Lordul Sebastian Coe, preşedintele World Athletics, a indicat luni că Federaţia internaţională menţine excluderea atleţilor ruşi şi belaruşi din competiţiile internaţionale, chiar dacă guvernul ucrainean i-a autorizat între timp pe sportivii săi să-i înfrunte pe ruşii care concurează sub drapel neutru, informează L’Equipe, scrie Agerpres.
Săptămâna trecută, guvernul de la Kiev a modificat un decret care le interzicea sportivilor ucraineni să ia parte la competiţii la care se prezintă un sportiv rus sub drapel neutru. Acest lucru s-a produs chiar înaintea intrării în competiţie a sabrerei ucrainene Olga Harlan la Campionatele Mondiale de scrimă de la Milano, care a fost prima sportivă din Ucraina care a înfruntat o adversară din Rusia, în afara tenisului.
Această situaţie a deschis calea şi altor federaţii dornice să-i reintegreze pe sportivii ruşi, însă nu va fi cazul atletismului. „Am fost foarte clari. Decizia pe care a luat-o Consiliul (World Athletics) şi care a fost cea mai bună, considerăm noi, în interesul sportului, rămâne aceeaşi”, a afirmat Sebastian Coe în cursul unei videoconferinţe cu jurnaliştii europeni.
Chestionat în privinţa evoluţiei în cazul unei încetări a focului în conflictul din Ucraina, preşedintele sportului rege al Jocurilor Olimpice a răspuns că organizaţia sa rămâne în aşteptare. „Am înfiinţat un grup de lucru care supraveghează în permanenţă situaţia. Care sunt parametrii care ar putea fi necesari pentru ca această suspendare, această excludere să fie reexaminată? Momentan suntem convinşi că, în circumstanţele actuale, este cea mai bună decizie, se menţine şi o vom apăra dacă va trebui”.
Sebastian Coe nu exclude, însă, o revenire asupra acestei decizii, pe viitor, dar a subliniat că, din punctul de vedere al organizaţiei sale, situaţia din Ucraina este în prezent mai rea decât în momentul suspendării atleţilor ruşi şi belaruşi.
„Dacă trebuie să evoluăm, în lumina a tot ceea ce se întâmplă, bineînţeles că o vom face. Ar fi ridicol să spunem ‘Nu’ pentru totdeauna. Dar situaţia actuală, în ceea ce ne priveşte, nu este pur şi simplu aceeaşi. De fapt, e mai rea. Deci, acolo suntem”, a adăugat dublul campion olimpic la 1.500 m (în 1980, la Moscova, în 1984, la Los Angeles). AGERPRES