Prezentarea echipelor din Grupa F la CM 2022: Belgia, Canada, Maroc, Croaţia

Data:

Prezentarea echipelor care vor evolua în Grupa F a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar (20 noiembrie-20 decembrie): Belgia, Canada, Maroc, Croaţia, potrivit Agerpres.

BELGIA
Palmares:
Cupa Mondială: a 15-a participare; cel mai bun rezultat – locul 3 în 2018, locul 4 în 1986
EURO: 6 participări; cel mai bun rezultat – finalistă în 1980
Clasamentul FIFA: locul 2
Supranume: Diavolii roşii
Preşedintele federaţiei: Paul van den Bulck
Numărul de jucători legitimaţi: circa 450.000
Principalele cluburi: FC Bruges, Standard Liege, Anderlecht
Calificare: Belgia a terminat pe primul loc în grupa sa din preliminariile europene
Selecţioner: Numit în august 2016, spaniolul Roberto Martinez a fost chemat să îi succeadă lui Marc Wilmots, după eliminarea ”diavolilor roşii” în sferturile de finală ale EURO 2016. El antrenase până atunci în Anglia, la Swansea, Wigan şi Everton. Conducătorii federaţiei belgiene i-au încredinţa misiunea de a conduce echipa către un prim trofeu al generaţiei de aur a lui de Bruyne, Hazard şi Lukaku. Dacă pentru moment a eşuat în realizarea acestui obiectiv, el s-a clasat totuşi pe locul al treilea la CM 2018, cea mai mare performanţă din istoria echipei Belgiei, care s-a aflat timp de trei ani în fruntea clasamentului FIFA. Martinez şi-a manifestat dorinţa de a continua la cârma echipei belgiene şi după Cupa Mondială din Qatar, dar acest lucru va depinde şi de rezultatul acestei campanii.
Jucătorul vedetă: Chiar dacă nu e căpitanul echipei (banderola e purtată de Eden Hazard), Kevin de Bruyne este liderul tehnic al acestei generaţii considerată de aur a echipei Belgiei, din care mai fac parte Thibaut Courtois, Romelu Lukaku şi Hazard. Conducătorul de joc al lui Manchester City nu a părut niciodată atât de puternic. El s-a clasat pe locul al treilea în clasamentul Balonului de Aur, cel mai bun rezultat înregistrat de un jucător belgian, pe care îl datorează faptului că este unul dintre cei mai buni pasatori decisivi din lume. KDB abordează Cupa Mondială cu dorinţa de revanşă după EURO 2020, unde Belgia a fost eliminată de Italia în sferturile de finală, el nefiind în cea mai bună formă, după o fractură de maxilar cu trei săptămâni înaintea turneului final şi ruptură de ligament la gleznă în timpul competiţiei.
Echipa ideală: Courtois – Alderweireld, Denayer, Vertonghen – Meunier, De Bruyne, Witsel, E. Hazard, Carrasco – R. Lukaku.

CANADA
Palmares:
Cupa Mondială: a doua participare; cel mai bun rezultat – faza grupelor în 1986.
CONCACAF/Gold Cup: 18 participări; cel mai bun rezultat – campioană în 1985 şi 2000
Clasamentul FIFA: locul 41
Supranume: The Canucks
Preşedintele federaţiei: Nick Bontis
Număr de jucători legitimaţi: aproape un milion
Principalele cluburi: CF Montreal, Toronto FC, Vancouver Whitecaps FC
Calificare: Canada a terminat pe primul loc în grupa finală a preliminariilor CONCACAF
Selecţioner: După ce a înscris echipa feminină Canadei în cartea fotbalului mondial, John Herdman (47 ani) a preluat în 2018 selecţionata masculină, cu obiectivul de a o duce în Qatar, la prima sa Cupă Mondială după cea din 1986. Dintr-o echipă dezbinată, antrenorul englez a reuşit să creeze o adevărată ”frăţie”, combinând talentul şi experienţa, redând speranţa întregii ţări. Canada a încheiat campania de calificare pe primul loc în zona CONCACAF, iar selecţionerul şi jucătorii săi vor să scrie istorie în Qatar şi să iasă în premieră din grupe, având în vizor ediţia din 2026, pe care o va găzdui în 2026, împreună cu Mexic şi Statele Unite.
Jucătorul vedetă: Jucătorul anului 2021 în Canada şi în CONCACAF, Alphonso Davies, s-a impus rapid ca lider în selecţionata canadiană. La doar 21 de ani, fundaşul stânga al lui Bayern Munchen vrea să scrie istorie în Qatar pentru ţara sa de adopţie, deşi s-a ales cu o leziune musculară la începutul lunii.
Echipa ideală: Borjan – K. Miller, Vitoria, A. Johnston – Adekugbe, Eustaquio, Piette, Lareya, Davies – Hoilett – J. David.

