Ziua Naţională a Rugby-ului, sărbătorită pe Stadionul ”Arcul de Triumf”, dar şi alături de fotbaliştii Rapidului

Data:

Ziua Naţională a Rugby-ului a fost sărbătorită, joi, atât pe stadionul „Arcul de Triumf”, cât şi pe terenul de antrenament al echipei de fotbal Rapid, unde mai mulţi reprezentanţi ai „stejarilor” s-au antrenat alături de jucătorii pregătiţi de Adrian Mutu.

Totodată, cu ocazia organizării Cupei Mondiale de rugby în Franţa, la stadionul „Arcul de Triumf” au fost prezenţi şi ambasadoarea Laurence Auer şi Christian Dullin, secretarul general al federaţiei franceze de rugby.

„Vreau să felicit echipa naţională care s-a calificat din nou la Cupa Mondială, fiind singurul sport de echipă bărbătesc care reprezintă România la un nivel de turneu final de Cupă mondială. Anul viitor vom face 100 de ani de la prima medalie olimpică românească, obţinută de echipa naţională de rugby în 1924. Primul meci l-am jucat în împotriva Franţei. Felicit şi echipele naţionale de rugby în 7, masculină şi feminină, pentru că şi ei anul acesta s-au calificat la Jocurile Olimpice Europene, unde ne vor reprezenta şi se vor bate pentru o calificare la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris”, a declarat Alin Petrache, preşedintele FRR, într-o conferinţă de presă susţinută la stadionul „Arcul de Triumf”.

Ambasadoarea Franţei, Laurence Auer, le-a transmis „stejarilor” mult succes la Cupa Mondială din acest an, cunoscând faptul că România face parte dintr-o grupă foarte grea, alături de Irlanda, Africa de Sud, Scoţia şi Tonga.

„Sunt foarte fericită să particip la sărbătorirea primei zile a rugby-ului în România. Anul acesta, Franţa organizează Cupa Mondială de rugby. Sunt foarte mulţi jucători români care evoluează la cluburile din Franţa, sunt foarte multe legături între România şi Franţa în ceea ce priveşte rugby-ul. Acest sport a evoluat foarte mult în România şi avem o mare admiraţie pentru echipa naţională a României, pentru logistica federaţiei şi vrem să transmitem succes echipei României la Cupa Mondială. Ştiu că anul acesta sunteţi într-o grupă dificilă, dar ştiu de asemenea ce înseamnă forţa mentală a rugby-ului şi noi toţi de la Ambasada Franţei suntem alături de voi şi urăm succes ‘stejarilor'”, a afirmat ambasadoarea Franţei.

Secretarul general al federaţiei franceze de rugby, Christian Dullin, a menţionat legăturile istorice dintre cele două echipe naţionale: „Astăzi, 4 mai, este cea de a 99-a aniversare a primului meci de rugby între România şi Franţa, care a avut loc în 1924. Data mi se pare foarte importantă pentru ceea ce trăim astăzi. După aproape 100 de ani şi 50 de meciuri mai târziu îmi dau seama că suntem uniţi şi asta pentru că iubim rugby-ul în acelaşi mod. În plus, suntem două ţări latine, într-o lume a rugby-ului care pare a fi dominată de britanici”.

Prezent la eveniment, ministrul Sportului, Eduard Novak, a afirmat că instituţia pe care o conduce depune eforturi pentru a preda administrarea stadionului „Arcul de Triumf”, către Federaţia de rugby, cât mai repede.

„Sărbătorim această zi specială pentru un sport foarte frumos, care mi-aş dori să crească din ce în ce mai mult. Desigur, avem foarte mult de recuperat, dar voinţă există, deschidere din partea ministerului există. Aş dori să-l felicit pe preşedintele federaţiei pentru tot ceea ce face să reprezinte acest sport. Încercăm să găsim o cale de rezolvare a tuturor problemelor care există pentru că scopul nostru comun este dezvoltarea rugby-ului. Le doresc mult succes la Cupa Mondială. Am preluat o situaţie juridică de la CNI şi ne dorim desigur să reuşim să dăm posibilitatea celor de la rugby să se pregătească aici. Cu siguranţă necesită foarte multe analize, şi juridice. Noi ne dorim să ieşim bine din această situaţie. Noi încercăm de când există acest stadion ca rugby-ul să aibă cele mai bune condiţii de pregătire. Dacă găsim o soluţie de a rezolva ca acest stadion să intre în administrarea gratuită a federaţiei, atunci cu siguranţă o vom face. Suntem în lucru şi facem toate aceste demersuri să vedem care este soluţia. Trebuie să vedem însă şi cum administrăm această bază sportivă, care costă foarte mult. Nu aş putea să estimez un timp, administraţia ştie cât de complicat este”, a declarat Novak.

Pe terenul de rugby s-au antrenat mai multe grupe de copii alături de componenţi ai echipei naţionale de rugby a României.

