Prezentarea echipelor care vor evolua în Grupa G a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar (20 noiembrie-20 decembrie): Brazilia, Serbia, Elveţia, Camerun, potrivit Agerpres.
BRAZILIA
Palmares:
Cupa Mondială: a 22-a participare; cel mai bun rezultat – campioană în 1958, 1962, 1970, 1994, 2002
Copa America: 37 de participări; cel mai bun rezultat – campioană în 1919, 1922, 1949, 1989, 1997, 1999, 2004, 2007, 2019
Clasamentul FIFA: locul 1
Supranume: Selecao
Preşedintele federaţiei: Ednaldo Rodrigues
Număr de jucători legitimaţi: necomunicat
Principalele cluburi: Corinthians, Flamengo, Palmeiras, Santos, Sao Paulo
Calificare: Brazilia a ocupat primul loc în preliminariile sud-americane, cu un număr record de puncte, 45, din 17 meciuri
Selecţioner: Numit în 2016, Tite (61 ani) a dat o nouă direcţie unei echipe aflate în criză după înfrângerea istorică suferită în faţa Germaniei în semifinalele Cupei Mondiale din 2014, pe teren propriu, şi după debutul slab de campanie pentru CM 2018, sub comanda lui Dunga. Tite a construit o echipă solidă şi echilibrată în jurul lui Neymar, care să poată compensa numeroasele sale absenţe. Criticat în Brazilia pentru presupusa lui preferinţă pentru defensivă, Tite a dominat cu Brazilia preliminariile sud-americane şi Selecao porneşte ca una dintre marile favorite la titlu în Qatar. Totuşi, există unele nelinişti, după ce Brazilia a fost învinsă de Argentina în finala turneului Copa America anul trecut, chiar pe Maracana, dar şi pentru că Selecao nu a mai înfruntat o echipă europeană din 2019.
Jucătorul vedetă: La 30 de ani, Neymar vrea să îşi ia revanşa după evoluţiile neconvingătoare de la ultimele două Cupe Mondiale (2014 şi 2018). Decarul brazilian speră să repete prestaţiile remarcabile reuşite în acest sezon la Paris Saint-Germain şi să realizeze trei obiective: să pună capăt unei serii de 20 de ani fără o Cupă Mondială câştigată de către Brazilia, să se poziţioneze ca un candidat serios pentru Balonul de Sur şi să se împace cu suporterii brazilieni, care nu mai ştiu dacă trebuie să-l iubească sau să-l urască, notează AFP.
Echipa ideală: Alisson – Danilo, Marquinhos, Thiago Silva (căpitan), Alex Sandro – Raphinha, Casemiro, Fred, Lucas Paqueta – Neymar, Richarlison.
SERBIA
Palmares:
Cupa Mondială: a 3-a participare ca Serbia; cel mai bun rezultat – faza grupelor în 2010 şi 2018
EURO: nu s-a calificat niciodată ca Serbia
Clasamentul FIFA: locul 21
Supranume: Orlovi (Vulturii)
Preşedintele federaţiei: Nenad Bjekovic
Număr de jucători legitimaţi: 110.339
Principalele cluburi: Steaua Roşie Belgrad, Partizan Belgrad, Vojvodina Novi Sad
Calificare: Serbia ocupat primul loc în grupa sa din preliminariile europene
Selecţioner: Numit în 2021, Dragan Stojkovic a reuşit să formeze o echipă capabilă să înregistreze rezultatele conform cu talentul individual al jucătorilor săi. Până acum, naţionala Serbiei eşuase cu repetiţie în tentativele de calificare la turnee finale, cum s-a întâmplat şi la EURO 2020. Fostul mijlocaş, care a jucat la Steaua Roşie, Olympique Marseille şi Grampus Eight Nagoya, a adunat 84 de selecţii pentru echipa Iugoslaviei. Dragan Stojkovic le-a mai antrenat anterior doar pe Nagoya şi Guangzhou R&F.
Jucătorul vedetă: Cu 1,90 m şi 75 de kilograme, Dusan Vlahovic este un atacant nu numai robust, dar şi rapid şi abil. După ce a strălucit la Fiorentina, el s-a transferat la Juventus pentru mai mult de 70 de milioane de euro, un record pentru o tranzacţie în mercato de iarnă în Italia. Talentatul jucător sârb sosise la Fiorentina în 2018, de la Partizan Belgrad. Serbia speră că atacantul său de 22 de ani va exploda în Qatar, alături de cel mai bun marcator al selecţionatei, eroul naţional Aleksandar Mitrovic.
Echipa ideală: Rajkovic – Veljkovic, S. Mitrovic, S. Pavlovic – A. Zivkovic, S. Lukic, I. Ilic, D. Tadic, F. Kostic – A. Mitrovic, D. Vlahovic.
