Fostul preşedinte al clubului Juventus Torino, Andrea Agnelli, şi-a reiterat ideea, într-un discurs de adio la sediul grupării, că o Superligă europeană (ESL) ar fi benefică pentru ca fotbalul să-şi recapete atractivitatea, scrie BBC, citată de Agerpres.
Agnelli a fost unul dintre ”arhitecţii” principali ai planurilor ”separatiste” de a forma ESL în 2021.
”Fotbalul european are nevoie de un nou sistem. În caz contrar, riscă o scădere valorică în favoarea unei singure ligi dominante, care în câţiva ani va atrage tot talentul fotbalului european în cadrul ligii sale, marginalizând complet celelalte ligi importante, nu mai vorbesc de celelalte”, a spus Agnelli.
Super Liga Europeană a fost lansată iniţial în aprilie 2021, de către 12 mari cluburi europene, o competiţie la care urmau să participe 20 de echipe, dar fără sistem de retrogradare şi promovare. Proiectul a fost însă pus la zid rapid de întreaga lume a fotbalului, iar nouă dintre cluburi l-au abandonat. Doar Juventus, Real Madrid şi FC Barcelona au rămas fidele planului iniţial.
În primăvara anului trecut, Agnelli şi Florentino Perez, preşedintele lui Real Madrid, au prezentat modificări la proiectul iniţial. Marea noutate a Super Ligii era că această competiţie nu mai era una închisă ci permitea înfiinţarea unui ligi suplimentare de 20 echipe care să asigure promovarea în primul eşalon.
Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, Juventus Torino, AC Milan, Arsenal, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea şi Tottenham şi-ar fi reiterat atunci dorinţa de a participa la proiect, însă UEFA a dezavuat şi această variantă, iar cluburile au renunţat la a-l mai susţine, cu excepţia lui Juventus, Barcelonei şi madrilenilor.
În octombrie, germanul Bernd Reichart a fost ales preşedinte al companiei A22 Sports Management, care promovează Super Liga europeană de fotbal.
Pe 1 decembrie, Agnelli, care o conducea pe Juventus din 2010, a făcut obiectul unei cereri de sesizare în instanţă, alături de alţi unsprezece foşti oficiali ai grupării, pentru aceste presupuse nereguli legate de finanţele clubului, listat la bursă.
Cu doua zile mai devreme, el a demisionat împreună cu întregul consiliu de administraţie, sub presiunea unei anchete asupra acestor presupuse nereguli contabile.
Agnelli a justificat încă o data acţiunile foştilor oficiali ai lui Juve, asigurând că „analizele aprofundate efectuate în ultimele săptămâni de experţi independenţi au confirmat că consiliul nostru de administraţie a acţionat corect”.
Dar, deoarece clubul va trebui să se apere şi să demonstreze „motivele întemeiate şi legitime” ale comportamentului său, Agnelli a considerat că este „oportun să facă un pas înapoi” pentru a facilita misiunea echipei şi a noului consiliu, care trebuie să fie numit oficial la mijlocul lui ianuarie.
„Juventus trece înainte de toate şi de toţi, până la capăt”, spunea în decembrie Agnelli.
Miercuri, Gianluca Ferrero, un expert contabil în vârstă de 60 de ani, a fost numit oficial preşedinte al clubului Juventus Torino în locul lui Agnelli.
Sursa: Agerpres