Roger Machado, unul din puţinii antrenori de culoare brazilieni, consideră că rasismul care predomină în fotbalul profesionist din ţara sa se datorează în principal „culturii urii care este promovată în ultimii ani în Brazilia”, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Antrenorul echipei Gremio Porto Alege, club din divizia a doua braziliană, este unul dintre puţinii care denunţă rasismul favorizat, în opinia sa, de preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro.
„Fotbalul reflectă societatea noastră. Reprezentativitatea populaţiei de culoare în alte sectoare este, de asemenea, foarte slabă pentru posturile de responsabilitate. Cum încearcă persoanele de culoare să urce în piramida socială, sunt bariere, rodul ideologiilor conform cărora noi nu avem capacitatea de leadership, esenţială şi pentru un antrenor de fotbal”, a spus el.
„Discriminarea este prezentă în toate domeniile societăţii. Cei care se gândesc că îşi pierd privilegiile pe care rasismul cultural le-a oferit, reacţionează din ce în ce mai agresiv. Iar acest lucru se datorează culturii urii care domină societatea braziliană de ani buni. Rasiştii, care se ascundeau înainte, acum sunt dezinhibaţi de atitudinea şefului statului (Jair Bolsonaro), pentru că ei ştiu că el gândeşte la fel. Ceea ce vor este o întoarcere în timp, iar noi nu putem să-i lăsăm să facă asta”, a adăugat tehnicianul.
Brazilia, obişnuită să-şi aclame vedetele fotbalului de culoare precum Pele, nu are aproape decât antrenori albi la cluburile sale, ca o consecinţă a rasismului care încă predomină în această ţară, ultima din America care a abolit sclavia.
În prima divizie braziliană, Goias este singura din cele 20 de echipe care are un antrenor de culoare, Jair Ventura, fiul lui Jairzinho, emblematicul atacant campion mondial în 1970.
La rândul ei, „Selecao”, cvintuplă campioană mondială, nu a avut decât doi selecţioneri de culoare în istoria sa, Gentil Cardoso (1959) şi Vanderlei Luxemburgo (1998-2000), care este metis, dar a evitat să se declare persoană de culoare.
Sociologul Danielle Cireno, de la Universitatea federală din Minas Gerais, consideră că schimbarea se poate produce doar printr-o politică antirasistă şi prin politici publice puternice în lumea sportului rege.
Sursa: Agerpres