ELVEŢIA
Palmares:
Cupa Mondială: a 12-a participare; cel mai bun rezultat – sferturi de finală în 1934, 1938 şi 1954
EURO: 5 participări; cel mai bun rezultat – sferturi de finală în 2020
Clasamentul FIFA: locul 15
Supranume: Nati (echipa naţională)
Preşedintele federaţiei: Dominique Blanc
Principalele cluburi: FC Zurich, FC Basel, Young Boys Berna
Calificare: Elveţia a câştigat Grupa C a preliminariilor europene, neînvinsă, trimiţând Italia, campioana europeană, la un baraj în care a ratat calificarea la CM 2022.
Selecţioner: Elveţianul de origine turcă Murat Yakin (48 ani) a fost numit în funcţie în august 2021, după ce predecesorul său Vladimir Petkovic, aflat la cârma echipei din 2014, a plecat la Girondins de Bordeaux. Fostul internaţional, care a adunat 49 de selecţii pentru Nati, antrena în campionatul Ţării Cantoanelor din 2006, cu o excepţie, sezonul 2014-2015, în care a pregătit-o pe Spartak Moscova.
Jucătorul vedetă: Granit Xhaka. Multă vreme contestat de suporterii lui Arsenal, căpitanul lui Nati (106 selecţii şi 12 goluri marcate) trăieşte cea mai bună perioadă din carieră. Descărcat de sarcinile defensive, stângaciul mijlocaş elveţian se remarcă prin clarviziune, având patru goluri şi trei pase decisive în acest sezon. Om de bază al echipelor naţionale încă de la juniori, Xhaka va disputa în Qatar a treia sa Cupă Mondială, după ce la EURO 2020 a disputat cu Elveţia două meciuri consecutive cu prelungiri, Nati fiind eliminată de Spania în sferturile de finală, la loviturile de departajare.
Echipa ideală: Sommer – Widmer, Akanji, Elvedi, Ricardo Rodriguez – Freuler, G. Xhaka (căpitan) – Shaqiri, D. Sow, R. Vargas – Embolo.
CAMERUN
Palmares:
Cupa Mondială: a 8-a participare; cel mai bun rezultat – sferturi de finală în 1990
Cupa Africii pe Naţiuni: 20 de participări; cel mai bun rezultat – campioană în 1984, 1988, 2000, 2002, 2017
Clasamentul FIFA: locul 43
Supranume: Leii neîmblânziţi
Preşedintele federaţiei: Samuel Eto’o
Număr de jucători legitimaţi: necomunicat
Principalele cluburi: Canon Yaounde, Tonnerre Yaounde, Coton Sport Garoua, Union Douala
Calificare: Camerunul a învins Algeria într-un baraj în zonei Africii (0-1 şi 2-1, după prelungiri)
Selecţioner: După ce a dus pe culmi culorile verde-roşu-galben ale Camerunului, Rigobert Song, dublu campion al Africii (2000, 2002), recordman al selecţiilor (137) şi căpitan al naţionalei, a devenit selecţioner după ultima Cupă a Africii, organizată de ţara sa, la care echipa nu a terminat decât pe locul al treilea, sub comanda portughezului Toni Conceicao (ex-CFR Cluj). Fără alte experienţă în afara celei de la selecţionata olimpică şi la CHAN (Campionatul Africii, rezervat jucătorilor de pe continent, n. red.), Song a debutat cu o performanţă, calificând echipa la Cupa Mondială în ultima secundă, în faţa Algeriei.
Jucătorul vedetă: Frank Zambo Anguissa, la 26 de ani, are cel mai bun început de sezon al carierei. El este unul dintre motoarele echipei italiene Napoli, liderul din Serie A şi câştigătoare a grupei din Liga Campionilor. Mijlocaş impresionant, de genul ”box to box”, el este unul dintre liderii ”leilor neîmblânziţi”, alături de portarul André Onana şi de atacantul Vincent Aboubakar.
Echipa ideală: Onana – Fai, Castelletto, Nkoulou, Tolo – Hongla, Anguissa, Oum Gouet, Ondoua – Mbeumo, Aboubakar.
Programul meciurilor din Grupa G:
Joi 24 noiembrie
Elveţia – Camerun (Al Janoub Stadium – Al Wakrah, 12:00)
Brazilia – Serbia (Lusail Stadium – Al Daayen, 21:00)
Luni 28 noiembrie
Camerun – Serbia (Al Janoub Stadium – Al Wakrah, 12:00)
Brazilia – Elveţia (Stadium 974 – Doha, 18:00)
Vineri 2 decembrie
Serbia – Elveţia (Stadium 974 – Doha, 21:00)
Camerun – Brazilia (Lusail Stadium- Al Daayen, 21:00)
Sursa: Agerpres