Căpitanul echipei naţionale a României la partida cu Belgia, Adrian Moţoc, a afirmat că în cel de-al doilea meci din Rugby Europe Championship „stejarii” trebuie să îşi etaleze punctele forte, obiectivul principal fiind participarea la Cupa Mondială din Franţa, anunță Agerpres.
„Mi-am regăsit colegii neaşteptat de bine, toată lumea a fost foarte concentrată pentru antrenamente, la ce se întâmplă, la noul sistem. Cu un staff nou nu este întotdeauna uşor, dar acesta este sportul. Toată lumea se adaptează foarte bine la asta. Obiectivul este să câştigăm, să arătăm că suntem România, să ne arătăm punctele forte, pentru că obiectivul principal este Cupa Mondială. Trebuie să luăm fiecare meci ca atare şi să creştem ca o echipă. Bineînţeles că mă gândesc la Cupa Mondială, toată lumea se gândeşte la asta. Este cel mai important eveniment din viaţa unui sportiv, nu ai cum să nu te gândeşti la aşa ceva”, a spus Adrian Moţoc.
Banderola de căpitan de echipă îl responsabilizează pe Moţoc, dar jucătorul român afirmă că are maturitatea necesară pentru acest rol.
„Este responsabilitate mai mare să fiu căpitanul echipei, dar simt că m-am maturizat şi că sunt pregătit mental şi spiritual pentru această responsabilitate. Eu încerc să fac tot ce pot pentru echipa naţională”, a mai spus jucătorul român care evoluează în Franţa, la Biarritz.
Printre „stejarii” care s-au remarcat în primul meci al competiţiei, cu Polonia, este şi tânărul jucător, Taylor Gontineac (22 ani), care a marcat două eseuri. Jucător în Franţa, la Rouen, acesta este fiul fostului internaţional Romeo Gontineac, cel care a evoluat cu România la patru ediţii de Cupă Mondială, fiind şi căpitanul echipei, apoi antrenor, iar mama sa este originară din Africa de Sud.
Taylor Gontineac evoluează pe acelaşi post ca tatăl lui, centru, şi spune că a primit multe sfaturi de la fostul internaţional, chiar dacă acasă nu vorbesc despre rugby. În campionatul Franţei, tatăl şi fiul sunt adversari, seniorul antrenând pe Aurillac, iar juniorul jucând la Rouen.
„Sunt trei culturi diferite, Africa de Sud, România şi Franţa, care m-au ajutat foarte mult. Acasă vorbim mai mult franceză şi română. Tata mă ajută uneori, îmi dă sfaturi bune, dar presiune nu am. Eu lucrez din greu ca să ajung şi eu într o zi ca tata. Acasă nu prea vorbim despre rugby, când jucăm unul împotriva celuilalt este un pic cam ciudat. Mi-a spus tot timpul să dau tot ce am mai bun şi să rămân cum sunt eu”, a spus Gontineac.
Tânărul jucător îşi doreşte ca România să ajungă în semifinala Rugby Europe Championship, dar în acelaşi timp se gândeşte şi la Cupa Mondială din Franţa, principalul său obiectiv.
„Pregătirea a fost bună, trebuie să ne obişnuim şi să jucăm bine până la Cupa Mondială, încă şapte luni, sunt foarte grele. Sunt foarte fericit că am marcat cu Polonia, mi-am dorit tot timpul să marchez pentru România şi sper să mai am eseuri. Ne dorim să câştigăm cu Belgia, neapărat, ca să prindem locul în semifinală. Sper să ne iasă planul de joc pentru că după meciul cu Polonia am văzut că mai avem mult de muncit. Pentru mine e un vis de copil să joc la Cupa Mondială, ar fi uimitor şi grozav”, a mai spus Gontineac.
Naţionala de rugby a României întâlneşte selecţionata Belgiei, sâmbătă, de la ora 19:30, la Bruxelles, în cel de-al doilea meci al sezonului 2023 din Rugby Europe Championship
În meciul de debut al ediţiei 2023 a Rugby Europe Championship, naţionala României a învins clar echipa Poloniei, cu 67-27 (38-10), sâmbătă, pe Stadionul Naţional Arcul de Triumf din Bucureşti. Belgia a pierdut cu 17-54 în deplasare cu Portugalia.
Începând cu sezonul 2023 al REC, competiţia se va desfăşura într-un nou format, echipele fiind împărţite în două grupe, în urma clasamentului obţinut după disputarea meciurilor, primele două din fiecare grupă vor juca în semifinale pentru accederea în marea finală, în timp ce ultimele două clasate din fiecare grupă vor juca în semifinale, apoi în meciurile de clasament.
România face parte din Grupa B, alături de Portugalia, Belgia şi Polonia, în timp ce în Grupa A se află Georgia, Ţările de Jos, Spania şi Germania.
Sursa: Agerpres