Echipa naţională masculină U23 de baschet 3×3 a României are ca obiectiv obţinerea unei medalii, în timp ce selecţionata feminină o clasare în primele 4 locuri la Cupa Mondială de baschet 3×3 U23 care se desfăşoară la Circul Metropolitan din Bucureşti în perioada 5-9 octombrie, potrivit Agerpres.
La conferinţa de presă organizată, miercuri, cu ocazia deschiderii competiţiei, preşedinta Federaţiei Române de Baschet, Carmen Tocală, a declarat că naţionala feminină U23 ar fi avut un obiectiv mai mare dacă nu ar fi absentat Anamaria Vîrjoghe.
„Într-un efectiv complet, echipa României ar pleca din pole position, mai ales că jucăm şi acasă. Din păcate, Anamaria Vîrjoghe nu va fi prezentă, ea pe data de 7 octombrie are meci în Grecia (n.r. – la echipa de club). Obiectivul naţionalei este o clasare în locurile 1-4, lucru care îi va permite participarea la Jocurile Mondiale din Indonezia. În ceea ce priveşte naţionala masculină, acolo avem o echipă cu experienţă şi obiectivul este o medalie”, a spus ea.
Costurile organizării la Bucureşti a acestui eveniment se ridică la aproximativ 600.000 de euro.
„Suntem onoraţi să deschidem azi Cupa Mondială 3×3 la categoria Under-23. Publicul din Bucureşti va putea urmări 40 de echipe naţionale în această competiţie. După Campionatul European de fotbal şi cel de nataţie, Bucureştiul găzduieşte acum pentru prima oară o Cupă Mondială la baschet 3×3. Bucureştiul este oraşul pe care vrem să-l arătăm tuturor, vrem să ne arătăm ospitalitatea, valoarea spirituală a românilor şi, bineînţeles, valoarea sportivilor României. Vom face toate eforturile, pentru a avea una dintre cele mai bune competiţii organizate de federaţia noastră. Noi, ca organizatori, trebuie să acoperim costurile pentru toate echipele participante la acest eveniment. În aceste condiţii costurile organizării se ridică în jur de 500-600.000 de euro, dar avem alături de noi parteneri şi sponsori”, a explicat Carmen Tocală.
Din această sumă, 1,5 milioane de lei vor veni de la Primăria Capitalei.
„Primăria Bucureşti contribuie în primul rând cu locaţia, pentru că Circul de Stat este finanţat de noi. Iar contribuţia financiară este de 1,5 milioane de lei. Am fost foarte bucuros când doamna preşedintă Tocală a venit în urmă cu un an să mă întrebe dacă Bucureştiul îşi doreşte să fie partenerul acestui eveniment. Am spus: ‘Da, ne interesează’, pentru că noi avem două obiective. Unul este să punem Bucureştiul pe harta marilor competiţii sportive şi culturale. Am avut Campionatul European de fotbal, am avut Campionatul Mondial de sporturi electronice, la Otopeni am avut Campionatele Europene de nataţie şi e bine că avem câteva echipe în Liga Campionilor la handbal. E bine că Bucureştiul este prezent, pentru că prin aceste evenimente vrem să transmitem tinerei generaţii dorinţa de a face sport. Invit bucureştenii să vină la acest eveniment sportiv de excepţie. Voi veni şi eu cu fetiţa după-amiaza, când plec de la Primărie”, a declarat primarul Nicuşor Dan.
Prezent la conferinţa de presă, Robert Rieblinger, managerul de dezvoltare FIBA 3×3, a afirmat la rândul său: „Pentru noi este mereu frumos să revenim la Bucureşti. Aceste oraş este unul special pentru noi, pentru că eu cred că este oraşul est-european care a găzduit cele mai multe competiţii FIBA. Acum suntem la Circul Metropolitan, o sală specială după ce în trecut am avut competiţii la Palatul Parlamentului, la Piaţa Universităţii şi în diverse mall-uri. De fiecare dată am beneficiat de cele mai bune condiţii la Bucureşti şi sunt convins că şi acum va fi la fel”.
Fost component al naţionalei României, Angel Santana, desemnat ambasador al evenimentului, este convins că această ediţie a Cupei Mondiale U23 se va ridica la înălţimea aşteptărilor tuturor.
„Este o plăcere imensă să fiu ambasadorul acestei competiţii. Este incredibil ceea ce face Federaţia Română de Baschet şi ceilalţi din organizare pentru această Cupă Mondială. Sunt sigur că va fi o competiţie minunată, de abia aştept să înceapă meciurile”, a menţionat Santana.
La Cupa Mondială de baschet 3×3 Under-23, care va desfăşura la Circul Metropolitan din Bucureşti în perioada 5-9 octombrie, participă 40 de echipe de tineret, printre care se numără şi ambele naţionale ale României.
În cadrul turneului masculin, România va juca în Grupa B, contra formaţiilor similare ale Lituaniei, Japoniei, Egiptului şi Taiwanului, în vreme ce în turneul feminin, naţionala noastră de tineret va evolua în Grupa A, alături de Franţa, Ucraina, Egipt şi Chile.
Primele două clasate din fiecare grupă se vor califica în fazele eliminatorii.
România contează la masculin pe Cristian Chiţu (CSM Baschet Petrolul Ploieşti), Alexandru Coconea (SCM ”U” Craiova), George Blaj-Voinescu (SCM ”U” Craiova), Andrei Oprean (CSM Athletic Constanţa), Aurelian Gavriloaia (BC CSU Sibiu) şi Nicolae Ciucă (CS Vâlcea 1924).
La feminin, lotul României le cuprinde pe Teodora Manea, Anisia Croitoru (ambele de la CSM Constanţa), Anamaria Pop, Andreea Mititelu (ambele de la Sepsi SIC Sfântu Gheorghe), Boglarka Biszak (ACS KSE Târgu Secuiesc), Laura Vaida şi Sonia Cazacu (ambele de la CS Rapid Bucureşti).
Organizatorii au anunţat că intrarea spectatorilor la meciuri este liberă.
Programul meciurilor echipelor României:
Miercuri 5 octombrie
ora 18:10: România – Chile (feminin)
ora 20:10: România – Ucraina (feminin)
Joi 6 octombrie
ora 18:10: România – Egipt (masculin)
ora 20:10: România – Taiwan
Vineri 7 octombrie
ora 16:15: România – Franţa (feminin)
ora 20:10: România – Egipt
Sâmbătă 08 octombrie
ora 18:10: România – Lituania (masculin)
ora 20:10: România – Japonia (masculin)
Sursa: Agerpres