„Uniţi sub tricolor”: Jandarmeria susţine înăsprirea până la paroxism a legilor represive împotriva suporterilor și implicit a cluburilor; paradoxal , inițiativele jandarmilor sunt susținute de LPF

Data:

„Omori oameni șofând drogat, banii rezolvă orice problemă…

Dar ajungi la închisoare trei ani pentru o inofensivă fumigenă!”, scrie, pe Facebook, gruparea ultras „Uniţi sub tricolor”

Am afișat acest mesaj de protest în fața sediului Ligii Profesioniste de Fotbal, instituția care alături de Jandarmeria Română, susține înăsprirea până la paroxism a legilor represive împotriva suporterilor și implicit a cluburilor, cei în interesul cărora LPF de fapt ar trebui să lupte.

Concret, una din modificările vizate de Jandarmerie și susținute de LPF specifică faptul că „cei care efectuează orice operațiune cu materiale pirotehnice” pe stadioane și în afara lor vor primi o pedeapsă de la un an la trei ani de închisoare.

Paradoxal , inițiativele jandarmilor sunt susținute de LPF, instituție fotbalistică a cărei președinte este Gino Iorgulescu, nimeni altul decât tatăl unui individ care beat și drogat la volanul unui bolid de peste 300.000 de euro, cu acul de vitezometru oprit la 240km/h la impact a ucis într-un accident rutier un tânăr, tatăl a doi copii, după care i s-a înlesnit prin influența foarte puternică, banii și sforile trase de tatăl său un bilet doar dus spre Italia, unde de câțiva ani beneficiază de un concediu permanent, deși a fost condamnat în România la aproape 16 ani de închisoare pentru fapta sa. Exact, nicio zi de pușcărie n-a făcut și nici nu va face un tip care a distrus o familie astfel, dar tatăl său și instituția pe care o conduce, susțin pedepse de 3 ani de închisoare pentru o fumigenă inofensivă.

Vorbim de materialele care sunt folosite și apreciate pretutindeni în lume, în toată Europa inclusiv cea Occidentală, fiind sarea și piperul tribunelor, ingredientul care animă marile derby-uri europene. Vorbim de acele materiale pirotehnice care niciodată n-au ucis pe cineva, nici măcar n-au prea rănit pe nimeni, ci doar au fost folosite în mare măsură pentru spectacol și pentru a da culoare unor stadioane cenușii.

Totodată, sunt oameni care omoară alți semeni, care fac trafic de droguri sau carne vie, care violează copii, care fac acte teroriste sau care sunt prinși cu arme de foc (care spre deosebire de o fumigenă inofensivă, dacă sunt folosite, duc mai mereu la pierderea vieții) și nu sunt sancționați așa de sever, iar un suporter, pentru o fumigenă aprinsă, poate primi o pedeapsă mai usturătoare decât aceștia, fie ei criminali, traficanți sau alte categorii foarte periculoase.

România, trezește-te!

Într-o altă postare, „Uniţi sub tricolor” scrie: „Într-un fotbal gri și falimentar, care dintotdeauna speră să ajungă la nivelul campionatelor vest-europene, se dorește și uciderea singurului factor care mai atrage și-i dă culoare, atmosfera din tribune la echipele de tradiție. Că tot vorbeam de inspirația vestică: în întreaga Europă Occidentală, aproape toate meciurile dintre echipele mai importante abundă de pirotehnie în peluză, sunt meciuri la care se aprind sute de fumigene și torțe, iar tot acest spectacol atrage mulți alti spectatori și dă un surplus de susținere propriei echipe, fiind parte integrantă și apreciată din cultura stadioanelor. Nimeni, niciodată, în nicio țară europeană nu a suprimat acest fapt, tocmai pentru că altfel ar îndepărta o masă consistentă dintre suporteri, ceea ce ar fi în dezinteresul tuturor: cluburi, liga de fotbal, sponsori, televiziuni (aviz tuturor celor implicați și au putere de decizie în România).

Un exemplu concret și foarte recent regăsim în Franța, unde pentru următorii trei ani, articolele pirotehnice au fost legalizate pe stadioane cu titlu experimental, înțelegandu-se importanța lor pentru suporteri, atmosferă și fotbal în general.

Exact, statul și autoritățile franceze nu doar că nu mai sancționează nici măcar contravențional suporterii pentru pirotehnie, darămite să-i trimită la închisoare, ci au legalizat pirotehnia, deoarece au ajuns la concluzia că aceasta ar fi cea mai înțeleaptă decizie. Da, vorbim despre unul din cele mai dezvoltate, mari și prospere state europene, după care România mereu s-a inspirat, în foarte multe aspecte. De amintit și faptul că inclusiv codul penal românesc și mare parte din inspirația juridică provine din dreptul francez, dar când vine vorba de suporteri, se schimbă brusc modelul”.

Așa e când autoritățile de la noi tot afirmă că se inspiră de la statele vest-europene pentru a îmbunătăți lucrurile, dar dovedesc inclusiv cu această lege, că inspirația reala e mai degrabă vreun stat totalitar precum Coreea de Nord sau ca aducere aminte, URSS.

Pentru înființarea Jandarmeriei s-a folosit inspirație atât pentru nume, cât și pentru organizare tot după modelul francez, instituție care în țara noastră a degenerat ulterior și a devenit una criminală, un veritabil corp de asasini în slujba statului. Așadar, dacă pentru apariția Jandarmeriei s-a folosit inspirație de la francezi, de asemenea, dacă pentru codul penal s-a ales modelul de inspirație din dreptul francez, de ce n-o faceți până la capăt și pentru stadioane și sarea și piperul atmosferei de pe ele, articolele pirotehnice specifice?

Restul factorilor implicați în fenomenul fotbalistic, cluburi, LPF și FRF, sponsori, televiziuni, vă doriți stadioane mai goale și boicotul multor suporteri de la echipele de tradiție? Deși vă lăudați mereu în declarații, activitate media sau spoturi tv cu atmosfera creată de peluze la marile derby-uri, promovându-vă astfel activitatea, vreți să se ajungă iar ca majoritatea meciurilor să se joace cu o mână de oameni în tribune, îndeosebi neplătitori, cu o liniște mormântală pe stadion, să se audă doar sunetul spartului de semințe și înjurăturile antrenorilor? Vreți ca inclusiv la unele echipe cu suporteri activi, să aveți atmosferă ca la Voluntari, Chiajna sau Otopeni, trecute și ele prin prima ligă? Treziți-vă, nu alungați suporterii, că vă veți tăia și voi craca de sub picioare!

Distribuie:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CITESTE SI

Edward Iordănescu: Belgia e un adversar colosal

Selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută în...

Fotbal – EURO 2024: Albanezul Daku regretă scandările de la finalul meciului cu Croaţia

Mirlind Daku, fotbalistul naţionalei Albaniei, şi-a cerut scuze vineri pentru că a proferat scandări îndreptate împotriva Macedoniei de...

Tenis: Germanul Zverev, în semifinale la Halle

Jucătorul german de tenis Alexander Zverev, locul 4 mondial, favorit numărul 2, s-a calificat vineri în semifinalele turneului...

EURO 2024: Jucătorii Ucrainei au arătat o altă stare de spirit, a spus Rebrov după victoria cu Slovacia

Fotbaliştii naţionalei Ucrainei au arătat o altă stare de spirit faţă de meciul pierdut luni împotriva României, a...