Ulterior, rugby-ştii au continuat sărbătorirea Zilei Naţionale a Rugby-ului alături de componenţii echipei de fotbal Rapid, pe terenul de antrenament Mobexpert al giuleştenilor.

„Rugby-ul şi fotbalul şi-au dat mâna într-o zi specială pentru Ovalul Românesc. De Ziua Naţională a Rugbyului, Stejarii au dorit să arate că rivalitatea dintre cele două sporturi e mai mult un mit, împărţind timp de o oră terenul de antrenament cu componenţii uneia dintre cele mai iubite echipe din România, FC Rapid. O legătură care poate părea ciudată la prima vedere, însă să nu uităm că pe vechiul Stadion Giuleşti, naţionala de rugby a României reuşea una dintre cele mai importante victorii din istorie, 15-0 cu Franţa în 1980, după ce în 1976, tot pe Giuleşti, România îi învinsese pe „Cocoşii galici” cu 15-12. În Baza de antrenament a giuleştenilor, Tudor Boldor, Kamil Sobota, Gabriel Pop, Johan Van Heerden şi Alexandru Gordaş au deschis antrenamentul cu balonul oval. Li s-au alăturat căpitanul rapidiştilor, Cristi Săpunaru, Alex Ioniţă, Cristian Ignat, Virgil Drăghia, Dragoş Grigore şi Horaţiu Moldovan. Râsete, voie bună, dar şi multă muncă”, informează Federaţia Română de Rugby.

Rând pe rând, cele două tabere, rugbyşti şi fotbalişti şi-au prezentat atu-urile sportului pe care îl practică. Au făcut pase, au legat grămezi, au făcut margini, iar Stejarii au testat vigilenţa celor doi portari ai Rapidului, Moldovan şi Drăghia, cu şuturi de la punctul cu var. Totul sub privirile amuzate ale antrenorului Adrian Mutu şi preşedintelui Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache.

„Este o noutate pentru noi, mă bucur că băieţii au putut să simtă şi ei ce este rugby-ul. Am multe cunoştinţe în această lume şi chiar mă bucur că am împărtăşit o parte din cunoştinţele comune care există între rugby şi fotbal”, a declarat Adrian Mutu, antrenorul FC Rapid.

„Un antrenament interesant, complementar, mi-ar place să facem lucrurile astea mult mai des, fac bine ambelor echipe. Cred că sunt nişte lucruri bine venite şi cred că schimbul de experienţă între sporturi face bine ambelor discipline”, a afirmat Alin Petrache, preşedintele FRR.

„O experienţă frumoasă, minunată, băieţii sunt extraordinari, am învăţat şi noi câteva elemente din rugby, însă cred că ar trebui să mergem şi la meciuri, să le vedem pe viu”, a spus Cristi Săpunaru, căpitanul Rapidului.

„Un schimb de experienţă plăcut pentru toată lumea, le-am arătat câteva procedee din sportul nostru, apoi am tras şi noi la poartă”, a declarat Tudor Boldor.

La final, s-a făcut schimb de tricouri şi cele două echipe şi-au urat noroc, unii pentru meciul de sâmbătă cu Farul Constanţa, iar alţii pentru Cupa Mondială de Rugby, competiţie ce va avea loc în Franţa, în această toamnă.

De asemenea, Ziua Naţională a Rugby-ului a fost sărbătorită cu turnee de mini-rugby şi ateliere tematice în toată ţară. La Bucureşti, pe Stadionul Naţional de Rugby Arcul de Triumf peste 200 de copii au jucat mini-rugby alături de componenţii echipei naţionale.

Franţa găzduieşte în acest an, Cupa Mondială de Rugby, competiţie la care România s-a calificat, Stejarii urmând să evolueze în Grupa B, alături de Irlanda, Africa de Sud, Scoţia şi Tonga. AGERPRES

Distribuie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Principele Radu: Aţi dovedit că Federaţia de Tir cu Arcul are prezent, dar mai ales viitor

Alteţa Sa Regală Principele Radu i-a primit luni, la Palatul Elisabeta, pe reprezentanţii Federaţiei Române de Tir cu...

Fotbal: Selecţionerul Kosovo, Franco Foda, afirmă că ”respectul este mai important decât rezultatul” de la Bucureşti

Selecţionerul echipei Kosovo, germanul Franco Foda, a declarat că o posibilă decizie a UEFA împotriva formaţiei sale, după...

Fotbal: Uruguayanul Bentancur (Tottenham), suspendat şapte meciuri după o remarcă rasistă la adresa coechipierului Son

Mijlocaşul uruguayan Rodrigo Bentancur, coleg cu românul Radu Drăguşin la Tottenham Hotspur, has a fost suspendat pentru şapte...

Fotbal: Antrenorul Loew ar reveni în activitate dacă ar primi o ofertă ”incitantă” din partea unei naţionale

Fostul selecţioner al naţionalei de fotbal a Germaniei, Joachim Loew, a declarat că s-ar întoarce la antrenorat dacă...