Agenţia Mondială Antidoping menţine canabisul pe lista produselor interzise

Data:

Comitetul executiv al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA/AMA) a anunţat vineri că a decis să menţină canabisul pe lista produselor interzise, pe care va include şi tramadolul, începând de la 1 ianuarie 2024, informează AFP, potrivit Agerpres.

În septembrie 2021, la câteva săptămâni după suspendarea atletei Sha’Carri Richardson, în urma unui test pozitiv la marijuana, care a privat-o pe vedeta sprintului american de Jocurile Olimpice de la Tokyo, WADA indicase că va reconsidera includerea canabisului pe lista substanţelor interzise.

În comunicatul său de presă, WADA a explicat vineri că, după ce a analizat literatura ştiinţifică şi mărturiile sportivilor, a decis să interzică în continuare canabisul în competiţie, deoarece utilizarea acestui drog „încalcă spiritul sportului”.

Totodată Agenţia Mondială Antidoping a hotărât să interzică începând din 2024 tramadolul, un analgezic utilizat foarte frecvent în competiţie.

Tramadolul, un opiaceu sintetic, era sub supraveghere, dar nu a apărut până acum pe lista produselor şi substanţelor interzise de WADA, însă este interzis de reglementările medicale ale Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI) din 2019. Rutierul columbian Nairo Quintana tocmai a fost descalificat din ultimul Tur al Franţei pentru ca a utilizat tramadol.

„Comitetul executiv a urmat recomandarea grupului de experţi de a interzice tramadolul în competiţie de la 1 ianuarie 2024”, a precizat WADA după o reuniune a executivului său desfăşurată în Australia, care a luat în considerare lista produselor interzise, pe care o revizuieşte anual.

În sprijinul acestei interdicţii, WADA a evidenţiat studiile care arată capacitatea acestui analgezic de a îmbunătăţi performanţa fizică. În plus, agenţia reaminteşte că tramadolul, ca toate opioidele, poate crea o dependenţă ridicată.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Croaţia învinge Brazilia la loviturile de departajare şi se califică în semifinalele Cupei Mondiale

Selecţionata Croaţiei, vicecampioana mondială, a învins formaţia Braziliei cu scorul de 4-2 la loviturile de departajare şi s-a...

A cincea victorie consecutivă pentru Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe în EuroCup

Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a reuşit a cincea sa victorie consecutivă în competiţia feminină de baschet FIBA EuroCup, 80-71...

Dinamo a terminat la egalitate cu PPD Zagreb în Liga Campionilor

Dinamo Bucureşti a terminat la egalitate cu echipa croată PPD Zagreb, 27-27 (14-13), în Sala Polivalentă din Capitală,...

Jaqueline Cristian, învinsă în optimile turneului WTA de la Angers

Jaqueline Cristian a fost învinsă de americanca Alycia Parks, cu 6-4, 6-4, în optimile de finală ale turneului...