Creşterea de buget a Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024, legată şi de o subestimare a caietelor de sarcini

Data:

Ministrul francez al Sporturilor şi al Jocurilor Olimpice şi Paralimpice din 2024, de la Paris, Amelie Oudea-Castera, a explicat, luni seara, pentru BFM Business, că o parte a creşterii bugetului Comitetului de organizare provine din ”complexitatea caietelor de sarcini, un pic subestimată” şi a costurilor legate de ”resursele umane”, transmite AFP, citată de Agerpres.

Săptămâna trecută, Comitetul de organizare (COJOP) a indicat că bugetul său va creşte cu zece procente, respectiv cu 400 de milioane de euro, până la 4,4 miliarde de euro. Jumătate din această creştere se datorează inflaţiei. Ultimele detalii ale revizuirii bugetare vor fi tranşate până pe 12 decembrie, când este programata o reuniune a Consiliul de Administraţie al comitetului de organizare.

Bugetul COJOP este compus în procent de 97% din surse private (bilete, sponsorizări şi contribuţia Comitetului Internaţional Olimpic).

Chestionată în privinţa creşterii bugetului dincolo de compensarea inflaţiei, Amelie Oudea-Castera a răspuns: ”Alte 200 de milioane corespund unei complexităţi a caietelor de sarcini care au fost subestimate, adică posturi (bugetare, n. red.) a căror dinamică este importantă, mă gândesc la costuri cu energia şi aspecte ale resurselor umane, deoarece sunt meserii aflate sub tensiune”.

”Suntem în lucru până pe 12 decembrie pentru a găsi uneltele potrivite pentru ajustare”, a mai spus ministrul.

Amelie Oudea-Castera a precizat că bugetul Jocurilor Olimpice de la Londra, din 2012, a fost revizuit în creştere cu 16%, cam în aceeaşi perioadă, cu aproximativ 20 de luni înaintea ceremoniei de deschidere, asta în absenţa unei inflaţii comparabile cu cea de azi.

Celălalt mare operator al Jocurilor Olimpice, care este finanţat parţial din banul public, este Solideo, societatea de livrare a lucrărilor olimpice, cum ar fi construcţia Satului Olimpice. Bugetul său este de 4,3 miliarde de euro, din care 1,87 miliarde provin din bani publici, dar a fost şi el atins de valul inflaţiei provenit din invadarea Ucrainei de către armata rusă.

În total, factura Jocurilor Olimpice de la Paris ar putea ajunge la 8,7 miliarde de euro, faţă de 6,8 miliarde la cât era estimată în 2019.

Sursa: Agerpres

Proiectul jurnalistic sportalert.ro este un proiect susținut de AGI
- o asociație neguvernamentală, apolitică și non-profit.
Depinde și de tine să susții o presă independentă.

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Luka Modric se va alătura în august lui AC Milan

Fotbalistul croat Luka Modric, al cărui transfer la AC Milan a fost anunţat la sfârşitul lunii iunie, se...

Federer s-a întors la Wimbledon pentru a asista la meciurile lui Sinner, Andreeva şi Djokovic

Tenismanul elveţian Roger Federer s-a întors la Wimbledon pentru al treilea an consecutiv de la retragerea sa şi...

Real Madrid a solicitat amânarea meciului său din prima etapă a campionatului Spaniei

Clubul Real Madrid a solicitat oficial Ligii spaniole de fotbal amânarea primului său meci din sezonul 2025-2026 al...

Mihai Covaliu: Bani pentru sport sunt, important e ca oamenii din birouri să fie bine pregătiţi

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat, luni, că bani pentru sport există, însă...