Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, şi directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), Gilbert F. Houngbo, au discutat despre ”cooperarea lor viitoare” pe marginea Cupei Mondiale de fotbal 2022 din Qatar, după criticile puternice privind acordarea turneului final acestei ţări din Orientul Mijlociu, transmite AFP, citată de Agerpres.
ILO propune efectuarea unei ”evaluări prudente” în ceea ce priveşte drepturile sociale ale ţărilor candidate la organizarea unui turneu final, conform unui interviu acordat recent de Houngbo pentru AFP, în care susţinea că este ”rezonabil de optimist” în ceea ce priveşte încheierea unei înţelegeri.
”Discutăm cu ILO de câţiva ani şi dorim să ne asigurăm că această cooperarea fructuoasă va continua în viitor”, a comentat Infantino într-un comunicat de presă publicat după întâlnire, adăugând că ”întărirea relaţiei dintre FIFA şi ILO face, de asemenea, parte din moştenirea Cupei Mondiale din 2022”.
”Toate discuţiile pe care le-am purtat până acum mă fac să cred că FIFA este mai mult decât hotărâtă să se asigure că, la viitoarele Cupe Mondiale, problema socială şi respectarea standardelor de muncă este critică. Lumea ar avea de câştigat dacă procesul de licitaţie şi atribuire a organizării Cupei Mondiale, la fel ca şi Jocurile Olimpice sau alte sporturi, ar ţine cont de situaţia din ţările în cauză”, a spus Houngbo pentru AFP.
În cadrul unei conferinţe de presă din ajunul Cupei Mondiale, pe 19 noiembrie, Infantino a menţionat demararea unor ”discuţii pentru un memorandum de acord cu ILO” şi dorinţa ”de a stabili programe bazate pe experienţa dobândită în Qatar”.
De la primirea organizării Mondialului 2022 în decembrie 2010, cel mai mic emirat din Golf a fost ţinta criticilor privind respectarea drepturilor omului şi în special a condiţiilor de muncă şi de viaţă a sutelor de mii de muncitori migranţi necalificaţi veniţi din Asia de Sud şi Africa.
Doha a făcut unele reforme precum abolirea ”kafala”, un sistem care îi pune pe muncitorii străini la discreţia angajatorilor, care-i pot împiedica să plece din Qatar sau să schimbe locul de muncă, instaurarea unui salariu lunar minim de 1.000 de riali (270 de euro) şi limitarea orelor de muncă în cele mai călduroase perioade.
Qatarul respinge, de asemenea, moartea a mii de muncitori pe şantierele legate de Cupa Mondială, cifre avansate de anumite mass-media occidentale şi de ONG-uri.
Sursa: Agerpres