MAROC
Palmares:
Cupa Mondială: a 7-a participare; cel mai bun rezultat – optimi de finală în 1986
Cupa Africii pe Naţiuni: 19 participări; cel mai bun rezultat – campioană în 1976
Clasamentul FIFA: locul 22
Supranume: Leii din Atlas
Preşedintele federaţiei: Fouzi Lekjaa
Număr de jucători legitimaţi: circa 100.000
Principalele cluburi: Raja Casablanca, Wydad Casablanca, FAR Rabat
Calificare: Marocul a învins RD Congo în baraj (1-1 şi 4-1)
Selecţioner: Walid Regragui. Când Vahid Halilhodzic, care a reuşit să califice echipa Marocului la turneul final, a fost demis, din cauza neînţelegerilor cu mai multe vedete ale echipei, mai ales cu Hakim Ziyech, a fost ales ca succesor Walid Regragui, care avea mai multe trofee ca antrenor. Fostul fundaş dreapta al echipelor Toulouse şi Ajaccio a fost campion peste tot pe unde a antrenat, la FUS Rabat, Al-Duhail (Qatar) şi Wydad Casablanca, cu care a câştigat şi Liga Campionilor Africii. Finalist la CAN 2004 ca jucător, Regragui s-a alăturat staff-ului echipei naţionale în 2012, la debutul carierei sale de antrenor, înainte de a deveni principal.
Jucătorul vedetă: Achraf Hakimi. Cum Hakim Ziyech nu joacă aproape deloc la Chelsea, Achraf Hakimi a preluat conducerea la naţionala Marocului. Titular la Paris Saint-Germain, jucătorul de bandă dreaptă a fost deseori decisiv pentru ”Leii din Atlas”, având în vedere cele două goluri din lovituri libere la Cupa Africii.
Echipa ideală: Bounou – Hakimi, Saiss, Aguerd, Mazraoui – Amallah, S. Amrabat, Ounahi – Ziyech, En-Nesyri, Boufal.

CROAŢIA
Palmares:
Cupa Mondială: a 6-a participare; cel mai bun rezultat – finalistă în 2018
EURO: 6 participări; cel mai bun rezultat – sferturi de finală în 1996 şi 2008.
Clasamentul FIFA: locul 12
Supranume: Vatreni
Preşedintele federaţiei: Marijan Kustic
Număr de jucători legitimaţi: 140.000
Principalele cluburi: Dinamo Zagreb, Hajduk Split
Calificare: Croaţia a terminat pe primul loc în grupa sa din preliminariile europene
Selecţioner: Zlatko Dalic, 56 ani, a fost numit în 2017 pentru a redresa o echipă aflată în dificultate în grupa sa din preliminariile Cupei Mondiale 2018. Puţin cunoscut la acea oră, Dalic şi-a făurit de atunci o reputaţie impresionantă. A condus Croaţia până în finala Cupei Mondiale din Rusia, pierdută în faţa Franţei, un succes istoric pentru o naţiune de doar 3,9 milioane de locuitori. De asemenea, a ajuns până în optimile EURO 2020 şi a calificat echipa la turneul final al Ligii Naţiunilor 2022-2023.
Jucătorul vedetă: Căpitanul Luka Modric, vicecampion mondial în 2018 şi câştigător al Balonului de Aur în acel an, este în mare formă în ciuda celor 37 de ani. De la debutul său la naţional, în 2006, Modric a disputat 154 de meciuri şi a marcat 23 de goluri. Ca şi pentru Cristiano Ronaldo sau Lionel Messi, va fi ultima Cupă Mondială pentru Modric, mijlocaş care a cucerit Liga Campionilor de cinci ori.
Echipa ideală: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Borna Sosa – Modric, Brozovic, Kovacic – Vlasic, Perisic – Kramaric.

Programul meciurilor din Grupa F:
Miercuri 23 noiembrie
Maroc – Croaţia (Al Bayt Stadium – Al Khor, 12:00)
Belgia – Canada (Ahmad Bin Ali Stadium – Ar-Rayyan, 21:00)
Duminică 27 noiembrie
Belgia – Maroc (Al Thumama Stadium – Doha, 15:00)
Croaţia – Canada (Khalifa International Stadium – Ar-Rayyan, 18:00)
Joi 1 decembrie
Croaţia – Belgia (Ahmad Bin Ali Stadium – Ar-Rayyan, 17:00)
Canada – Maroc (Al Thumama Stadium – Doha, 17:00)

Sursa: Agerpres

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Istanbul va găzdui Jocurile Europene din 2027

Oraşul Istanbul a fost desemnat oficial, miercuri, să organizeze viitoarele Jocuri Europene din anul 2027, competiţie care se...

Handbal masculin: Minaur Baia Mare şi CSM Bucureşti, în sferturile Cupei României

CS Minaur Baia Mare şi CSM Bucureşti s-au calificat, miercuri, în sferturile de finală ale Cupei României la...

David Popovici vrea o medalie la JO 2024 de la Paris

Preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Camelia Potec, a declarat, miercuri, că David Popovici îşi doreşte...

Dinamo şi UTA, sancţionate dur de FRF

Cluburile Dinamo Bucureşti şi UTA Arad au fost sancţionate drastic, miercuri, de Comisia de Disciplină a Federaţiei Române...