Înot: TAS a respins apelul sportivei transgen Lia Thomas

Data:

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul înotătoarei americane transgen Lia Thomas, înaintat de aceasta în ianuarie pentru a contesta excluderea din competiţiile feminine de către Federaţia internaţională, a anunţat, miercuri, World Aquatics, citat de AFP.

Instanţa mondială de nataţie „se felicită” pentru această decizie care, se arată în comunicat, „constituie în opinia noastră un pas major în eforturile de a proteja sportul feminin”.

În sentinţa sa de luni, TAS nu s-a pronunţat asupra validităţii regulamentului World Aquatics, dar a considerat că Lia Thomas nu avea „interes să acţioneze” pentru a contesta acest text în justiţie.

În consecinţă, înotătoarea de 25 de ani este „autorizată să concureze doar în competiţiile organizate de USA Swimming şi nu la evenimente de elită, iar din acest motiv ea nu este vizată de regulile World Aquatics, care vizează competiţiile internaţionale”, a explicat TAS.

După ce şi-a început tranziţia în 2019 de la un gen la altul, Lia Thomas a devenit în martie 2022 prima înotătoare transgen care a câştigat un titlu universitar în Statele Unite. Rezultatele sale au antrenat discuţii aprinse, întrucât reclamanţii săi au afirmat că întrucât a concurat în calitate de bărbat în trecut, ea ar beneficia de un avantaj fiziologic incorect.

World Aquatics a decis atunci să creeze „o categorie deschisă” pentru transgeni, care să se adauge competiţiilor feminine şi masculine, limitând totodată categoriile feminine la înotătoare devenite femei înainte de pubertate, un criteriu adoptat şi de Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI) şi de World Athletics.

„Domnişoara Thomas recunoaşte că echitatea este un obiectiv sportiv legitim şi că se impune reglementarea într-o oarece măsură a practicării nataţie pentru femeile transgen”, a precizat TAS.

În timp ce CIO lasă din 2021 la latitudinea Federaţiilor internaţionale reglementarea accesului sportivilor transgen la competiţii, recomandând punerea în balanţă a echităţii sportive, dar şi refuzarea discriminării, World Aquatics consideră că „politica sa de includere a genurilor reprezintă o decizie echitabilă”.

AGERPRES

Proiectul jurnalistic sportalert.ro este un proiect susținut de AGI
- o asociație neguvernamentală, apolitică și non-profit.
Depinde și de tine să susții o presă independentă.

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

„Mă simt foarte singur uneori”, a spus Zverev după eliminarea în primul tur la Wimbledon

"Mă simt foarte singur uneori", a declarat tenismanul german Alexander Zverev, numărul 3 mondial, după ce a fost...

Wimbledon: Un prim tur devastator pentru capii de serie

Coco Gauff, Alexander Zverev, Jessica Pegula şi Daniil Medvedev: 23 de capi de serie au fost eliminaţi în...

F1: Max Verstappen, aproape de a se alătura echipei Mercedes în 2026

Max Verstappen, pilotul olandez al lui Red Bull, câştigătorul ultimelor patru ediţii ale Campionatului Mondial de Formula 1,...

Fostul arbitru central Ovidiu Haţegan va îndeplini rolul de VAR Manager Analyst în cadrul CCA

Fostul arbitru central Ovidiu Haţegan va prelua funcţia de VAR Manager Analyst în cadrul Comisiei Centrale a Arbitrilor,...