze în speculaţii privind durata apelului la TAS: ”Nu pot să mă lansez în speculaţii, pentru că nu avem experienţă şi nu ştiu ce înseamnă termenele în cazul unui apel, că vorbim despre săptămâni, luni când vine vorba despre o rezoluţie.

Sprinceană a admis că suspendarea lui Dascălu va avea un impact negativ asupra ciclismului românesc, dar speră că nu va afecta viitoarele acţiuni: ”Vă daţi seama că există un prejudiciu, pentru că până la urmă, orice caz, chiar dacă nu este un caz de doping şi trebuie subliniat faptul că nu vorbim despre un caz de doping, atrage o imagine negativă asupra sportului cu pedale, Este neplăcut, este regretabil, nu ştiu ce ecouri va avea în viitor, dar eu sper să nu aibă ecouri majore, pentru că până la urmă în ciclism se întâmplă şi lucruri bune. Am avut acum câteva zile un Campionat European care s-a terminat cu succes, vezi rezultatele de la Campionatele Balcanice, urmează Turul României. Deci sunt şi lucruri bune care se pot spune despre ciclism, dar în acest moment din păcate discutăm despre un lucru regretabil şi sperăm că sportul cu pedale nu va intra într-un con de umbră”.

Dascălu (26 ani), care era o speranţă la medalie pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris, are în palmares, între altele, un titlu mondial MTB Under-23 (2019), un titlu european MTB Under-23 (2019) şi Cupa Mondială MTB U23 (2019). La Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2021, Dascălu s-a clasat pe locul 7.

Vlad Dascălu s-a clasat pe locul 14 la Europenele de MTB de la Cheile Grădiştei, pe 12 mai.

AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

EURO 2024: Italia a dat dovadă de caracter, afirmă selecţionerul Luciano Spalletti

Naţionala Italiei, condusă după 23 de secunde de joc, "a dat dovadă de caracter" pentru a se impune...

Căpitanul echipei Real Madrid, în negocieri avansate cu Al-Ittihad, anunţă Marca

Fundaşul spaniol Nacho Fernandez a decis să plece de la Real Madrid după expirarea contractului său, pe 30...

David Beckham plănuieşte să creeze o echipă feminină la Miami

Fostul fotbalist englez David Beckham, coproprietarul clubului Inter Miami din Major League Soccer, a declarat, joi, că intenţionează...

Fotbal: Spania a fost autorizată de CIO să naturalizeze doi jucători pentru JO 2024

Fotbaliştii Dean Huijsen şi Mateo Joseph, de naţionalitate olandeză respectiv britanică, au primit aprobarea de la Comitetul Internaţional...